fbpx

Plastikám nefandím. Vrásky lze vyhladit i přirozeně, říká topmodelka Pavlína Němcová 1 fotografie
Zdroj: Se svolením Pavlíny Němcové

Co dělá dnes světová top modelka, která se proslavila v 90. letech? Čím si udržuje přirozenou krásu a zdraví a proč je podle ní současná společnost zvrácená?

Zveřejněno: 19. 9. 2024

Pavlína Němcová stále provozuje modeling, věnuje se i herectví, má vlastní značku šperků a salon, do kterého mě pozvala. Tam na mě dýchl neuvěřitelný klid a pohoda. Tato krásná dáma má rozhodně světu stále co nabídnout.

Nestárne a stále vypadá božsky. A není to jen tím, jak se stará o své tělo a pleť, ale i o jejím vnitřním nastavení. Mimochodem, odmítá invazivní zákroky a plastiky a i tak strčí kdejakou dvacítku do kapsy.

„Já nic nepředstírám a plastiky nemám ráda. Stáří je součást života, proti tomu je zbytečné bojovat. Důležité je, jak se cítím,“ říká Pavlína Němcová.

Proč jste si před pěti lety otevřela kosmetický salon?

Hledala jsem pro sebe metodu, jak si udržet mladistvý vzhled bez invazivních zákroků. Stárnutí mi nevadí, ale přeci jen jsem žena a nechci ještě vypadat jako babička. Ale chtěla jsem něco přirozeného. A jednou jsem narazila na hloubkové liftingové obličejové masáže, které v České republice nikdo nedělal, ale ve světě to už bylo známé.

Dříve pro klienta a jeho značku dělala kampaň celosvětově jedna modelka, dnes se to rozprostře. A také jste musela splňovat určitá kritéria – výšku, váhu, mít osobnost, být profesionální, to dnes už není třeba.

Jak to přesně funguje? Pomocí nějakých přístrojů?

Kdepak. Jedná se o ruční masáže specifickou metodou. Říkám tomu nejúžasnější fitko na světě. Přijdete, lehnete si a za hodinu a půl máte procvičené svaly. Ideální je tříměsíční kůra, kdy docházíte na jednu masáž každý týden, a pak stačí jedna udržovací masáž měsíčně. Má to nejen blahodárný vliv na svaly a pokožku, ale i na psychiku, protože obličej má mnoho nervových zakončení. Zbaví nás to tenzí a všech napětí. Je to takový pocit, že úplně odletíte do nebe.

Nestačí si obličej masírovat doma?

Sice můžeme dělat face jógu, ale problém je, že si zvyknete posilovat jen některé svaly, a tím zvýrazníte kontury, které nechcete zvýraznit. Neprocvičíte všechny svaly, kterých máme v obličeji 56. Face jógu berte jen jako doplňkovou metodu.

A vy sama masáže umíte? Můžete si je dělat sama?

Ano, umím, a kdyby mi vypadla masérka, můžu zastoupit. Ale sama sobě si masáže udělat nemohu, to opravdu člověk nezvládne.

Někde jste řekla, že tato metoda vyhladí vrásky. Myslela jsem, že jakmile se vrásky objeví, už to nejde zvrátit.

Jde. Samozřejmě, že je lepší se starat o pleť co nejdříve a dávat tělu, co potřebuje, ale pomocí masáží nějaké vrásky opravdu zmizí. Aby člověk vypadal dobře, měl by dodržovat zdravý životní styl, který skloubí se správnou péčí o pleť.

Vy zdravý životní styl dodržujete?

Mně jde zdravý životní styl přirozeně, nikdy jsem nekouřila, alkohol mi nechutnal už v mládí. V tom jsem měla určitou výhodu. S přibývajícím věkem se také snažím jíst zdravě, což jsem v mládí úplně nedělala.

Jak se stravujete?

Jím všechno, ale hlavně to, co si doma uvařím. Snažím se vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám.

Jíte i sacharidy?

Ano, mám ráda sladké, ale peču si ho sama, takže vím, co do toho dávám. Používám třtinový či kokosový cukr nebo čekankový sirup. Snažím se bílý cukr nahradit něčím přírodním.

A dáte si někdy i obyčejný rohlík?

Ano, mám ho ráda, ale ne moc často. Naštěstí nemám problémy s váhou, protože mám dobrý metabolismus. V mládí jsem mohla sníst cokoli a nepřibrala, což byla v modelingu výhoda. Bylo mi líto dívek, které se musely trápit dietami.

Přijdete, lehnete si a za hodinu a půl máte procvičené svaly. Má to nejen blahodárný vliv na svaly a pokožku, ale i na psychiku, protože obličej má mnoho nervových zakončení.

