fbpx

Nosíte kontaktní čočky? V létě zvyšte hygienu, varuje oční chirurg 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pavel Stodůlka nám prozradil, jakým rizikům naše oči v létě musí čelit, jak bychom jim měli předcházet i to, jaké jsou v dnešní době možnosti korekce očních vad

Zveřejněno: 16. 7. 2024

Ročně narůstá počet osob s očními vadami. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která se netýká pouze dospělých, ale stále častěji také dětí. Češi však mají sklon preventivní prohlídky u lékaře spíše zanedbávat, čímž si bezpochyby škodí. Právě pravidelné oční kontroly jsou totiž spolu se správnou péčí klíčové pro včasné odhalení problémů a nastavení léčby, která může minimalizovat rizika vážnějších komplikací.

Téma prevence je komplexní. Kromě pravidelných prohlídek u odborníků souvisí také s vyváženou stravou i ochranou očí před okolními vlivy. To vše jsme řešili s očním chirurgem Pavlem Stodůlkou, zakladatelem sítí klinik Gemini. V portfoliu jeho zkušeností nalezneme množství očních operací, jimiž jsou běžné laserové korekce očních vad, operace šedého zákalu, ale také náročné transplantace rohovek či operace sítnic. Jak často chodit na vyšetření? Jakými nejnovějšími technologiemi lze řešit korekci očních vad? A jak pečovat o oči během léta?

Jaké jsou v současnosti nejběžnější oční vady?

Mezi nejčastější oční vady patří krátkozrakost, dalekozrakost, vetchozrakost a astigmatismus. Právě počet krátkozrakých lidí rapidně narůstá, a to především v důsledku nadměrné práce na počítačích, tabletech a mobilních telefonech, kdy zrak směřuje pouze do blízka. Celosvětově roste i počet dětí s krátkozrakostí. Pacienti, kteří vidí špatně na dálku, tvoří nyní v Česku zhruba pětinu populace a za necelých 30 let by to mohla být až polovina. Podle australsko-singapurské studie by v roce 2050 mohlo na světě žít téměř pět miliard krátkozrakých. 

Mohl byste blíže vysvětlit, co je astigmatismus?

Astigmatismus se vyskytuje často společně s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí. Rohovka oka má rozdílnou lomivost v různých směrech. Lidé, kteří astigmatismem trpí, vidí neostře na blízko i na dálku. Onemocnění se projevuje mlhavým, rozmazaným viděním.

Díky rychlosti laseru trvá odstranění jedné dioptrie asi 1,5 sekundy. Pacienti vidí už v okamžiku, kdy opouštějí operační sál, a pár hodin po operaci je patrné výrazné zlepšení zraku.

Jakým způsobem můžeme takovým vadám předcházet?

Spolehlivý způsob, jak předcházet krátkozrakosti, dalekozrakosti nebo astigmatismu, bohužel neexistuje. Tyto dioptrické vady se ale v průběhu života mohou měnit. Například občasné zašilhání u kojenců je běžné. Léčba je nutná až při výskytu v pozdějším věku. Děti mají do předškolního věku fyziologicky mírnou dalekozrakost, která růstem většinou vymizí. Naopak krátkozrakost se typicky v pubertě růstem oka zhoršuje. 

Co se týká prevence, je dobré dopřát očím dostatek odpočinku a celkově zdravý životní styl. Také strava bohatá na omega-3 a 6 mastné kyseliny a vitamíny A, C, E a lutein má na oči pozitivní vliv. Od námahy očím pomáhá oční jóga, která je uvolní a funguje jako přirozená masáž oka. Oku prospívají krouživé pohyby, pohledy různými směry, nahoru, dolů a do různých stran. Oční jóga není nijak časově náročná ani nevyžaduje žádné pomůcky, takže si ji zvládne zacvičit každý.

Jakými nejnovějšími technologiemi a postupy lze oční vady léčit?

Významným průlomem v oftalmologii bylo zavedení laserů v oční chirurgii. Pro českou oční chirurgii znamenal revoluci rok 1995, kdy laserová operace očních vad LASIK poprvé bezbolestně zbavila lidi potřeby nosit brýle. První operaci touto metodou v Česku jsem provedl ve Zlíně. Předtím se k odstranění dioptrií používaly laserové zákroky, po nichž měli pacienti bolesti několik dní a obnova zraku byla pomalá.

