fbpx

Své nejhorší zlozvyky můžete proměnit v nejlepší přátele. Stačí odhalit jejich skryté poselství 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Když odhalíte skrytý účel zlozvyků, mohou výrazně přispět k vašemu osobnímu růstu

Zveřejněno: 26. 7. 2024

Všichni máme návyky, kterých bychom se rádi zbavili. Ať už jde o kousání nehtů, prokrastinaci, nadměrné sledování porna či konzumaci sladkostí, zdá se, že špatné návyky přetrvávají navzdory naší snaze je změnit – ale proč?

Spisovatel Adi Jaffe ve svém článku pro magazín Psychology Today předkládá zajímavou myšlenku: Co kdybych vám řekl, že tyto zlozvyky mohou být vaši nejlepší přátelé v přestrojení? 

Skrytý účel zlozvyků

Špatné návyky často slouží účelu, který je vám možná skrytý. Mohou vám například pomáhat vyrovnat se se stresem, traumatem, úzkostí nebo nudou.

Pokud například často konzumujete sladké, možná je to váš způsob, jak hledat útěchu, když cítíte úzkost. Prokrastinace zase může být způsob, kterým se podvědomě vyhýbáte svému přemrštěnému perfekcionismu (než abych to udělal nedokonale, raději to neudělám vůbec); nadměrné pití může maskovat vaši nespokojenost v manželství.

Identifikujte spouštěč. Jaké situace nebo emoce jsou spouštěčem vašeho zlozvyku? Pochopení této skutečnosti vám pomůže tyto spouštěče předvídat a zvládat.

Většina lidí se jednoduše soustředí na to, aby se snažili zabránit svým špatným návykům. To je však chyba. Affe zastává názor, že špatné návyky nejsou jen náhodné chování. Často mají skrytý účel. Když pochopíme, proč se do těchto návyků zapojujeme, můžeme je přeměnit v pozitivní jednání.

„Jedna z mých klientek Melissa se poprvé setkala s marihuanou, když jí ji kamarádka představila jako způsob, jak se vypořádat se záležitostí, která ji uváděla do rozpaků: před každým školním shromážděním, kterého se účastnila, zvracela venku na trávu. Díky marihuaně však úzkost a s ní spojené zvracení zmizelo, což jí velmi usnadnilo život,“ vypráví Affe. 

Tím, že si uvědomíte příčiny svých zlozvyků, můžete začít tyto příčiny skutečně řešit, a ne jen bojovat s následky. Toto pochopení vám umožní uvidět váš život z trochu jiné perspektivy a pak se vydat na cestu ze své bolesti a problémů. 

Proměna návyků v pozitivní chování

Konkrétní proces přeměny zlozvyků zahrnuje: identifikaci jejich spouštěčů, pochopení toho, co nám zlozvyk přináší, a nalezení alternativního chování, které poskytuje stejnou úlevu, ale s menšími škodami. Případně je možné upravit život tak, aby v něm spouštěče nebyly (například pokud si od negativní atmosféry doma ulevujeme hraním počítačových her, možná nám pomůže rozvod). 

Prokrastinace zase může být způsob, kterým se podvědomě vyhýbáte svému přemrštěnému perfekcionismu (než abych to udělal nedokonale, raději to neudělám vůbec); nadměrné pití může maskovat vaši nespokojenost v manželství.

Jak píše Affe, většina lidí tyto alternativní cesty nehledá, protože věří, že jejich špatné návyky jsou tím hlavním problémem. Bez jejich důkladného pochopení však jakýkoli pokus o jejich zastavení buď selže, nebo vyústí v přijetí dalšího zlozvyku, který nahradí ten první. Pokud nemůžete změnit svou životní situaci nebo spouštěč zlozvyku, klíčem je nahradit zlozvyk pozitivním chováním, které uspokojuje stejnou potřebu. Tímto způsobem nejen odstraníte zlozvyk, ale také na jeho místě vytvoříte nový, zdravější.

Melissa se díky marihuaně zbavila trapného zvracení a otupila svou silnou sociální úzkost, která ho zapříčinila. Těmto základním příčinám našich zlozvyků říká Affe „háčky“. „Aby Melissa skutečně porazila svou závislost na konopí, musela by se vyřešit její sociální úzkost,“ píše. 

Síla soucitu se sebou samým

Je důležité přistupovat k tomuto procesu se soucitem k sobě samému. Pokud se budete za své špatné návyky trestat, vytvoříte jen koloběh studu a viny, což vám ještě více ztíží změnu. Místo toho se k sobě chovejte laskavě a s pochopením. Uvědomte si, že špatné návyky má každý a že jsou přirozenou součástí lidského bytí. Tím, že si budete projevovat soucit, si můžete vytvořit pozitivní myšlení, které podpoří trvalou změnu. 

Affe závěrem přidává pár praktických tipů:

  • Identifikujte spouštěč. Jaké situace nebo emoce jsou spouštěčem vašeho zlozvyku? Pochopení této skutečnosti vám pomůže tyto spouštěče předvídat a zvládat.
  • Pochopte příčinu. Jaké vnitřní pocity a emoce vám zlozvyk přináší?
  • Najděte alternativy. Identifikujte alternativní pozitivní chování, které vám může poskytnout stejnou úlevu. V Melissině případě šlo o praktiky, které zklidňovaly její sociální úzkost, například dechové meditace a nácvik řečnických dovedností, které snižovaly související obavy.
  • Cvičte se v soucitu se sebou samým. Buďte k sobě v průběhu celého procesu laskaví. Změna vyžaduje čas a je v pořádku, že se vám nedaří.
  • Sledujte svůj pokrok. Veďte si deník, ve kterém budete sledovat své pokroky, a oslavujte drobná vítězství na této cestě.

Související…

Přestanu si kousat nehty… Zlozvyků se dá zbavit, jen na sebe nebuďte moc přísní
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...