Batátová polévka patří do podzimní gurmánské klasiky. Když si ale budete chtít ještě připomenout svěží léto, vylepšete ji trochou pomerančové šťávy. Uvidíte, že se najednou ten podzim bude zdát zase o trochu snesitelnější.
Polévku můžete připravit i z pečených batátů. Nepečená varianta je ale rychlejší a jistě její expresní přípravu oceníte po dlouhém pracovním nebo školním dni. Tak s chutí do toho. Je to zdravé a rychlé.
Co všechno potřebujeme na čtyři vydatné porce:
300 g batátů
2 menší mrkve
2 menší brambory
1 červená cibule cibule
1 lžička prášku sušeného česneku
šťáva z půlky pomeranče
2 lžíce přepuštěného másla
špetka muškátového oříšku
černý a bílý sezam
sůl
čerstvě mletý bílý pepř
pažitka na dozdobení
V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm pokrájenou červenou cibulku. Batáty, brambory i mrkev oloupeme, pokrájíme a přidáme k cibuli. Zalijeme vodou, jemně osolíme a vaříme asi 15 minut, dokud zelenina nebude měkká. Pak polévku rozmixujeme, dochutíme čerstvým pepřem, sušeným česnekem a malinkou špetkou muškátového oříšku. Na závěr přidáme šťávu z pomeranče a rozlijeme na talíře. Dozdobíme sezamem a pažitkou. Polévka je výborná i za studena.
foto: Shutterstock