fbpx

Zveřejněno: 30. 8. 2024

Letní období vybízí k praktikování různých druhů vodních sportů, které však často potřebují speciální vybavení. Pokud se tedy během letních radovánek na vodě věnovat i jiné kratochvíli než plavání, můžete vybírat z celého spektra různých druhů vodních sportů, které lze praktikovat jak u nás, tak v zahraničí na větších vodních plochách. Mezi ty nejoblíbenější vodní sporty praktikované na otevřené vodě se řadí především veslování na různých druzích loděk pro jednotlivce či menší skupinky, sjíždění divokých řek a samozřejmě jízda na prkně, ať už jde o surfing, paddleboarding nebo tradiční windsurfing. Právě poslední zmíněný se opět vrací do módy. Jak se tedy na windsurfing správně vybavit?

Co všechno je k windsurfingu potřeba

Abyste se mohli vydat na otevřenou vodu provozovat windsurfing, je potřeba se patřičně vybavit. Vedle základního náčiní je vhodné si pořídit také odpovídající oděv (často se používá některý z typů obleků na vodní sporty – neopren, suchý oblek v různých variacích délek a míry ochrany), případně doplněný o různé ochranné vesty a další ochranné prostředky (helmu) apod.

Kromě přípravy na vlastní provozování tohoto sportu byste neměli zapomenout vybavit se také na souš, tedy ručníkem či dekou, převlečením a samozřejmě úložným vybavením, jako jsou batohy, tašky apod. Windsurfing je individuální sport, který často vyžaduje cestování za správnými (větrnými) podmínkami, chcete-li si vyzkoušet spíše rekreační jízdu na vodě, zkuste se orientovat na paddleboarding.

Výběr windsurfového prkna

Hlavním náčiním, které s k tomuto sportu používá, jsou windsurfová prkna. Výběr prkna, resp. plováku by se měl odvíjet jednak od zdatnosti a schopnosti sportovce, jednak od jeho hmotnosti. Standardně jsou prkna vyráběna z jádra z lehkého plastu (polyuretan, polystyren), které je uzavřeno ve voděodolném obalu. Prkno je tak lehké a poskytuje specifický výtlak, který je hlavním kritériem výběru společně s rozměry a tvarovým řešením.

Pro začátečníky se hodí levnější prkna, které mají plošší tvar a jsou obecně delší i širší (s největším výtlakem). Mírně pokročilí windsurfaři by měli sáhnout po o něco dražším modelu s nižším výtlakem, pokročilí si pak již vybírají prkno podle svých zkušeností.

Příslušenství na windsurfing

Samotné windsurfové prkno se pak opatřuje příslušenstvím, které je pro provozování sportu nezbytné. Jedná se o plachtu, stěžeň, ráhno, a dále pak trapéz a ochranné prvky. Trapéz je možné vybírat ve dvou variantách – jako bederní a sedací podle toho, jaké řešení je pro Vás pohodlnější. U příslušenství se obvykle orientujeme posle typu prkna a vybírá se kompatibilní řešení.

Ochranné prvky by měly bezpodmínečně zahrnovat ochrannou helmu a vestu v odpovídající velikosti. Hodláte-li se windsurfingu věnovat pravidelně po celou sezónu i v chladnějších měsících, je vhodné si pořídit některý z ochranných obleků – ten se vybírá právě podle míry izolace, jíž chcete dosáhnout.

Paddleboard jako jednodušší varianta windsurfingu

V případě, že nechcete za vhodnými podmínkami cestovat, je pro letní kratochvíle lepší pořídit si paddleboard. Paddleboarding má rekreačnější charakter a můžete se mu věnovat i na stojaté vodě, jelikož se při pohybu poháníte pádlem. Vybavení na paddleboard je také méně náročné (obvykle si vystačíte se samotným náčiním doplněným ochrannou vestou a samozřejmě pumpou pro dofukování.

Chcete-li si vychutnávat pohodlnější plavbu, můžete si na paddleboard pořídit další vybavení (například sedák na paddleboard na sportano.cz) a jeho velkou výhodou je možnost provozovat jej společně s dalšími lidmi jako společný sport (na paddleboardové prkno si k vám může přisednout třeba dítě samozřejmě v plovací vestě).

Související…

Kam byste měli letět letos v létě? Tyto destinace jsou nutností!
Externí článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...