Turisté si v Praze užívají nejen památek, levného alkoholu a strip barů, vyhledávají také kulinářská lákadla. S českou kuchyní ale mají asi tolik společného jako matrjošky nebo levitující mnichové s českou kulturou. Tady je výběr deseti pokrmů, které jsou mezi turisty obzvlášť oblíbené.
1. Staročeský trdelník
Ten sice pochází z maďarsky mluvící části Transylvánie (zde se mu říká Kürtőskalács), nalézt se dá třeba i v Německu (Baumstriezel) nebo na Slovensku (Skalický trdelník). V Praze někdo před pár lety vymyslel upgrade, nacpal do něj zmrzlinu se šlehačkou a rázem se trdelník stal nejfotografovanějším turistickým artefaktem. Přidaly se i různé barevné obměny a posypy, někde ho plní i párkem nebo hranolky. A kromě turistů ho v Praze nikdo nejí. Ten klasický stojí kolem šedesáti korun, jeho výroba vyjde přibližně na 6 korun.
2. Párek v rohlíku na Malostranské
Velice oblíbený pojízdný stánek s příznačným názvem Euro Hot Dog nabízí, že se zde dá koupit klasický hot dog. Turisty asi překvapí, když dostanou „obyčejný“ párek v rohlíku.
3. Klobása z Václaváku
Klobásy z ruských stánků jsou levným a rychlým způsobem, jak se stihnout najíst mezi segwayovou prohlídkou centra a pub crawlem.
4. Bavorské preclíky na stolech
Tyhle preclíky snad nikdy nikdo jinde než v centru Prahy neviděl, přesto je mnozí návštěvníci mají za pražskou specialitu. Pro Pražany jsou známkou nepoctivé turistické restaurace, obsluha za ně chce peníze i přesto, že u nich často nebývá žádná cenovka.
5. Langoše z Matějské pouti
Vrchol kulinářského řemesla, jehož základ tvoří v podstatě jen mouka s vodou. Dnes už se našla i taková místa, kde se tuto mastnou kalorickou bombu pokusili trochu odlehčit a přidávají do ní zeleninu.
6. Kebab z Národky
Jde o nejoblíbenější destinaci lidí, které nad ránem cestou z hospody přepadne hlad.
7. Smažený sýr z Lokálu
Klasika, nad kterou výživovým poradcům vstávají vlasy na hlavě. V Lokálu tento pokrm sice patří k nejdražším smažákům v Praze, a protože jde v podstatě „jen“ o sýr na tuku, může na cizince působit trochu bizarně. Pražané na něj ale nedají dopustit a shodnou se, že jde o nejlepší smažák ve městě.
8. Polévka v chlebu
Jde o další velice oblíbenou pochutinu z centra, ze které turisté musí nabýt dojmu, že do Prahy ještě nedorazily talíře. Těžko potom vysvětlovat, že ne, opravdu si doma nevyřezáváme díru do chleba pokaždé, když si chceme dát polévku.
9. Knedlo-burger
Česká jídla do ruky? Nejen hamburger či párek v rohlíku, restaurace Czech Burger plní i ty nejdivočejší kulinářské sny. Knedlo – vepřo – zelo, kachnu s červeným zelím i svíčkovou omáčku s hovězím trhaným masem zde umí nacpat doslova do knedlíku a jíst se může na stojáka.
10. Pravý staročeský gyros
Když se "pravý staročeský gyros" objevil ve stánku před Palladiem poprvé, oprášili jsme učebnice dějepisu a začali hledat, kdy se vlastně v Česku začaly odřezky masa v moučné placce prodávat poprvé. Po několika letech usilovného pátrání můžeme oznámit, že to bylo přesně v roce 2015. A je pravda, že už tehdy to bylo "starý".
foto: Profimedia