fbpx

Specializované sporty se pro malé děti nehodí, varuje odbornice 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Jaký typ kroužku zvolit pro malé dítě? Proč některé nejsou vhodné? A na co dalšího bychom si jako rodiče měli při výběru kroužku dávat pozor?

Zveřejněno: 3. 8. 2024

Druhá polovina prázdnin uteče rychleji, než spadne pěna u piva, a tak je potřeba se porozhlédnout po sportovním kroužku pro děti. Zeptali jsme se prezidentky Českého svazu aerobiku a fitness Jany Havrdové, na co si při výběru máme dávat pozor.

Podle ní je zásadní najít ten kroužek, který je zaměřený na všeobecný tělesný rozvoj, nikoliv na jeden specializovaný sport, a kde nejde o porovnávání dovedností a talentů dětí. „Pro dítě je také velmi důležité, aby na kroužku byla legrace a dobrá parta,“ vysvětluje Jana Havrdová a dodává, že velmi dobře tak fungují kroužky ve školkách či v družinách, kde děti mají kamarády a spolužáky.

Sportovní kroužek totiž musí děti primárně bavit, proto je potřeba si vyjasnit, jakou představu o něm má náš potomek. Introvertní dítě bude pravděpodobně raději sportovat sólově, extrovert bude nadšený v týmu. „Chtěl by zkusit individuální, nebo kolektivní sport? Nebo se prostě chce jen hýbat? Klíčové je nechat finální volbu přímo na dítěti, svoje ambice se v tomto případě snažte upozadit. Do kroužku přece bude chodit váš syn či dcera, ne vy,“ dozvíme se na webu sportvokoli.cz.

Vybudovat radost z pohybu

Není dobré dítě do sportu tlačit tak, aby si vypěstovalo odpor. Je jedno, jaký sport bude dělat, podstatné je, aby se nějak hýbalo a vybudovalo si tak přesvědčení, že pohyb rovná se dobrá emoce. „Pokud se toto podaří, tak je velká šance, že se bude hýbat i jako dospělý, a k pohybu povede i své děti,“ upozorňuje Jana Havrdová, která dodává, že si tak dítě snáze pohyb spojí se zdravím a bude vnímat pravidelnou pohybovou aktivitu jako součást jeho života.

Klíčové je nechat finální volbu přímo na dítěti, svoje ambice se v tomto případě snažte upozadit. Do kroužku přece bude chodit váš syn či dcera, ne vy

A mezi jakými sporty můžeme vybírat? „Pro děti ve věku 4 až 9 let mohu nabídnout projekt Českého svazu aerobiku a fitness s názvem Děti na startu, kde se děti formou kruhového tréninku učí základy gymnastiky, atletiky, míčových her i všeobecného pohybového rozvoje, navíc bez porovnávání s ostatními. Nejšikovnější děti pak mohou plynule přejít ke specializovanému sportu, ostatní se prostě hýbou rády dál pro zábavu a zdraví,“ vyjmenovává Havrdová, která upozorňuje i na možnost proplácení sportovních činností.

Kroužky něco stojí, ale některé pojišťovny na sport přispívají. Stačí se podívat na jejich web. Každá nabízí něco jiného, ale většina z nich se zaměřuje na sportovní kroužky i kurzy. Přehlednou tabulku, kolik a co která pojišťovna proplácí, najdete například zde: mesec.cz.

Specializace může ublížit

Určitě všichni máme ve svém okolí někoho, kdo má o budoucnosti svého potomka jasno. Bude vydělávat miliony a odhánět fanoušky. Takoví rodiče jsou ochotni své dítě třikrát týdně vozit na fotbalové tréninky a každou sobotu na zápasy. „Ambice vychovat profesionálního sportovce je velmi zrádná,“ varuje Havrdová. Může a nemusí to zafungovat. Pokud je dítě živé, talentované a sportovat chce, tak proč ne, tady je na místě podpora rodičů.

