První rozkvetlé dny můžeme přivítat tak, že odlehčíme jídlo a budeme žít v souladu s nabídkou přírody. Důležitým krokem proti jarní únavě mohou být vitamíny A, C, B a stopové prvky, hlavně selen a zinek.
Určitě nám prospěje také detoxikace v podobě pitné kúry. „Výborná a velmi účinná je šťáva z červené ředkve, dvou mrkví a jednoho jablka,“ připomíná Ing. Marcela Macáková, která se po studiu na VŠCHT věnuje výživě a zdravému životnímu stylu. Doporučuje všechny suroviny rozmixovat s trochou minerálky nebo převařené vody. Pijí se dvě deci až půl litru ráno nalačno, nejlépe tři dny po sobě. Šťáva obnovuje správnou činnost jednotlivých orgánů a podporuje i snížení váhy.
Čistá voda - základ pitného režimu
Moje osobní zkušenost je, že když piji pravidelně během dne vodu, méně jím. Na mastná jídla nemám ani pomyšlení a spíš sáhnu po zeleninovém nebo ovocném talíři. Tuhle pravdu si ověřuji na jaře rok co rok.„Čistou vodu je možné kombinovat s minerálkami, ale musíme dávat pozor na složení a střídat druhy. Nápoje s obsahem kofeinu, jako jsou čaj, káva a kolové drinky zbytečně přetěžují ledviny, tak je vynecháme. Působí navíc jako diuretika, která podporují vylučování vody. Je tedy paradoxní, že čím více takových nápojů pijete, tím více tekutin vyloučíte,“ zmiňuje dále Ing. Macáková a dodává, že na únavu platí sklenice vody, která rozhodně pomůže víc než káva.
Restart těla
Na jaře jsou však ohroženy i naše orgány. Nejvíce játra a žlučník, a proto bychom jim měli věnovat zvýšenou péči. „Játra jsou klíčovým prvkem látkové výměny, zbavují nás jedů a škodlivin, produkují žluč, která je velmi důležitá pro trávení tuků, vyrábějí hormony, enzymy, rozpouštědla, podílejí se na čištění a tvorbě krve, ukládají cukry, je to taková chemická laboratoř našeho těla,“ vysvětluje Zuzana Hoffmannová, která se na svém webu věnuje bylinám, celostnímu zdraví a detoxikaci.
„Žlučník oproti tomu slouží jako zásobárna a dávkovač žluči. Bez něj trávení nemůže fungovat správně. Žlučovody jako první reagují na stres – svým stažením. Pokud nemůže žluč odcházet, vrací se zpět a krystalizuje – tvoří se tak kameny,“ pokračuje.
Nejlepší způsob, jak těmto důležitým orgánům ulevit, je, že vyloučíme ze své stravy všechno tučné a smažené, pečené pokrmy, alkohol, kávu, cigarety, černý čaj a průmyslově zpracované potraviny. Jíme především syrovou organickou stravu, hodně ovoce, zeleniny, divokých rostlin s trochou ořechů, semínek a klíčků. Z rostlinného světa můžeme dále použít například semena ostropestřece mariánského, který je jednou z nejlepších bylin hodících se k detoxikaci, regeneraci a ochraně jater. Skvělá je také smetánka lékařská, jejíž mladé listy jsou výborné do salátů. Doplňuje živiny, podporuje činnost jater, žlučníku, ledvin i střev, zabraňuje tvorbě kamenů, čistí a obnovuje krev. Plná živin je také kopřiva dvoudomá, ne nadarmo se přidává do velikonoční nádivky.
V podstatě je to prosté, leč opakování je i v tomto případě matkou moudrosti. „Ráno začínáme sklenicí vlažné vody s citronem, která pomůže nastartovat náš metabolismus a zalkalizovat celé naše tělo. Do salátů přidáváme, hned jak začnou rašit, první lístky a květy smetánky, kopřivy, sedmikrásky, čekanky nebo řeřichy a každý měsíc si dopřejeme alespoň jeden den půstu, ať už na ovocných a zeleninových šťávách nebo na vodě,“ radí Zuzana Hoffmannová.
Foto: Shutterstock