Majoránka, česnek a voňavé houby – tradiční kombinace chutí v nesmrtelné polévce. Bramboračka s čerstvým chlebem je snad ta nejvděčnější večeře. Vybočte ze stereotypu a vyměňte část brambor za pohanku – uvidíte, že budete překvapeni.
I když pohanka není obilovina, má prakticky totožné použití. V polévkách je téměř nenahraditelná a není možné si ji nezamilovat. V bramboračce jí to sluší snad nejvíc.
Na tuto zdravou polévku budete potřebovat:
200 g brambor
3 lžíce pohankových krup
60 g sušených hub předem namočených do teplé vody
1 lžíci pohankových vloček
1,2 l vývaru z bio kuřete
1 cibuli
1 mrkev
2 lžíce přepuštěného másla
Sůl, pepř, majoránku, česnek, kmín
Vločky z nori řasy
Postup:
Houby povaříme ve vodě, ve které se namáčely. V hrnci mezitím na přepuštěném másle osmažíme cibulku. Když zesklovatí, přidáme nahrubo postrouhanou mrkev, pohankové vločky a ještě chvilku zasmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme houby, brambory a pohankové kroupy, přidáme kmín, sůl a pepř a vaříme 20 minut (dokud brambory nezměknou). Po odstavení hrnce z plamene přidáme česnek a majoránku. Při podávání zdobíme nori vločkami.
foto: Shutterstock