fbpx

Tmavé kruhy pod očima přidávají roky. Genetiku neošálíte, ale nemusíte stárnout rychleji, než je nutné 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Přestože nebývají známkou zdravotního problému, působíme díky nim unaveně a častokrát také starší, než ve skutečnosti jsme. Co tyto „stíny pod očima“ způsobuje a jak se jich nejlépe zbavit?

Zveřejněno: 7. 8. 2024

Pokožka kolem očí je mnohem tenčí než na zbytku obličeje, uvádí se asi jedna desetina milimetru. A stejné je to i s víčky, která jsou navíc velmi namáhána pohybem. Není proto divu, že právě v této části obličeje se věk projevuje jako první. S přibývajícím věkem samozřejmě neztrácíme pouze kolagen, ale i hydrataci a ubývá množství elastických vláken, což ovlivňuje kvalitu očního okolí.

Základem je vypátrat příčinu vzniku kruhů pod očima a tu řešit. Je vždy jednodušší předejít problému než pak sáhodlouze odstraňovat následek.

Za kruhy pod očima můžete být vděčni především genetice. Někomu je zkrátka od přírody dána krásně vypnutá pokožka i v pozdějším věku, zatímco jiní se s tmavými kruhy pod očima potýkají už krátce po dvacítce. Genetika ovlivňuje i tloušťku kůže pod očima, množství pigmentu a podkožního tuku. Pokud máme pod očima méně podkožního tuku, může prosvítat kruhový sval, který má tmavou barvu, nebo žilky, díky čemuž jsou kruhy pod očima mnohem patrnější. Vznik kruhů může ovlivnit i tvar obličeje, hloubka očí a typ pokožky. Lidé s tmavší pletí mají větší sklon k tvorbě kruhů pod očima.

Mezi další příčiny kruhů pod očima mohou patřit:

Nedostatek tekutin: Nedostatečné pití čisté vody způsobuje dehydrataci, v jejímž následku oční okolí chřadne a pokožka pod očima tmavne.

Nezdravá strava: pro cévy je nezbytně důležitý zejména vitamin C – ovoce a zelenina by proto měly být součástí každého jídla. Pro posílení cév se doporučuje také rutin, jehož bohatým zdrojem je například pohanka.

Nezdravé opalování: Na pravidelné používání ochranných krémů s SPF se dnes hledí mnohem víc než kdy dříve. Zapomínat byste neměli ani na nošení brýlí s ochranným UV faktorem.

Související…

Chcete být v kurzu jako newyorské celebrity? Nespěte a vyrobte si kruhy pod očima
Kateřina Hájková

Dermatitida: Ekzém a kontaktní dermatitida mohou způsobit rozšíření krevních cév pod očima a prosvítání kůží.

Celková únava a nedostatek spánku: Ponocování a nedostatek kvalitního spánku má vliv nejen na vaše psychické rozpoložení, ale také na vaši pleť. Ta bývá matnější, pobledlejší a při dlouhodobém nedostatku spánku také tenčí. Po probdělé noci se tělo snaží přivést do očního okolí více krve, čímž dojde k rozšíření cév, které pod pobledlou pokožkou snadno prosvítají, a jsou tak mnohem viditelnější. V důsledku nevyspání se mohou tvořit také otoky. Nahromaděná tekutina pod očima způsobuje opuchnutí a tyto otoky následně vrhají stín, který působí jako černé kruhy pod očima.

Dlouhé sledování televize či monitoru počítače: Že není vysedávání před televizí zdravé, víme asi všichni. Ale napadlo vás, že může mít vliv i na kruhy pod očima? Oči totiž vysychají a cévy v očním okolí se zvětšují.

Jak zabránit vzniku a zmírnit tmavé kruhy pod očima

Používejte produkty určené k léčbě kruhů pod očima: Mnoho produktů na oči je k dispozici ke koupi bez lékařského předpisu a používají složky, u kterých bylo ve studiích prokázáno, že do určité míry snižují výskyt tmavých kruhů. Hledejte složky: kyselina kojová, kofein a vitamín K.

Přidejte polštář navíc: Tento jednoduchý trik může pomoci zabránit tomu, aby se vám tekutina během spánku usazovala kolem očí.

Snažte se vyhnout pití tekutin před spaním a omezte sůl ve stravě: To může pomoci snížit zadržování tekutin přes noc, které může vést k váčkům pod očima.

Používejte SPF

Když už člověk nemůže, korektor vždy pomůže!

Omezte kouření a alkohol: Kouření může přispět k rychlejšímu úbytku kolagenu. Díky tomu je jemná kůže pod očima ještě tenčí, což vede k viditelnějším krevním cévám. Alkohol zase dehydratuje vaše tělo a pokožku. Tato dehydratace může způsobit, že jemná oblast kolem očí bude vypadat propadlá a tmavá. Alkohol může také způsobit krví podlité a unavené oči. S alkoholem šetřete tím, že si nedáte více než jednu sklenici denně.

Zařaďte více spánku: Zařaďte dostatečné množství spánku a relaxace. Samozřejmě nelze zobecnit, kolik spánku člověk potřebuje. Každý má jiný biorytmus a jinou potřebu spánku. Nicméně sami jistě poznáte, na kolik je pro vás optimální nastavit si večerku, abyste se ráno probudili svěží a plní energie.

Dejte šanci babským radám: Pro uvolnění otoků jsou skvělé plátky brambor nebo okurek. Vychlazené čajové sáčky přiložené na oční okolí zase dokážou osvěžit pokožku a zmírnit tmavé kruhy. Pomoci vám může i detoxikace organismu. Pokud potřebujete rychle snížit otoky, vezměte si několik čajových sáčků, které obsahují kofein. Zalijte je horkou vodou a nechte je vychladnout, dokud nebudou vlažné. Poté si je přiložte na zavřené oči na tři až čtyři minuty. Kofein pomůže zúžit krevní cévy pod kůží kolem očí, takže nejsou tak výrazné. Studie totiž prokázala, že použití očního polštářku s 3 procenty kofeinu a 1 procentem vitamínu snižuje viditelnost tmavých kruhů pod očima.

Buďte šetrní: Pokožku nijak netřete a buďte maximálně opatrní při aplikaci a odličování make-upu. Na odličování používejte šetrné odličovací mléko, které je vhodné k péči o oční okolí. Předejdeme tím zbytečnému podráždění.

Masírujte: Masážní kámen gua sha vám při správném a pravidelném používání pomůže eliminovat otoky a kruhy pod očima. Účinek ještě více podpoříte tím, že kámen umístíte na pár minut před použitím do lednice.

A pokud všechno selže, vždy je tu make-up a korektor. Když už člověk nemůže, korektor vždy pomůže!

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...