fbpx

Vyrýsovaná čelist pomocí silikonových kousátek. Funguje to, ale nic se nemá přehánět 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Opravdu mohou pomoct. Ale jen za předpokladu, že nemáte velká očekávání a nepřeháníte to s tréninkem.

Zveřejněno: 15. 8. 2024

Možná i na vás vyskočily bannery, slibující „konec podbradku a nevýrazné spodní čelisti“, pod názvem Jawline, Jawfit nebo třeba JawGym. Ve všech případech jsou inzerovány fotky před a po. Ve výsledném srovnání se zaoblené podbradky a povolené brady opravdu promění v ostré čelisti, které vypadají tak sexy u mužů, ale v jemnějším podání také u žen.

Za tímto zázrakem se schovávají zhruba třícentimetrové silikonové kvádry, které si zasunete mezi stoličky, a pak už stačí jen usilovně žvýkat. Jednoduché, že? Výrobci tvrdí, že právě tento pohyb a tlak posiluje velké žvýkací svaly, uložené po obou stranách tváří. Platí přitom stejné pravidlo jako u obličejové jógy: aktivně používaný sval roste a tím vypíná i pokožku okolo sebe. Sbohem, ustupující brado a nenáviděný podbradku!

Většina výrobců doporučuje trénink nejdříve v řádu 2–3 minut a postupně přidávat. Podle těch rozumnějších byste neměli žvýkáním strávit víc než 15 minut, ale na internetu najdete spoustu šílenců, kteří tráví usilovným posilováním doslova hodiny.

Dosahují tak extrémního vzhledu jako třeba italský model Luca Marchesi, který si svým přehnaným žvýkáním vysloužil přezdívku Chipmunk. Opravdu totiž vypadá jako vystřižený z populárního devadesátkového seriálu Rychlá rota. Jde ale i o zdraví: Extrémní žvýkači jsou také mnohem blíž k rizikům, která v sobě mají i tato zdánlivě nevinná „kousátka“.

Funguje to!

Ano, studie skutečně potvrdila, že silikonové posilovače skutečně zvyšují maximální sílu skusu a jeho výdrž. Ale má to jedno ale: Když účastníci studie přestali trénovat, jejich výsledky šly rychle „do kopru“.

Ve Spojených státech je rýsovač čelistních svalů trendem. A

Trénink čelistí může navíc podle vědců pomoci lidem, kteří bojují s některými čelistními poruchami. Podle této studie měli lidé s chronickou bolestí čelistí po 8 týdnech tréninku nižší markery bolesti. Stejně užitečné mohou být tyto posilovače pro lidi se slabým skusem.

Opatrnější jsou ale lékaři s nadšením pro žvýkání lidí, kteří trénují jen pro estetický výsledek. Podle nich totiž mají zdraví lidé své čelistní a obličejové svaly v dostatečném pohybu při žvýkání jídla, mluvení a mimice.

Navzdory slibům některých výrobců také posilovače čelistí rozhodně nevyzmizíkují tuk z vašeho obličeje ani ho celý nezpevní. Jejich využití je opravdu přesně zacílené: zvětší vám dva poměrně velké svaly nad čelistmi, což může opticky vypnout celou linii brady.

Migréna i vykloubená sanice

Jako vždy ale nic není úplně zadarmo, a tak se pojďme podívat i na potenciální rizika. Co všechno si usilovným žvýkáním můžeme kromě vzhledu komiksové veverky uhnat?

  • Poruchy čelistního kloubu: Dlouhodobé nadměrné zatínání může vést až k poruše čelistního kloubu, charakteristické bolestí samotné čelisti i podpůrných svalů okolo. Objevit se mohou i problémy s otvíráním úst.
  • Vykloubená čelist: Někteří extrémisté si při žvýkání dovedou i vykloubit čelist. Vykloubení se projevuje nemožností zavřít nebo naopak otevřít ústa, jsou problémy s řečí i s jídlem. Jakmile si jednou „vyhodíte sanici“, můžou být i po nápravě vazy už navždy volnější, a tak stoupá riziko, že se tenhle nepříjemný úraz stane znovu třeba i při obyčejném zívání.
  • Bolesti hlavy: Tato studie naznačuje, že existuje souvislost mezi žvýkáním a bolestmi hlavy, a to hlavně u lidí se sklonem k tenzním bolestem hlavy nebo migrénám.
  • Problémy se zuby: Přehnanému žvýkání by se měli vyhnout také lidé se slabšími a citlivými zuby. Usilovné žvýkání může vést k nevědomému zatínání a skřípání zubů a tím k jejich rychlejšímu opotřebování.

Posilování čelisti není úplnou novinkou: fotbalová hvězda Cristiano Ronaldo natočil v roce 2014 sérii reklam na trenažér čelistí. Populární Doktor Mike to pro magazín Men´s Health komentuje:

„Ronaldo tenkrát dostal za tu reklamu šílené peníze a teď jsou posilovače opět v kurzu. Myslím, že byste tyhle věci radši neměli používat. Pokud to přeženete, můžete si vytvořit problémy v oblasti čelistního kloubu, které způsobí bolesti hlavy. Když tyto svaly přetrénujete, můžete začít skřípat zuby a opotřebovávat si tak stoličky. Věřte mi, že o tohle opravdu nestojíte. Znám pacienty, kteří tím trpí, a je to velký problém,“ dodává.

Vlastní zkušenost

Jako aktivní fanda obličejové jógy mám v šuplíku i pár tréninkových „hraček“ a posilovač čelistí mezi ně patří.

Jaké byly začátky? O jedné věci výrobci nepíšou: pro lidi se silnějším dávivým reflexem je posilovač čelistí opravdu výzva. Poprvé jsem vydržela mít tyhle kousky silikonu v puse asi 10 vteřin, postupně jsem se doslova „prokousala“ až zhruba k pěti minutám denně (proloženým několika pauzami).

Rozhodně jsem neměla ambice stát se ženskou obdobou Chipmonka, takže mám každodenní trénink rozvržený jen na pár minut ve sprše. Připadá mi to jako nejlepší prostředí – nemusíte si zbytečně vyhrazovat čas a speciální místo na trénink, protože zrovna ve vaně většina z nás nemá na práci nic moc jiného než se namydlit a umýt, a zároveň u toho nemusíme mluvit. Komplikace je to asi jen pro sprchové zpěváky a zpěvačky😊.

Posilovač čelistí používám necelých 5 měsíců a za tu dobu opravdu vnímám jemné zpevnění celé kontury brady a zvýraznění lícních svalů. Jak už jsem ale zmínila, mezi mou rutinu patří i obličejová jóga, se kterou se tohle „fitko v puse“ skvěle doplňuje. Nikdy bych nešla přes bolest a nelákají mě ani namožené žvýkací svaly, takže si zatím odnáším opravdu jen benefity.

Související…

Krása ještě neznamená štěstí v lásce. Dokonce je to spíš naopak
Tereza Hermochová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...