fbpx

Vyrovnání po rozvodu vám může zavařit. Pozor hlavně na společné dluhy a zbrklé prodeje 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Rozvodové řízení není nikdy procházka růžovým sadem. Ohledně majetku ale vyhrává ten, kdo je lépe připravený. Zjistěte, jaká jsou vaše práva ohledně společných nemovitostí, dluhů a případně i partnerova podnikání.

Zveřejněno: 16. 10. 2024

Podle Českého statistického úřadu bylo loni rozvedeno celkem 19,5 tisíce manželství, tedy necelých 40 procent. Ne každé končí ale dohodou, obzvlášť když jde o peníze, a o ty jde vždy. Velmi prekérní a přitom častá situace bývá stav, kdy muž odejde ze společného bydliště a žena zůstává s dětmi. Nemá však dost financí na to, aby muže vyplatila.

Jeden takový případ popsal provozní ředitel společnosti MOOY Petr Klimša. „Manželství skončí rozvodem, žena zůstane s dětmi žít ve dříve společném bytě, ale protože nemůže exmanžela vyplatit, ten na ni podá návrh na exekuci. Dražbu bytu se podaří zastavit na poslední chvíli. Zní to extrémně, ale je to reálný příklad, jak mohou vypadat majetkové spory exmanželů, obzvlášť když hraje roli nemovitost,“ popisuje jeden z mnoha scénářů a dodává, že exmanželé se tak kvůli nemovitosti ocitnou ve finančních kleštích, které jim brání začít novou životní kapitolu. Velmi často pak dochází k rychlému prodeji nemovitosti, což může být pro bývalé manžele nevýhodné. 

Co patří do společného jmění

Samozřejmě, že nejlepší je se dohodnout. Jak píší na vasevyzivne.cz, podle nového občanského zákoníku už ani není nutné mít dohodu o vypořádání v písemné formě. Stačí, když se na vyrovnání oba domluví a závazky dodrží. Pojďme si říct, co to vlastně společné jmění manželů je. Aby totiž pak nenastalo překvapení, když zjistíme, že ta chata, na kterou tak rádi jezdíme, patří tomu druhému celá, a my ostrouháme. Patří tam všechny movité a nemovité věci, které se nabyly v době manželství. Ale pozor, jde o věci či nemovitosti, které se koupily, nikoli ty, které jsme získali darem či dědictvím.

Není dluh jako dluh. Do společného jmění manželů nepatří dluhy, které převzal jeden z manželů bez předchozího souhlasu druhého manžela.

 

Do společného jmění naopak nepatří věci sloužící k osobní potřebě. Málokdo ví, že pokud jeden z manželů začal během manželského svazku podnikat, ten druhý má nárok na podíl. A právo na vyrovnání máme i tehdy, když jsme pomohli tomu druhému zrekonstruovat nemovitost, která je výhradně jeho. „Komplikovanější jsou případy, kdy se jeden z partnerů nastěhoval k druhému do jeho bytu či domu, ale ten posléze spolu jako manželé rekonstruovali a investovali do něj již společné peníze. Pak je zapotřebí vyplatit partnera i z oné proinvestované částky,“ píše se na webu prozeny.cz.

Strašákem rozvedených lidí bývají dluhy toho druhého. Ale pozor! Není dluh jako dluh. Do společného jmění manželů nepatří dluhy, které převzal jeden z manželů bez předchozího souhlasu druhého manžela. „To neplatí, pokud jde o dluhy, které vznikly při obstarávání běžných potřeb rodiny (poměřováno k životní úrovni rodiny),“ vysvětluje Petr Klimša. Je tedy nutné vyhodnotit, jaký dluh se zařadí do společného jmění. Klid nebudete mít ani tehdy, pokud vám bývalý partner shovívavě nabídne, že všechny dluhy zaplatí sám. Jak upozorňuje Česká spořitelna, pokud by přestal splácet, věřitel zaťuká na vaše dveře, a to i po rozvodu.

Pozor na dluhy a odkládání dohod

Na prvním místě je důležité si společné jmění vypořádat. Protože, a to málokdo ví, když nemáte vypořádané společné jmění, tak i dluhy vzniklé po rozvodu, které nasekal váš zhrzený partner, mohou padnout na vaši hlavu. O dluzích ani nemusíte vědět a dozvíte se o nich, až když je pozdě. „Třeba nesplácený spotřebitelský úvěr exmanžela z dob manželství může pro banku znamenat stopku při vyřizování žádosti o hypotéku na pořízení nové nemovitosti,“ upozorňuje Klimša.

Je také důležité si pohlídat čas. Jestli do tří let od rozvodu nedojde k dohodě ani k soudnímu vyrovnání, je uplatněna tzv. zákonná domněnka. Podle ní movité věci zůstávají ve vlastnictví toho, kdo je doposud užíval, a ostatní věci, například nemovitost či finanční závazky, spadnou do podílového vlastnictví obou manželů. Takže to chce dohodu či soudní rozhodnutí co nejdříve.

Při majetkovém vyrovnání se vyplatí kontaktovat právníka, protože často kývneme na dohodu, aniž bychom tušili, jak je pro nás nevýhodná.

 

Návrh k soudu podává jeden z manželů a na něm je, aby přesně specifikoval společný majetek a připojil návrh rozhodnutí. Ten soudci dost často přijmou, ale jsou i výjimky, například v případech, kdy by rozhodnutí ohrozilo zájmy třetích osob, třeba potomky či věřitele. „Věřitel si například může ze sbírky listin zjistit, že zadlužený manžel zanechal veškerý majetek patřící do společného jmění nezadluženému partneru a odešel s prázdnou. Tehdy se může věřitel domáhat neúčinnosti takového právního jednání,“ dodává Petr Klimša.

Soud se také rozhoduje na základě toho, jak do společného jmění manželů partneři přispívali. Pokud vzniknou hádky okolo rodinného domu, soudce jej často přizná tomu, kdo má děti ve výhradní péči. Platí, že vždy je lepší se dohodnout, ale i dohoda má své limity, v případě, že jeden dostane všechno a druhý nic, mohl by se ten druhý později domáhat neplatnosti podle občanského zákoníku o neúměrném zkrácení či lichvě.

Neprodávat zbrkle

Ohledně nemovitosti bývá problém, když se musí rychle prodat a peníze rozdělit. Některé finanční společnosti nabízí službu, kdy vaši nemovitost na čas odkoupí. „Jeden z dvojice pak zpravidla nemovitost dále využívá a platí předem dohodnutý nájem. Má dostatek času na stabilizaci svých financí a například podání úspěšné žádosti o hypotéku, aby si nemovitost koupil zpět do svého vlastnictví. Případně pro nemovitost hledá jiného kupce, který za ni zaplatí skutečně férovou cenu. Klient má v našem případě smluvně zajištěno, že tyto další peníze, utržené při prodeji novému kupci, získá a může je využít například pro nákup levnější nemovitosti,“ dodává Petr Klimša.

Majetkové vyrovnání manželů rozhodně nepodceňujte a připravte se na to. Je to významný krok v rozvodovém řízení a pomůže oběma stranám začít nový život. Mějte na paměti, na co máte nárok vy a na co váš partner. Vyplatí se kontaktovat právníka, protože často kývneme na dohodu, aniž bychom tušili, jak je pro nás nevýhodná.

Související…

Aby to nedopadlo jako ve válce Roseových. Pomoc hledejte u rozvodové mediátorky
Martina Malá

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...