Metoda LASIK se stala revoluční v tom, že pooperační bolest minimalizovala a výrazně zkrátila dobu rekonvalescence, takže již první den po operaci pacienti viděli bez brýlí dobře. Umožnila lidem rychle se vrátit do běžného života, a to již bez potřeby dioptrií. Díky svým výhodám a díky modernizaci je LASIK i po 20 letech nejpoužívanější metodou k odstranění dioptrií.

Jak často je tento druh zákroku prováděn a za jak dlouho se dostaví výsledky? 

Takový zákrok podstoupí v Česku kolem 15 tisíc lidí ročně. Zákroky jsou rychlé, nebolí a jsou maximálně bezpečné. Díky současným technologiím je možné pomocí laseru odstranit až 10 dioptrií. Nejpočetněji zastoupenou skupinou u nás jsou lidé ve věku 25–30 let. Zákroky je vhodné provádět po 18. roku věku, kdy už je oční vada stabilnější. Výjimečně je ale provádíme i u mladších. 

Pacienti, kteří vidí špatně na dálku, tvoří nyní v Česku zhruba pětinu populace a za necelých 30 let by to mohla být až polovina.

Pobyt pacienta na sále je okolo 20 minut, samotná operace trvá necelé dvě minuty. Díky rychlosti laseru trvá odstranění jedné dioptrie asi 1,5 sekundy. Pacienti vidí už v okamžiku, kdy opouštějí operační sál, a pár hodin po operaci je patrné výrazné zlepšení zraku.

Lze zdraví očí podpořit stravováním nebo doplňky stravy?

Na kvalitu zraku má vliv zdravý životní styl, zejména složení stravy, která by měla být co nejpestřejší, tedy bohatá na vitamíny a minerály. Pro oči jsou významnými potravinami například vejce, mořské ryby, dále kukuřice, sója, borůvky, česnek, rajčata, ořechy, semínka, a hlavně olivový olej.

V Evropě prozatím nejsou tolik známé prospěšné účinky kurkumy na lidské zdraví. Je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak má také protinádorový efekt.

V klinické praxi pacientům také doporučujeme doplňky stravy na bázi luteinu a omega-3 mastných kyselin. Na oční klinice Gemini jsme vyvinuli vlastní řadu produktů Gemioptal, která má příznivý vliv nejen na zrak, ale také na správnou funkci mozku a srdce. Zrak ovlivňuje i kouření, proto je lepší se ho vyvarovat.

Jakým způsobem mohou ovlivnit kosmetické produkty zdraví očních víček a okolních tkání?

Zejména v okolí očí je pleť velmi citlivá a častým střídáním kosmetiky kůže trpí. Velmi citlivé je i samotné oko. V případě nákupu řasenek nebo očních stínů je proto dobré zjistit, jaká značka vám vyhovuje, a držet se jí. Nevyzkoušené kosmetické přípravky totiž mohou nejen zatěžovat pleť, ale také obsahovat různé alergeny, které mohou vyvolat nepříjemné zdravotní komplikace. To se pak projevuje v podobě zarudnutí očí, nadměrného slzení nebo otoků.

Standardní UV filtr, který se dává do všech slunečních brýlí, má hodnotu 400. Ten je plně dostačující pro ochranu očí jak v Česku, tak i u moře. 

Pokud se po nějakém kosmetickém přípravku objeví známky podráždění očí, je nutné jej přestat ihned používat. V případě alergické reakce je dobré oči okamžitě vypláchnout vodou, případně vykapat umělými slzami. Pokud podráždění neustupuje, je třeba navštívit očního lékaře.

Máme léto. Jak během tohoto období oči nejlépe chránit a na co si dát pozor? 

Během letních měsíců ohrožují zrak nejrůznější faktory, jimiž je například slunce, písek, sinice i bakterie ve vodě. V souvislosti s tím bych tedy věnoval pozornost těmto bodům:

Brýle proti slunci

Dlouhodobé vystavování intenzivním slunečním paprskům může přispět ke vzniku šedého zákalu, zánětům a ve výjimečných případech i poškození sítnice. Je proto vhodné chránit si oči slunečními brýlemi s kvalitním UV filtrem, a to hlavně u dětí, jejichž zrak je k poškození náchylnější. Standardní UV filtr, který se dává do všech slunečních brýlí, má hodnotu 400. Ten je plně dostačující pro ochranu očí jak v Česku, tak i u moře. 

