fbpx

V Česku se připravuje Nahá seznamka. Je jen pro psychicky odolné, říká psycholožka, která má účastníky na starost 1 fotografie
Zdroj: Se svolením Hany Mezerové

Do Česka vtrhl nový fenomén, Nahá seznamka. Co na ní soutěžící i diváky tak láká? A má takové seznámení potenciál do budoucna? O tom jsme hovořili s Hanou Mezerovou.

Zveřejněno: 29. 6. 2024

Hana Mezerová je psycholožka a koučka se zkušenostmi z bezpečnostních sborů a psychologické diagnostiky. Rychle pronikne do vzorců lidského chování. I proto byla vybrána jako průvodkyně a poradkyně účastníků Nahé seznamky. 

Chtěla jste být patoložkou. Dnes s nadsázkou říkáte, že také pitváte, ale lidské duše. Co nejzajímavějšího jste při „pitvě“ zjistila?

To je těžké takhle zevšeobecnit. Asi uvědomění, že mnoho lidí nezná často ani samo sebe, ale snaží se pochopit ostatní. A to stejné třeba u radosti – snažíme se často udělat radost ostatním, ale ani netušíme, co by udělalo radost nám.

Pitvat“ teď budete i duše soutěžících Nahé seznamky… Tvrdíte, že zbožňujete neřešitelné výzvy. Patří Nahá seznamka právě do nich?

Ano i ne. Nahá seznamka je výzvou, která vyžaduje kreativní a citlivý přístup. Práce s lidskými emocemi a vztahy je vždy komplexní a fascinující, což mě velmi naplňuje. Tento pořad mění způsob, jakým se lidé dívají na seznamování a vlastní tělesnost, což přináší mnoho unikátních a zajímavých situací. Vlastně ukazuje nahotu v jiném světle, a to jak divákům, tak účastníkům samotným. Neřešitelné v ní vidím to, že i když budete chtít přistupovat k lidskému tělu s respektem a touhou po poznání, vždy se najde někdo, kdo napíše hejt, pokusí se ranit atd.

Lidé musejí být odvážní a hodně sebevědomí, když do toho jdou, nebo se mýlím?

Může to tak působit. Určitě to vyžaduje velkou dávku odvahy a sebevědomí. Jít do nahé seznamky znamená vystavit se zranitelnosti a možným kritickým pohledům druhých. Tito lidé musí být připraveni čelit svým obavám a nejistotám a být schopni přijmout se takoví, jací jsou. Je to velký krok mimo komfortní zónu, který vyžaduje silnou vnitřní jistotu a ochotu riskovat. Ale na druhou stranu si právě třeba na této zkušenosti sebevědomí vybudovat chtějí. Rozhodně je důležitá míra psychické odolnosti.

Nehrozí, že tím jejich sebevědomí silně utrpí? Třeba právě kvůli komentářům...

Toto vše se snažíme právě zachytit od výběru. Ano, to je možné riziko. Účast v takovém pořadu může být emocionálně náročná a negativní komentáře mohou ovlivnit sebevědomí účastníků. Proto je důležité s určitým množstvím negace počítat. A proto zde je psycholog, ale i cely tým produkce jako podpora.

Jít do Nahé seznamky znamená vystavit se zranitelnosti a možným kritickým pohledům druhých. Tito lidé musí být připraveni čelit svým obavám a nejistotám a být schopni přijmout se takoví, jací jsou. 

Jak jim vy osobně pomáháte?

Mojí úlohou je pomoci jim zvládnout tyto výzvy a poskytnout jim nástroje k tomu, aby se s negativními reakcemi dokázali vypořádat. Účastníkům poskytuji psychologickou podporu, mým úkolem je pomáhat jim zvládnout stres a emoce spojené s účastí v pořadu a také pracovat na jejich osobním rozvoji a sebepoznání. To zahrnuje už mou přítomnost při castingách, individuální konzultace před natáčením, během něj i po jeho skončení, abychom zajistili, že účastníci budou schopni zvládnout všechny aspekty této zkušenosti. Účastníci mě mají k dispozici dle potřeby.

Má takový vztah potenciál, aby vydržel?

Každý vztah má potenciál, aby vydržel, pokud je založen na upřímnosti, vzájemném respektu a komunikaci. Nahá seznamka může být netradičním začátkem, ale důležité jsou následné kroky a vzájemná kompatibilita. Je pravda, že vztahy založené pouze na fyzické přitažlivosti mohou být úspěšné z krátkodobého hlediska. Pokud se partneři shodnou na důležitých hodnotách a dokážou otevřeně komunikovat, může jejich vztah vydržet dlouho. Je důležité prohlubovat vztah, ať vznikne jakkoliv.

Setkala jste se už s nějakou vypjatou, vyhrocenou situací? Musela jste zasahovat?

Zatím ne. Ale počítám s tím, že to může přijít. V těchto případech budu účastníkům poskytovat psychologickou podporu a pomáhat jim zvládnout stres a nepříjemné pocity. To může zahrnovat individuální konzultace, relaxační techniky a další, co jim pomůže situaci zvládnout.

Související…

V nahotě je síla, tvrdí stoupenci Rainbow Family
Jana Tobrmanová Čiháková

Jaký typ lidí se tam hlásí?

Do Nahé seznamky se hlásí opravdu široká škála lidí, ale nejčastěji to jsou jedinci, kteří mají vysokou míru sebevědomí a odvahy. Tito lidé se nebojí ukázat svou zranitelnost a věří, že být nahý před ostatními může vést k hlubšímu a autentičtějšímu spojení. Přitahuje to také ty, kteří hledají nové a nekonvenční způsoby seznamování a chtějí zkusit něco, co je mimo běžné normy. Mohou to být také lidé, kteří mají zájem o experimentování s hranicemi své vlastní komfortní zóny a chtějí zažít něco vzrušujícího a neobvyklého. Možná si můžete myslet, že tento koncept přitahuje především extroverty, ale nemusí tomu tak být.

Co z toho mají?

Účastníci Nahé seznamky mohou získat několik věcí. Především je to možnost najít potenciálního partnera, který je přitahován jejich fyzickým vzhledem a osobností. Kromě toho mohou zažít osobní růst tím, že překonají své obavy a nejistoty spojené s nahotou a veřejným vystavením. Tato zkušenost může posílit jejich sebevědomí a sebedůvěru. Navíc jim to může poskytnout nové perspektivy na vlastní tělo a atraktivitu, což může vést k lepšímu sebepřijetí a sebepoznání. A v neposlední řade je to i dobrá networkingová zkušenost.

Co vás osobně na tom láká?

Mě osobně přitahuje autenticita pořadu. Tento pořad mi ukazuje osobnosti lidí z trochu jiné podstaty. Práce mi také umožňuje hlouběji pochopit lidskou povahu a vztahy, což je pro mě jako psycholožku velmi cenné. Je to zase něco jiného než individuální a párové rozhovory.

A jaký typ diváků přitahuje?

Pořad jako Nahá seznamka přitahuje diváky všech kategorií. Třeba lidi, kteří mají zájem o psychologii a seznamování a chtějí vidět, jak různí jedinci reagují na nezvyklé situace. Mohou to být také diváci, kteří hledají zábavu a něco neobvyklého, co vybočuje z běžné televizní nabídky. Tito diváci oceňují autentičnost a upřímnost a jsou zvědaví, jak se lidé vyrovnávají s výzvami a překážkami, které Nahá seznamka přináší. Anebo prostě jen ty, kteří chtějí večer vypnout a podívat se na něco, co nevidí každý den.

foto: Se svolením Hany Mezerové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...