Žampiony, bílé víno a římský kmín – to je kombinace, která snad nikdy nezklame. Dobrá je do rýže, ale nejvíc stejně chutná zapečená v lasagních. A je to rychlovka!
Vegetariánské lasagne jsou výborným tipem na večeři, na které si pochutná celá rodina. Zatímco se těstoviny budou půl hodinky péct v troubě, můžete svůj drahocenný čas věnovat třeba dětem nebo si sepsat ingredience potřebné na zítřejší oběd.
Pro čtyři osoby budete potřebovat:
15 žampionů
2 pórky
2 zakysané smetany
1,5 dcl bílého vína
1 smetanu ke šlehání
olej
cibuli
římský kmín
sůl
balíček lasagní
čedar na posypání
Postup:
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme oloupané, pokrájené žampiony i pórek a chvíli dusíme. Podlijeme bílým vínem, okořeníme dvěma špetkami mletého římského kmínu, osolíme a dusíme do změknutí. Na konci vmícháme obě zakysané smetany i šlehačku. Omáčku případně ještě dohustíme zakysanou smetanou nebo zředíme šlehačkou tak, aby měla tekutou konzistenci – záleží na vodnatosti žampionů. Do pekáčku vkládáme vždy jednu vrstvu syrových lasagní a vrstvu omáčky. Ale pozor! Navrchu musí být vždy omáčka. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 30 minut. Těsně před dokončením posypeme sýrem a necháme minutku zapéct.
foto: Shutterstock