Vitamin D3 je pro naše zdraví velice důležitou živinou – ovlivňuje více než 200 procesů v těle a jeho účinek je potvrzený mnoha výzkumy. Stravou přitom dokážeme přijmout jen zhruba 10 % potřebné dávky. Hlavním zdrojem tohoto vitaminu je sluneční záření. Jenže i tento zdroj má řadu omezení. Jak si tedy zajistit optimální množství D3 v těle?
Vitamin D3 je přirozeně se vyskytující forma vitaminu D, který vzniká v kůži působením slunečního záření. Jeho nejdůležitější úlohou je udržovat správnou hladinu vápníku a fosforu v krvi, což je nezbytné pro vývoj a růst kostí v dětství i pro jejich obnovu v dospělosti a stáří. Nedostatek vitaminu D3 vede k poklesu hladiny vápníku v krvi, organismus si ho začne brát z kostí a následkem toho dochází k jejich „řídnutí“ – čili osteoporóze.
Při dostatečných dávkách zlepšuje prognózy chorob a často působí i preventivně – k nemocím vůbec nemusí dojít.
Vitamin D3 má rovněž vliv na imunitu, také přispívá k udržení zdravých zubů a ke správnému fungování svalů. Podílí se na regulaci krevního tlaku a na růstu krevních, svalových a kožních buněk. „Vitamin D3 účinkuje na celou řadu tkání. Při dostatečných dávkách zlepšuje prognózy chorob a často působí i preventivně – k nemocím vůbec nemusí dojít – a to včetně závažných chorob, jako je rakovina,“ říká MUDr. Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol. Zdrojem tohoto vitaminu je jen velmi málo potravin a podle nejnovějších informací a výzkumů lze stravou přijmout pouze 10 % vitaminu D3.
Kolik D3 potřebujeme?
Denní dávka vitaminu D u dospělého člověka by se měla v závislosti na více faktorech pohybovat zhruba kolem 800 jednotek (IU), což znamená, že bychom museli každý den sníst téměř kilového pstruha nebo štiku…
Potraviny, které obsahují vitamin D: Tresčí olej: 500 ug (20 000 IU)…………na 100 ml Ústřice: 10 ug (400 IU)………………......na 100 g Pstruh: 5 ug (200 IU)……………………..na 100 g Štika: 2 ug (80 IU)………………………....na 100 g Losos, tuňák: 15–25 ug (600–1000 IU)....na 100 g Vaječný žloutek: 2–3 ug (80–120 IU)…...na 100 g |
Hlavním zdrojem déčka ale zůstává sluneční záření, a to až z 90 %. Během jednoho dne stráveného na slunci může vzniknout až 1 200 mikrogramů vitaminu D (1 μg = 40 IU).
Sluneční svit nestačí
Ovšem slunce u nás nesvítí intenzivně během celého roku a je prokázáno, že v našem pásmu lze D3 ze slunce účinně čerpat zhruba jen v období červenec–srpen v době kolem poledne. Vliv má i celá řada dalších faktorů. Důvodem nedostatku vitaminu D může být i smog, který propouští sluneční záření v omezeném množství, stejně tak používání ochranných opalovacích prostředků.
Pokud preferujete co nejpřírodnější produkty, volte raději tobolky s účinnou látkou v sypké podobě.
V procesu vstřebávání déčka ze slunce sehrává svou úlohu i věk, protože pokožka starších lidí má sníženou schopnost vytvářet vitamin D při pobytu na slunci. Podobně jsou na tom i lidé s přirozeně vyšší pigmentací či opálení lidé, jejichž pigmentace působí jako filtr. Spoléhat jen na sluníčko se tedy určitě nevyplatí.
Pro slunce k lékaři a do lékárny
V současnosti trpí nedostatkem vitaminu D téměř 60 % populace všech věkových skupin, z toho polovina má hodnoty tohoto vitaminu na extrémně nízké úrovni, což lze zjistit krevním testem u lékaře. Pokud chcete déčko preventivně doplnit, nebo patříte do některé z rizikových skupin, zaměřte se při výběru vhodného produktu na kvalitu a především množství účinné látky. „Některé dostupné doplňky stravy obsahují až 5 600 jednotek (IU) vitaminu D3, a stačí je tak užívat jednou týdně. Tělo si načerpané množství déčka uloží a postupně je čerpá v takové míře, jak právě potřebuje,“ říká MUDr. Jana Čepová.
A tip na závěr: Pokud preferujete co nejpřírodnější produkty, volte raději tobolky s účinnou látkou v sypké podobě. Oproti tabletám neobsahují pojiva, barviva, stabilizátory, leštidla a jiné nadbytečné látky. Více informací najdete na webu Jsemstálekost.cz.
Reklama
foto: Shutterstock, zdroj: Jsemstálekost.cz