„V našem sportu – sportovním aerobiku a fitness – navíc čelíme brzké ztrátě motivace dětí. Pokud jsou od raného dětství stále v tělocvičně a na začátku puberty už posbíraly všechny medaile včetně mistrovství světa, tak se může stát, že puberta, hormony včetně změny vzhledu a k tomu klasické faktory vrcholového sportu, jako je tlak okolí, dovedou děti zdárně až do konce vrcholové kariéry. Pak buď přechází k jinému sportu, nebo končí úplně. Přitom vrcholem příprav by měla být skvělá forma až pro dospělé kategorie,“ doplňuje Havrdová, která připomíná, že nejlepší je přirozený zdravý pohyb.

Předčasná specializace na konkrétní sport je špatně, a to především z hlediska pohybového aparátu. Je potřeba, aby si dítě vytvořilo potřebný fyzický základ, čehož dosáhne rovnoměrným zatěžováním těla. 

 

Vůbec nemusí znamenat, že dítěti přihlášením do obyčejného sportovního všestranného kroužku berete možnost stát se vrcholovým sportovcem a že musíte své dítě drilovat, sotva začne chodit. Podle webu sportovního klubu Jumping Kangaroos Mladá Boleslav pro dosažení vrcholové úrovně není problém začít s konkrétním sportem kolem osmi let.

Jak řekla Olomouckému deníku Nikola Bárková, vedoucí lékařka kliniky sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic v Prostějově, předčasná specializace na konkrétní sport je špatně, a to především z hlediska pohybového aparátu. Je potřeba, aby si dítě vytvořilo potřebný fyzický základ, čehož dosáhne rovnoměrným zatěžováním těla. Řada sportů je zaměřená ve větší míře na určité části pohybového aparátu, dochází k přetěžování vazů a svalových úponů.

Na těchto stránkách psychologmaxova.cz najdete pět základních tipů co dělat, když máte doma budoucího vrcholového sportovce. Doporučuje se například ctít fakt, že jste stále rodiči a ne trenéři, a také byste měli sport stále brát jako pohyb, jako možnost naučit se férovému jednání a budování hodnot. K rozhodnutí stát se vrcholovým sportovcem dochází totiž až mezi 14. a 16. rokem života. Takže sport pro děti berte jako součást jejich života, ale netlačte je do snu, který ani není jejich.

Umění odpočívat

Sportovním kroužkem to ale nekončí. Vedle organizovaného sportu je vhodné doplnit pohybovou aktivitu, jako je plavání, procházky, sáňkování, lyžování či bruslení. Obecně ale vždy platí, že základem je životní styl rodiny. Pokud se hýbou rodiče, je vysoká pravděpodobnost, že dříve nebo později se začnou hýbat samy od sebe i děti.

Související…

Sport a pohyb není pro každého? Omyl. Stačí si jen správně vybrat!
Komerční článek

„Organizovaný sportovní kroužek dvakrát týdně je podle odborníků pro děti do sedmi let tak akorát, aby nebyly přetížené. To neznamená, že po zbytek týdne mají ležet na gauči. Jejich program by měla vyplnit jakákoliv fyzická aktivita, která by podle doporučení Světové zdravotnické organizace měla trvat aspoň 60 minut denně,“ informuje Jumping Kangaroos. A každý pohyb se počítá, v jednoduché a přehledné grafice, kterou zhotovila organizace Aktivní ČESKO, si můžete nastudovat, jak často a jakému pohybu se věnovat.

Některé děti ale do sportu vůbec nutit nemusíme. Pokud to dítě s pohybem přehání, máme mít obavy? „U neorganizovaného sportu bych dítě nechala hýbat se bez omezení. U organizovaného bych ohlídala čas jak na odpočinek, tak i na kompenzační cvičení a případnou rehabilitaci. Každé dítě potřebuje mít čas se trochu válet, trávit čas s kamarády, prostě odpočívat. Navíc bez dostatečné relaxace nedojde ke zlepšení formy,“ uzavírá Havrdová.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...