fbpx

Hormonální jóga byla odpovědí na její zdravotní obtíže. A pomáhá i mým klientkám, říká lektorka 2 fotografie
Hana Suberová. (zdroj: se svolením Hany Suberové)

Nepravidelná menstruace, bolesti hlavy, gynekologické obtíže nebo deprese. To je jen malý výčet toho, na co všechno může pomoci hormonální jóga, která pomáhá srovnat hladinu hormonů v těle a zlepšit tak celkový zdravotní stav ženy.

Zveřejněno: 3. 7. 2024

Třiatřicetiletá Eva si nemůže hormonální jógu vynachválit. Léta ji trápil nepříjemný premenstruační syndrom, spojený s velkými výkyvy nálad. Zkoušela vše možné, včetně bylinek. Gynekolog jí doporučil užívat hormonální antikoncepci, což jí zajistilo „pravidelnou“ menstruaci, ale ostatní obtíže zůstaly. Navíc po ní často trpěla migrénami.

„Nakonec jsem se rozhodla antikoncepci vysadit a zkusit bylinky. Ty trochu pomohly. Hledala jsem i nějaké další možnosti a narazila jsem na hormonální jógu. Rozhodla jsem se to zkusit a vyhledala si kurz, který by nebyl daleko od mého bydliště,“ popisuje Eva.

Zpočátku nepociťovala žádné velké změny, vše se dělo spíše pomalu a soustavně. Po vysazení antikoncepce měla opět nepravidelný cyklus s velkými bolestmi. To se postupně ustálilo. „Dnes mi stačí zobnout jeden ibalgin, když mě trochu pobolívá břicho před menstruací. Dřív jsem jich musela spolykat mnohem více a stejně to nepomohlo,“ dodává Eva, která by ráda brzy otěhotněla. Hormonální jógu cvičí pět měsíců třikrát týdně a přiznává, že se cítí lépe i po psychické stránce. „Navíc mám pocit, že se mi zlepšila imunita. Dříve jsem bývala velmi často nemocná, nyní je to mnohem lepší,“ uzavírá.

Přesvědčila mě vlastní zkušenost

Hanka Suberová (38) se začala před lety věnovat hormonální józe. Přivedla ji k tomu nejen zvědavost, ale především bolestivá menstruace, bolesti hlavy, ekzémy a alergie. Věřila, že by jí toto cvičení mohlo pomoci. „S nepříjemnou menstruací mi opravdu pomohla, stejně tak s migrénami. Začalo se mi lépe dýchat a výrazně se mi zlepšily alergie. Lékařka na ORL mi říkala, že mi pomůže jen operace, a přitom stačilo cvičit hormonální jógu,“ říká úvodem Hanka, kterou toto cvičení natolik pohltilo, že dnes sama předcvičuje.

Hanko, vždycky vás lákala jóga obecně, nebo jste se věnovala i jinému cvičení?

Jóga a východní nauky mě zajímaly už od dospívání. Sice jsem se věnovala i jiným aktivitám, například jezdila na kajaku, bruslila a běhala a ta láska k pohybu mě drží dodnes, ale na technikách, které se zaměřují na vnitřní klid, je krásné to, že pohyb je jen nástroj, ne cíl.

Co vás k hormonální józe přivedlo a jak došlo k tomu, že jste se stala žákyní Dinah Rodrigues?

Hormonální jógu jsem objevila díky své kamarádce a lektorce Adéle Bavlšíkové. V době, kdy jsem ji začala cvičit, jsem už praktikovala hatha jógu a mohla jsem tak srovnávat. Hatha jóga je úžasná a terapeutická hormonální jóga ji krásně doplňuje. Hned, když jsem s tímto cvičením začala, jsem jej chtěla předávat dál. Po roce cvičení jsem se vydala do Německa na kurz k paní Dinah Rodrigues, která je zakladatelkou hormonální jógy.

picture 30

Hana Suberová s Dinah Rodrigues.


Můžete popsat, kdo vlastně je Dinah Rodrigues?

Dinah Rodrigues je 96letá brazilská jogínka a psycholožka. V tvorbě sestavy hormonální jógy ji podpořil její gynekolog, který zjistil, že i po menopauze má velmi vysokou hladinu ženských hormonů. Dinah je z lékařské rodiny a sestavu dlouho tvořila za podpory odborníků. Vydala dvě knihy s touto tématikou.

Hani, v čem přesně spočívá hormonální jóga?

Hormonální jóga je založena na střídání dynamických pozic, očistných dechových technikách bhastrika (dynamické břišní dýchání, které masíruje orgány a žlázy s vnitřní sekrecí) a ujjayi (pomalý dlouhý dech přes zúženou hlasivkovou štěrbinu, který ovlivňuje činnost štítné žlázy) a tibetské technice vedení energie. Cílem fyzických cviků a dechu je masáž žláz s vnitřní sekrecí.

Prozradíte nám jeden konkrétní cvik?

Ano, mohu zmínit například cvik s názvem „poletující vlasy“, který působí blahodárně na páteř, nadledvinky a také podporuje růst vlasů.

Posaďte se do tureckého sedu nebo na paty. Ruce zaklesněte do sebe – jedna dlaň směřuje ven, druhá dovnitř. Dlaně by měly být zhruba na úrovni ramen. S nádechem se otočte na jednu stranu, s výdechem pak na druhou. Toto zopakujte alespoň sedmkrát s dynamickým dechem a poté ruce vystřídejte.

