fbpx

Jak se kratom dostal do Evropy 2 fotografie
zdroj: VLTAVA LABE MEDIA

Fenomén kratom není v Evropě novinkou, výzkumníci jej zkoumají už dvě století

Zveřejněno: 3. 7. 2024

Kratom, známý také pod botanickým názvem Mitragyna speciosa, je rostlina pocházející z tropických oblastí jihovýchodní Asie, především z Thajska, Indonésie, Malajsie a Papuy Nové Guineje. Místní obyvatelé tyto listy používali po staletí pro různé tradiční účely. Evropané se o existenci kratomu dozvěděli až s příchodem kolonizace a rozšířením obchodních cest v 19. století.

První zmínky v evropských spisech

První písemné zmínky o kratomu v Evropě pocházejí z počátku 19. století, kdy britští a nizozemští kolonizátoři začali prozkoumávat asijské džungle. Botanici a přírodovědci, kteří doprovázeli kolonizátory, sbírali vzorky rostlin a dokumentovali jejich vlastnosti. Jedním z prvních Evropanů, kteří o kratomu napsali, byl britský lékař a botanik George Darby Haviland v roce 1859. Tento první kontakt byl klíčovým momentem pro budoucí studium a šíření kratomu v Evropě.

Botanická klasifikace a vědecký zájem

V 19. století, kdy byla botanika a přírodní vědy na vzestupu, začali evropští vědci systematicky klasifikovat nové rostliny a zkoumat jejich vlastnosti. Kratom se stal předmětem zájmu především pro své unikátní alkaloidy. Vědci začali studovat chemické složení kratomu a jeho potenciální využití. Výsledky těchto studií byly publikovány v různých botanických a farmaceutických časopisech, což vedlo k většímu povědomí o této rostlině v evropských vědeckých kruzích.

kratom1

Kratom během 20. století

V průběhu 20. století zůstával kratom relativně neznámý mimo vědeckou komunitu. Větší zájem o něj vzrostl až v druhé polovině 20. století, kdy se začaly rozvíjet nové metody pro extrakci a analýzu rostlinných alkaloidů. Během 60. a 70. let probíhaly různé studie, které se snažili pochopit chemické a farmakologické vlastnosti kratomu. Tyto studie položily základ pro budoucí využití kratomu v různých oblastech, i když zůstával stále málo známý široké veřejnosti.

Nové tisíciletí a globální obchod

S nástupem globalizace a internetového obchodu na přelomu tisíciletí se kratom začal více šířit do Evropy. Internet umožnil snadnější přístup k informacím a zároveň otevřel nové možnosti pro obchod s exotickými produkty. Společnosti specializující se na import a prodej bylin a přírodních doplňků začaly kratom zařazovat do své nabídky. Tento nárůst dostupnosti vedl k většímu povědomí mezi spotřebiteli a k postupnému růstu popularity kratomu v Evropě.

Současný stav a výhled do budoucnosti

Dnes je kratom v Evropě poměrně známý, i když stále obklopený určitou kontroverzí. V některých zemích je jeho prodej a použití regulováno, v jiných je zcela zakázán. Vědecký výzkum však pokračuje a zájem o kratom stále roste. Ačkoli o kratomu dosud nevíme vše, moderní technologie a pokročilé výzkumné metody nám umožňují neustále objevovat nové informace.

Související…

Drogy? Jaké a proč? Evropa se snaží pochopit návyky uživatelů
Zdeněk Strnad

foto: VLTAVA LABE MEDIA, zdroj: VLTAVA LABE MEDIA

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...