fbpx

Zveřejněno: 18. 12. 2017

Jak mohou nevegetariáni vést vegetariánskou restauraci? To je základní otázka pro TOP manažery pražské restaurace Etnosvět. Na naše otázky odpovídají Daria Ponomareva, generální manager, Míša Dvořáková, sales a event manager, a David Leiss, marketing manager.

Jak to tedy funguje, Dario, Davide, Míšo? Všichni jste masožrouti

David: Tak funguje to fantasticky, samozřejmě...

Daria: Zastávám názor, že restaurace jako restaurace, když je dobré jídlo.

Míša: Všichni dobře víme, proč v Etnosvětě jsme, takže ano, symbióza naprosto funguje.

daria

Restaurace má fungovat jako restaurace a je jedno, zda je sortiment bezmasý, říká Darja.

Gastronomie je ve vaší restauraci skvělá, kde berete inspiraci?

Daria: Inspiraci bereme po celém světě, vždyť máme velmi pestrý tým, poskládaný z kuchařů z různých koutů světa. Zároveň všichni rádi cestujeme i jíme, takže s nápadem může přijít každý.

Míša: Někdo má rád fine dining a michelinské restaurace, někdo preferuje street food a staré osvědčené recepty. Když se vše spojí s našimi kuchaři, je to prostě svět chutí, který nemá hranic.

Co si dáte nejraději z vegetariánské nabídky?

David: Wontony! Už se těším, až se vrátí na náš lístek. Teď to jsou smažené tvarůžky s uzeným bramborovým salátem, k tomu Matuška a je to paráda.

Daria: Tofu makhani. A samozřejmě naši vlajkovou loď, veganský tataráček.

Co vám přineslo spojení vás, manažerů masožroutů, a vegetariánské gastronomie?

david

Že skvěle funguje i vegetariánské jídlo, pro Davida znamenalo překvapení i prozření.

David: Prozření a překvapení.

Daria: Do projektu jsme byli zapojeni od samého začátku, takže první zkouška jídel ještě před otevřením nás posadila na zadek.

Míša: V první řadě mi tahle zkušenost otevřela mysl. Od dětství člověk poslouchá: „Máma mele maso, ó, my se máme!” nebo „Hlavně sněz to maso!”. V Etnosvětě jsem poznala úplně nový rozměr gastronomie a jsem za to nesmírně vděčná. Po soustech to posílám dál k rodině i kamarádům. Když jsme u nás na večeři, chutná jim, ale většinou si neodpustí poznámku ve smyslu: „Super, ale řízek je řízek.” Ano, někdo to tak má, ale despoticky a zarytě tvrdit, že bez vepřového to není to pravé jídlo, je podle mě out. Když se člověk zbaví předsudků, otevřou se mu nové možnosti…

Jak vnímáte spojení masožroutský tým a vegetariánství? Mohou se navzájem obě témata ovlivňovat, nebo jsou v rozporu?

David: Já bych se vůbec nevymezoval vegetariánstvím. Prioritou je kvalita jídla, takže není potřeba řešit, kdo je kdo.

Daria: I vegetariáni si zaslouží skvělé jídlo, vždyť ani pro naše tělo není ideální, aby dostávalo maso každý den. My všichni to tak vnímáme, takže žádné rozpory nehrozí.

michaela dvorakova

Jsem v tom až po uši už od začátku, říká Míša.

Kde je hlavní důvod, proč jste zvolili jako své povolání právě vegetariánskou restauraci?

Daria: Chtěla jsem otevřít vlastní menší kavárnu. Pak přišel Andrej s Etnosvětem, a tak mám na starost dvoupatrovou restauraci.

David: Je to zajímavá příležitost zbořit předsudky a ukázat, že kvalitní vege gastronomie dokáže obstát v silné konkurenci masových restaurací. Zpětná vazba od našich hostů je důkazem, že je to správný směr.

Míša: Ač jsem součástí Etnosvěta nejkratší dobu, jsem v tom až po uši od začátku. V první řadě je to díky našemu šéfíkovi, kterého si jako člověka velmi vážím. Jak říká David, bořit předsudky je výzva a já mám výzvy ráda. Prostě do sebe vše zapadlo. A tak se těším na další a další výzvy.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...