V čem se hormonální jóga odlišuje od té klasické?

Odlišná je dynamickým dechem bhastrikou a také technikou vedení energie. Hormonální jóga je krija, tedy očistná technika, a je důležité ji cvičit celou v daném sledu.

Pro koho je hormonální jóga vhodná? Není to pouze o zlepšení plodnosti, že?

Hormonální jóga představuje čtyři sestavy, z nichž si lze vybrat – pro ženy, muže, diabetiky a nově pro imunitu.

Často slyším, že každá jóga působí na hormony. To je pravda, ale hormonální jóga se tomuto aspektu věnuje přímo, a proto jsou změny vidět rychleji.

Ženská sestava je určena pro ženy, které chtějí otěhotnět, nebo je trápí různé gynekologické obtíže, jako jsou cysty na vaječnících či polycystické vaječníky (PCOS). Dále je vhodná při problémech se štítnou žlázou, migrénách, menopauze a celkově pomáhá srovnávat hormonální hladinu v těle.

Mužská sestava je vhodná pro zlepšení plodnosti, příznivě působí na prostatu a dodává energii.

Může hormonální jóga pomoci i například mladým dívkám, které trápí nepravidelná menstruace?

Jistě, pokud dívka řeší nepravidelnou menstruaci, určitě doporučuji vyzkoušet hormonální jógu.

Jaké konkrétní výsledky lze od hormonální jógy očekávat?

Obvykle vnímáme příliv energie, zlepšení nálady a zmizení premenstruačního syndromu, stejně jako dalších výše zmíněných obtíží. Je ale třeba cvičit pravidelně a po delší dobu. U každé ženy to trvá různě dlouho, je to velmi individuální.

Jak dlouho ji doporučujete cvičit, nebo respektive jak často a kolik minut denně?

Hormonální jógu je vhodné cvičit minimálně 3x týdně. Při větších obtížích se doporučuje cvičit každý den. Sestava trvá zhruba 30 minut.

Poraďte ženám, které se rozhodnou hormonální jógu cvičit, jak začít? Stačí najít si například sestavu na YoutTube, nebo je lepší oslovit lektorku v blízkosti bydliště?

Doporučuji oslovit certifikovanou lektorku hormonální jógy, která studovala u paní Dinah. Kurzy dnes najdete skupinové i individuální, živě i online a nově můžete zkusit i předtočené kurzy. YouTube nedoporučuji, protože jsou v nahrávkách často chyby a neučí je certifikované lektorky.

Jaké jsou kontraindikace hormonální jógy. Tedy kdy není vhodné ji cvičit?

Určitě není dobré cvičit hormonální jógu v těhotenství. Opatrnost je také potřeba u myomů a endometriózy, po operacích a po rakovině. V těchto případech je vždy vhodná konzultace s lékařem a lektorem.

Proč se o tomto typu cvičení tolik nehovoří, není tak známá jako například bikram jóga?

Mám pocit, že hormonální jóga je už velmi známá. Samozřejmě ji musíme vnímat jako terapeutickou sestavu, zaměřenou na určitou oblast, a proto oslovuje hlavně ty, kteří ji potřebují.

Důvod, proč nechodím na kurz, abych si vše zopakovala, je, že jsem těhotná. Muselo se to stát hned po našem srpnovém kurzu.

Poslední dobou slyším, že ji doporučují gynekologové, urologové, endokrinologové, fyzioterapeuti a další odborníci. Já jsem tedy velmi spokojená.

Je cvičení nějak omezené věkem?

Není, sama Dinah je toho důkazem. 

Můžete ještě zmínit nějaké zajímavosti, mýty a fakta o tomto typu cvičení?

Jedním z mýtů o hormonální józe je, že je to styl jógy. Není to tak zcela pravda, protože se jedná o terapeutické zaměření na hormonální zdraví. Často slyším, že každá jóga působí na hormony. To je pravda, ale hormonální jóga se tomuto aspektu věnuje přímo, a proto jsou změny vidět rychleji.

Máte nějakou zpětnou vazbu od svých zákaznic, kterým hormonální jóga skutečně pomohla?

Ano, často mi klientky píší, a to mě velmi těší. Například, když mi jedna klientka napsala, že v lednu u mě absolvovala kurz hormonální jógy:

„Ráda bych se s Vámi podělila o úžasné výsledky za dva měsíce cvičení, jelikož věřím, že zpětná vazba je velice důležitá i pro Vás. Jednak se mi velice zlepšila hodnota funkce štítné žlázy měřená na přístroji Thyroflex, ale hlavně se po cca devíti měsících, první jarní den, opět dostavila menstruace. Věřím, že je to celé zásluha cvičení, a ještě jednou Vám tímto děkuji za krásný kurz! Přeji krásné jarní dny!“

Často mi klientky také píšou, že díky hormonální józe otěhotněly, což je vždy úžasná zpráva.

„Milá Hani, moc tě zdravím. Chtěla jsem ti říct, že důvod, proč nechodím na kurz, abych si vše zopakovala, je, že jsem těhotná. Muselo se to stát hned po našem srpnovém kurzu.“

Takové zprávy jsou pro mě vždy tou největší odměnou, protože vím, že to má smysl.

Související…

Obličejová jóga rok poté: Moje vlastní chyby i hvězdné úspěchy
Dora Hanzelová

 

foto: se svolením Hany Suberové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...