Špagety se dají připravit na tisíce způsobů, nejvíce v oblibě je ale určitě rajčatová klasika. Pesto ze sušených rajčat můžeme mít doma v zásobě, a tak nám příprava tohoto receptu nezabere delší čas, než jaký je nutný k uvaření těstovin.
Pesto pochází ze severní Itálie. Původ tohoto slova je v italském pestare – tlouci. Tradičně se připravuje ručně v hmoždíři, ale klidně si můžeme pomoci i ponorným mixérem.
Na rajčatové pesto budeme potřebovat:
1 čerstvé rajče
3 sušená naložená rajčata
15 lístků bazalky
2 stroužky česneku
1 lžíce piniových oříšků
1 lžíce jemně strouhaného parmezánu
Panenský olivový olej
Sůl
Pepř
Postup:
Rajče spaříme, oloupeme a rozmixujeme s ostatními ingrediencemi. Olej přidáváme dle potřeby, stejně tak pepř a sůl. Pozor, se solí opravdu opatrně, protože parmezán je dostatečně slaný sám od sebe. Špagety uvaříme podle návodu na obale a promícháme s pestem. Můžeme posypat parmezánem a sekanými bylinkami.
Tip: pokud místo špaget použijte jiné těstoviny, třeba farfalle nebo penne, můžete jídlo použít i za studena jako dobrý salát.
Čtěte také:
Tip na večeři: Pasta s pestem z medvědího česneku
Originální muffiny? Naslano s mladými kopřivami
Náhražky masa, které si zamilují i masožravci!
foto: Shutterstock