Kdo z nás by nechtěl žít věčně? Nebo alespoň hodně dlouho? Dnes vám povím něco o jídle a dlouhověkosti. Věřte, že to je téma, které zajímá všechny lidi na naší planetě, totiž jak se dožít vysokého věku a odejít z našeho světa co nejpozději.
Naši křehkou tělesnou schránku ovlivňuje mnoho faktorů. Lékaři mi jistě dají za pravdu, že je moc důležité, jak jsme na tom geneticky, také v jakém prostředí a vůbec jakým životním rytmem žijeme. Významné je i pozitivní myšlení. Všichni dohromady se také shodneme bez debat, že to, co jíme a pijeme, zásadně působí na náš věk a vůbec život jako takový.
Nechci dnes používat žádné statistické údaje, ale vzpomeňte si namátkou, kde se nacházejí nejstarší občané na světě? Často se jedná o země jako třeba Gruzie, Japonsko, Řecko, Francie, Bulharsko… Proč asi? Myslím, že se tam dobře jí, je tam příznivé počasí a celkem klidný životní rytmus. Tedy mimo velká města. Například japonský pokrm nattó, což jsou fermentované sójové boby, je i odborníky považován za jídlo dlouhověkosti. Někdo zase nedá dopustit na česnek. Náš slavný lidový léčitel farář Ferda doporučoval denně sníst hrst petrželové natě. Rybáři uznávají některé speciální druhy mušlí.
Když posloucháte ctihodné kmety vyprávět, co je jejich nejoblíbenějším jídlem, většinou se vše točí kolem zeleniny, ovoce, ryb, poměrně málo masa a spíše vařeného než pečeného. Samozřejmě život bez stresů, někdy sklenička alkoholu. Jedí domácí sýry, med, velmi málo živočišných tuků. Zásadně se nepřejídají, dokonce bych řekl, že mnozí dlouhověcí mají spíše méně jídla než více. Rozhodně nežijí v nadbytku, neutrácejí za takové nesmysly, jako jsou sladkosti či polotovary, a rozhodně se nepřecpávají přes míru!
Tak vidíte. Návod na to, jak se dožít vysokého věku, je docela jednoduchý. Nakonec bych se s vámi rozloučil citací jednoho amerického onkologa, který radí: „Vyhoďte všechny umělé vitamíny, pětkrát týdně si nalijte dvě deci červeného vína a v neděli se pořádně vyspěte!“
foto: Pavel Maurer, zdroj: Čro Radiožurnál, Grand Restaurant