Rizika na pláži

Zrak může kromě slunce poškodit i slaná voda, písek nebo vítr. Zejména u moře se mnozí lidé rádi dívají pod vodou a sledují podvodní život. Bez potápěčských brýlí by to ale dělat neměli. Otevírat oči pod vodou bez ochranných brýlí na chvíli ničemu nevadí v případě, že voda není znečištěná a potápěč má oči zdravé. Delší styk otevřených očí s vodou však může způsobit podráždění očí a následné problémy jako štípání, pálení a řezání. To samé platí i o prudkém větru nebo zrnkách písku, která se během pobytu na pláži mohou do očí velmi snadno dostat. Působením větru či slané vody může dojít ke vzniku zánětu spojivek, který je dobré vždy zaléčit příslušnými kapkami.

Pozor na sinice

Ani české vody nejsou pro lidský zrak zcela bezpečné. V tuzemských koupalištích se nachází velmi často větší množství chloru, který působí na povrch lidského oka negativně. Často dochází k pocitu pálení a zarudnutí očí, což může přerůst až v zánět spojivek. V rybnících, kde je přírodní neudržovaná voda, přežívají bakterie a viry. Nejčastěji se tam ve větším množství množí sinice. Koupání ve vodě s velkým výskytem sinic může způsobit zánět spojivek nebo rohovky. Léčba takových zánětů bývá komplikovaná, navíc mohou trvale poškodit zrak. Nebezpečné jsou sinice hlavně pro malé děti, starší lidi, těhotné ženy, alergiky a nositele kontaktních čoček. Proto je dobré chránit si zrak například plaveckými nebo potápěčskými brýlemi. 

Hygiena očí

I po koupání je dobré věnovat očím péči. Zamezí se tak případným komplikacím. Během plavání se může do oka dostat cizí tělísko, například jemný písek. Z toho důvodu je důležité si oči po koupání nemnout, protože i drobné zrnko písku může oko nepříjemně poškrábat. Výjimečná také není přecitlivělost očí na chlorovanou vodu. Proto je dobré po koupání oči propláchnout čistou vodou nebo použít umělé slzy, které oko omyjí, zbaví ho případných nečistot a zároveň zklidní.

Související…

Oční jóga: Jednoduchá prevence proti slabozrakosti i vráskám. Stačí pět minut denně
Alžběta Bublanová

Jednorázové čočky

Zvýšenou pozornost je třeba věnovat kontaktním čočkám. Během letních měsíců by měli nositelé kontaktních čoček sáhnout po těch s UV filtrem, a pokud se s nimi chystají do vody, měli by zvolit jednorázové. Také by neměli otevírat oči při plavání pod vodou bez plaveckých brýlí. Po koupání je nejlepší kontaktní čočky vyhodit. Pokud člověk déle plave s hlavou nad hladinou, je vhodné nasadit si sluneční brýle, protože od vodní hladiny se odráží do obličeje a očí více slunečního světla.

Co je vhodnou prevencí syndromu suchého oka během horkých a větrných letních dní? Jak často můžeme používat kapky do očí?

V prevenci syndromu suchého oka během horkých a větrných letních dní je důležité dodržovat několik doporučení:

  • Dostatečný přísun tekutin, který pomáhá udržovat správnou produkci slz a zabraňuje vysoušení očí.
  • Ochrana před sluncem.
  • Vyhýbání se přímému větru, který může přispívat k vysoušení slzného filmu.
  • Používání umělých slz podle potřeby, v závislosti na intenzitě příznaků suchého oka. Důležité je, aby byly kapky do očí, pokud možno bez konzervačních látek, a to zejména pokud jsou často používány. Důvodem je minimalizace rizika podráždění očí.

Kdo by měl navštěvovat očního lékaře a jak často je dobré chodit na vyšetření? 

První potíže se zrakem se nejčastěji začínají projevovat u čtyřicátníků. V tomto věku by se prohlídky u očního lékaře měly stát pravidelnými, ať už člověk problém s viděním má či nikoliv. 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...