fbpx

U deskových her se musí většinou přemýšlet. U Desítky musíte hlavně vědět. A jak sám název napovídá: trhat rekordy může úplně každý.

Zveřejněno: 5. 8. 2024

Češi mají unikátní vlastnost: dokážou se profesně přeorientovat během okamžiku z fotbalových trenérů na výživové specialisty, epidemiology nebo odborníky na mezinárodní politiku. Každý pár takových známe. Žijeme totiž v době, kdy právo na vlastní názor je často interpretováno jako právo na vlastní pravdu, a od univerzálních odborníků se neočekává nic než plamenná prohlášení na sociálních sítích.

Nic než fakta

Jenže názory jsou názory a fakta jsou fakta. U deskovky Olympijská desítka vám bude váš názor na fotbalovou taktiku a chromozomální výbavu účastnic a účastníků naprosto k ničemu. Ve hře totiž rozhodují tvrdá data: víte, nevíte? Máte bod, nebo taky nic. Je to další z veleúspěšné řady vědomostních her českého vydavatelství Mindok, vydávané speciálně u příležitosti olympijských her v Paříži, a tomu odpovídá také tematické zaměření celé nové varianty nebo rozšíření, jak je vám libo. Princip je jednoduchý: na hrací ploše vidíte otázky a vy musíte hádat správné odpovědi. Každá z otázek spadá do jedné ze šesti různých kategorií. Popíšeme si je jednu po druhé a uvedeme příklady.

Seřaďte sportovce, hádejte jazyky

První z nich je pravda/nepravda. Uprostřed herní krabičky je otázka: Konaly se v této zemi zimní i letní olympijské hry? Okolo ní je deset variant, ke každé z nich přiřazen jeden černý knoflík, skrývající odpověď. Velká Británie – ano, ne? Japonsko – ano, ne? Itálie – ano, ne? Pokud uhodnete, máte bod. Další je číslo: uveďte hodnotu světového rekordu dané sportovkyně/daného sportovce. Třetím druhem otázky je pořadí: seřaďte sportovce a sportovkyně podle počtu zlatých medailí, které získaly za svůj život na olympiádě. Čtvrtým druhem otázky je desetiletí: ve kterém desetiletí se konaly olympijské hry v Mexiku – Tokiu – Barceloně? Pátým okruhem jsou barvy: jakou barvu mají kalhoty českého národního dresu při současné olympiádě v Paříži? A poslední jsou otevřené otázky, které nezapadnou nikam jinam, a kde hádáte jména, slova… například: v jakém jazyce je uvedeno olympijské heslo? Máte na výběr například „It's not important to win but to participate“, „Es ist nicht wichtig, zu gewinnen, sondern teilzunehmen“, „Lo importante no es ganar, sino participar“, a tak dále.

Důležité jsou body, na zbytek se... vykašli

Vždy volíte z deseti otázek / odpovědí, pokud uhodnete, připíšete si bod. Pokud neuhodnete, přicházíte nejen o bod, o který hrajete, ale také o všechny, které jste předtím získali. Je tedy výhodné někdy prostě říct „nevím“ a posunout krabičku s otázkami dál – jak říká můj kamarád: základním pravidlem Desítky je připsat si v každém kole aspoň jeden bod. Jenže to je přesně to, co univerzálním odborníkům moc nejde. Čili pokud se chcete u Olympijské Desítky dobře bavit, zapomeňte na zvýšené ego. Zapněte televizi, rozdělejte hru, nechte kolovat mezi přáteli, a bavte se. Vždyť o dobrý pocit se jedná především, ať už je to setkání s přáteli, sledování olympiády, nebo hraní Olympijské desítky.

Související…

Hrajeme si se slovy: Která deskovka vám nejlépe procvičí češtinu?
Klára Kutilová

foto: Midjourney / Mindok, zdroj: Autorský článek

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...