fbpx

„Tak už sis někoho našla? Proč jsi pořád sama?“ Odpálkujte nepříjemné dotazy s grácií 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud jste single, nevyžádané dotazy na váš randící status nemusejí být nic příjemného. Expertka nabízí tři způsoby, jak jim čelit.

Zveřejněno: 5. 10. 2024

Znáte tu scénu – jste na rodinné sešlosti a připravujete se na nevyhnutelný výslech ohledně toho, proč jste single. Jaké otázky asi budete muset odrážet tentokrát? Možná to bude klasické: „A není ti smutno?“ staré dobré „Ty nebudeš chtít děti?“ nebo překvapivý úder typu: „Nemyslíš, že je odstrašující tvoje přílišná nezávislost?“ Jsou ale tyto otázky, které vám lidé kladou, když jste nezadaní, skutečně tak hrozné?

Když se bavíte s někým, koho nevídáte příliš často nebo s ním nemáte téměř nic společného, pravděpodobně mu nejde o to, abyste se cítili špatně, píše ve svém článku pro magazín Elle vztahová koučka Sera Bozzaová. Obecně platí, že pokud nemají lepší téma, chytají se lidé těch nejvšednějších konverzačních témat – práce, počasí, vztahy. Jsou to základní pilíře života, které máme všichni společné. A trocha drbů nikdy neuškodí, že? Je jednodušší – a někdy i šťavnatější – zeptat se: „Tak co, chodíš s někým?“ než si povídat o nejnovějším seriálu.

To nejhorší, co můžete udělat, je nechat se tím vytočit. Taková reakce jim dává přesně to, o co jim šlo. 

Ale tady to začíná být ošemetné – vezmeme tyto ve své podstatě neškodné otázky, navrstvíme na ně vlastní nejistotu a necháme si jimi zkazit den. „To, jak zareagujeme, závisí na tom, kdo se ptá, jak se cítíme, kde se nacházíme a jaký jsme měli den. Často se na bitvu začínáme připravovat několik dní předem a v duchu si nacvičujeme, jak umlčet zvědavé příbuzné nebo odvrátit pasivně agresivní údery přátel. Než se nás někdo skutečně zeptá: ‚Proč jsi stále single?‘ jsme už o deset úrovní hlouběji v defenzivě,“ popisuje koučka.

Samozřejmě je rozdíl mezi neutrálními otázkami a takovými, z nichž čiší odsuzování nebo rýpání. A někdy se vás lidé opravdu snaží popíchnout. Ale to nejhorší, co můžete udělat, je nechat se tím vytočit. Taková reakce jim dává přesně to, o co jim šlo. A druhá nejhorší věc? Vždy si o lidech myslet jen to nejhorší. Jak se tedy vypořádat s těmi nejotravnějšími dotazy, proč jste nezadaní? Bozzaová navrhuje několik možností:

1) Vtip a sarkasmus

Zapojte hravé vtipkování, které otázku utne, aniž by to vyznělo defenzivně. Taková reakce říká: „Cítím se dobře ve své kůži a vaše zvědavost (nebo rýpnutí) mě nevyvede z míry.“ Tak třeba na otázku: „Proč jsi stále svobodný?“ můžete odpovědět: „Upřímně, i pro mě je to záhada.“ Pokud na vás někdo vytasí: „Zkoušel jsi seznamovací aplikace?“ odrazte to něčím jako: „O těch jsem nikdy neslyšel. Jsou nové?“ Pokud začne dotírat větami typu: „Nejsi moc vybíravý?“ můžete odvětit: „Neuvědomil jsem si, že vědět, co chci, se považuje za vybíravost.“

Lidé obecně rádi mluví o sobě – tak proč jim to nedopřát. Zkuste otázku obrátit zpět na druhou osobu.

2) Upřímnost

Pokud jste připraveni na hlubší konverzaci, můžete být přímí, vyjádřit, jak na tom jste, a nechat si otevřené dveře pro smysluplnější diskusi. Až se vás tedy někdo zeptá, proč jste single, můžete odpovědět třeba: „Dávám si na čas. Když se objeví ten pravý, bude to skvělé. Ale do té doby mi vyhovuje to, kde jsem.“ Na dotaz: „Zkoušel jsi seznamovací aplikace?“ můžete upřímně říct: „Zkoušel, ale mně nejde o to najít si jen tak někoho. Chci najít někoho, s kým to bude opravdové.“ Ptají se vás, jestli nejste příliš vybíraví? „Soustředím se na hodnoty, na kterých mi bude záležet dlouhodobě. Risk je zisk.“

3) Odvedení pozornosti

Lidé obecně rádi mluví o sobě – tak proč jim to nedopřát. Zkuste otázku obrátit zpět na druhou osobu. Je to hladký způsob, jak přesunout pozornost a zároveň udržet konverzaci v chodu. Možná se dozvíte něco vtipného nebo nečekaného. Ptá se vás někdo, proč jste stále single? Zkuste obrátit kartu a zeptat se: „Pamatuješ si přesně ten okamžik, kdy sis uvědomil, že chceš být se svým partnerem?“ Řeší, jestli jste vyzkoušeli seznamovací aplikace? Odveďte pozornost větou jako: „Když ses seznámila se svým manželem, tak jsi aplikace nepoužívala, viď? Dokážeš si představit, jak by asi vypadal jeho profil?“ Na otázku: „Nejsi příliš vybíravá?“ zase můžete zkusit něco jako: „V čem jsi odmítal dělat kompromisy, když jste spolu začali chodit?“

Související…

„Abychom ve stáří nebyli sami.“ Aneb 15 nejhorších důvodů, proč si pořídit děti
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Elle.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...