fbpx

Psychologie černé barvy: Milovali ji Coco Chanel, Johnny Cash i Yves Saint-Laurent 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Od „malých černých“ od Coco Chanel po nesmrtelné tmavé džíny. Proč nás černá nepřestane bavit, i když se módní trendy střídají jako dubnové počasí?

Zveřejněno: 8. 7. 2024

Musím se k něčemu přiznat. Posledních dvacet let se z černé intenzivně snažím přeučit na nošení barevného oblečení a je to opravdu těžké. Léto je období, kdy jsem ochotná experimentovat a vzít si na sebe i jedovatě fuchsiovou sukni…, abych si o pár dnů později na večírku vydechla v absolutně komfortní klasice, černých šatech s páskem. Hodí se k nim jakákoliv rtěnka i doplňky, zeštíhlují a ani mi nepřijde, že by mě dělaly starší (na rozdíl od pastelových tónů, ve kterých si připadám jako královna Alžběta na oslavě svých devadesátin).

Pokud to máte s černou podobně, zaujme vás symbolika, která se za touto barvou-nebarvou skrývá. 

Řekni to barvou

Barva je mocným komunikačním nástrojem, podobně jako gesta nebo výraz obličeje. Podněcuje, nebo naopak tlumí akci, mění náladu, a dokonce může výrazně ovlivnit i fyziologické reakce našeho organismu, jako je zvýšení krevního tlaku, zrychlení metabolismu nebo pocit unavených očí.

Hráči v černých dresech bývají při sportovních utkáních trestáni častěji než konkurenční tým v jiné („hodnější“) barvě.

Ne nadarmo se v ordinacích lékařů setkáme nejčastěji s utišujícími tóny zelené, modré nebo růžové. Ohnivě červené zdi byste třeba v čekárně zubaře zažít nechtěli, že? Červená je mezi barvami totiž jako turbo: znásobuje pocity lásky a vzrušení, ale také bolesti nebo násilí.

Neplatí to jen u oblečení nebo interiéru. Podle vědeckých výzkumů jsou třeba pestrobarevné pilulky spojeny s větší úlevou od bolesti (ano, Ibalgin není růžový náhodou…), zatímco červené pilulky vzbuzují u pacientů silnější stimulační účinky. Kuriózní je i tato studie prokazující, že hráči v černých dresech bývají při sportovních utkáních trestáni častěji než konkurenční tým v jiné („hodnější“) barvě. Co dalšího vás čeká, když budete dámou nebo gentlemanem v černém?

Černé asociace

Vnímání černé se může výrazně lišit nejen „kus od kusu“, ale i mezikulturně. Dokonce i v rámci jedné kultury se pak význam této barvy může měnit v čase. Ve staré Číně byla například černá uctívaná jako „královna barev“. Až později se změnila na barvu nectnosti, provinění a smůly.

V současnosti Čína drží krok se Západem a díky tomu se černá opět octla na výsluní coby ztělesnění elegance a dobrého vkusu. Jaké další asociace si s vámi lidé možná automaticky spojí, až ráno pojedete do práce ve svém oblíbeném černém outfitu?

„Nosil jsem vždycky černou, protože se mi líbila. Pořád ji mám rád, protože pro mě stále něco znamená. Je to můj symbol vzpoury proti stagnujícímu statusu quo, proti pokryteckým kostelům, proti lidem, jejichž mysl je uzavřená myšlenkám druhých.“ Johnny Cash

1. Sebevědomí a dominance

Všimli jste si, jaké barvy nosí ve filmech všichni padouši, šéfové a vůdci? Nebudeme dlouho napínat, je to samozřejmě černá. Tento neustále opakovaný kulturní stereotyp posiluje spojení černé s mocí a autoritou. Ostatně, někteří rádoby „ředitelé zeměkoule“ si pomocí černých brýlí, černého obleku a černého auta také rádi zvedají sebevědomí, které jim ve skutečnosti chybí…

Skoro polovina žen a 64 % mužů se v průzkumu shoduje na tom, že černá barva zvyšuje sebevědomí. Tahle barva už dávno nepatří jen k Halloweenu nebo na pohřeb. Ukazuje se, že je ta nejsebevědomější barva vůbec.

2. Ochrana

Černá je také synonymum pro ochranu a bezpečí. Právě proto nosí členové Národních gard a speciálních bezpečnostních složek černou uniformu. V očích veřejnosti jejich uniforma podvědomě posiluje pocit, že jde o profíky, kteří zajišťují nejvyšší stupeň ochrany.

„Na černé něco je. Člověk se v ní cítí skrytý.“ Georgia O'Keeffeová

3. Vládkyně temnot

V některých kulturách nemohou černou nosit děti, aby na sebe nepřivolaly smůlu nebo nemoci. Ačkoliv se kulturní pojetí černé hlavně na Západě mění, stále je to barva spojovaná se zlem, tajemstvím, nebezpečím a smrtí. Černá také nechybí ve výbavě každé správné čarodějnice, což ještě více posiluje asociace se zlem a nekalými kouzly.

I přes módní trendy se také už po staletí nemění pravidlo, že na pohřeb se nosí pouze černá (výjimku si mohli dovolit pouze smuteční hosté na pohřbu Dana Nekonečného). Černá symbolizuje smutek a prázdnotu pozůstalých.

„Černá je tak veselá barva, miláčku.“ Morticia Addams

4. Elegance

Ne, z oranžové se navzdory kultovnímu seriálu nová černá nikdy nestane. Stačí se podívat na aktuální trendy influencerů, ale i na outfity nestárnoucího krále módy Karla Lagerfelda.

Přemýšlíte, jaký tón rtěnky vybrat k meruňkové halence? S černou si tyhle starosti dělat nemusíte – bude se hodit zářivě červený odstín jako z loga coca-coly i sladká magenta. Černá je považovaná za sofistikovanou, elegantní a nikdy nebude passé jako loňská barva roku.

Navíc, jak už jsme zmínili: nositelé černé jsou podvědomě vnímáni jako sebevědomější a schopnější než lidé v zářivě duhovém oblečení. Ideální barva na pohovor, co myslíte?

„Miluji černou, protože potvrzuje, navrhuje a stylizuje. Žena v černých šatech je jako tah tužkou.“ Yves Saint-Laurent

5. Kontroverze

I přes pozitivní konotace stále zůstávají pojmy jako „black list“ nebo „černá ovce“. Mnozí lidé sice nedají dopustit na svůj černý outfit, úplně jinak se ale dívají na lidi s tmavší barvou pleti. Po celé Asii bují šílený kult zesvětlování pleti často i za cenu zdraví, protože bílá pleť je symbolem bohatství a krásy. Zkusme se příště obléct do černé s tím, že spolu s výjimečností této barvy zároveň podporujeme rovné postavení nás všech – bez ohledu na to, v jaké části barevného spektra se nacházíme.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...