Když jsme u toho modelingu, jak ho dnes vnímáte?

Dnes už modeling není takový, jaký býval. S Evou Herzigovou jsme zažili zlatou éru modelingu. Změnily to sociální sítě, které umožňují spoustě lidem, aby se modelingu účastnili alespoň okrajově. Dříve pro klienta a jeho značku dělala kampaň celosvětově jedna modelka, dnes se to rozprostře. A také jste musela splňovat určitá kritéria – výšku, váhu, mít osobnost, být profesionální, to dnes už není třeba. Dříve byl modeling o něčem jiném než dnes. A také ten světový modeling byl o něčem jiném než ten český.

O čem?

Rozhodně ne o tom, že byste mohla být každý večer v baru. Musela jste chodit na mnoho castingů denně, na výběrová kola, být profesionální a stále vypadat co nejlépe. Vstát ve čtyři ráno, abyste mohla být v šest na place, a to svěží a usměvavá. Pořád v dobré náladě, i když jste měla nějaké problémy. Náročné bylo i cestování po celém světě. Měla jsem i období, kdy jsem během jednoho týdne byla na třech kontinentech, zakázku jsem měla v New Yorku, v Cape Townu a pak v Austrálii. Kufr máte stále v ruce a musíte se sama o sebe postarat. Nikoho nezajímalo, že máte nějaké obavy. Musela jste se rozhodnout. Buď do toho půjdete naplno, nebo modelka nebudete.

Jak se díváte na to, že už není kult krásné ženy, že se stírají hranice až tak moc, že se opěvuje obezita?

Dnešní svět je v mnoha aspektech naprosto zvrácený, a to se netýká jen obezity, která je mimochodem nemoc, ale i umožňování změn pohlaví, a to i u jedinců, které by to bez dnešního trendu ani nenapadlo. Nechápu, jak se to mohlo prosadit jako určitá norma a „normálnost“. Ničí to existence, byť je hlásáno, že je to ku prospěchu. Za pár let se ukáže, že tento trend byl špatný, ale to už bohužel dojde k určitým nenávratným škodám.

A já se ptám, jak je možné, že toto moje generace umožnila? Vždyť my jsme vyrostli v nějakých pravidlech a hodnotách, které jsou úplně jiné, než jsme teď prosadili. A mladší generaci jen škodíme. A ani nesmíme proti tomu nic říct nebo nesouhlasit. Proč je dnes tolik psychicky narušených dětí?

Tato doba je až moc uvolněná, lidé už nemají hranice. A to samé i s dětmi. Volná výchova není úplně v pořádku, děti potřebují mantinely. Jinak jsou ztracené a pak dochází k psychickým problémům. Měla jsem možnost se o těchto záležitostech bavit s opravdovými odborníky, psychiatry, kteří sami nechápou to obrovské množství dětí a dospívajících, kteří v dnešní době trpí tolika psychickými problémy. Prý se s tím za celou svoji kariéru nesetkali.

Vy vypadáte spokojeně a vyrovnaně. Jak jste toho docílila?

Co vás nezabije, vás posílí. Toto jsem v životě opravdu zažila a možná díky tomu stojím nohama pevně na zemi. Musela jsem si nastavit hodnoty a říct si, co je opravdu důležité. Pro mě to je zdraví a být čestný člověk. Zlo se vám vždy vrátí. Byla jsem takto vychovaná a tyto hodnoty jsou mi blízké. Dává mi to pocit volnosti a klidu, když vím, že jsem nikomu nic špatného neudělala. Když máte klid v duši, tak se na celý život díváte s nadhledem.

Pro co žijete?

Pro své nejbližší a svého syna. Vždy tu budu pro ně, ať se děje, co se děje. A samozřejmě také pro práci. Mě práce naplňuje. A ráda se obklopuji lidmi, které mám ráda.

Dnešní svět je v mnoha aspektech naprosto zvrácený, a to se netýká jen obezity, která je mimochodem nemoc, ale i umožňování změn pohlaví, a to i u jedinců, které by to bez dnešního trendu ani nenapadlo.

Jaké máte plány do budoucna?

Plánuji nové větší prostory pro můj salon a také v brzké době spustíme školení naší metody hloubkových masáží. Nyní přivádím na trh můj první doplněk stravy „Longevity by Pavlína Němcová“, jehož vývoj trval více než dva roky. Během té doby jsem se spojila s předními odborníky na anti-aging a výživu, konkrétně s docentem farmakologie 3. lékařské fakulty UK MUDr. Jiřím Slívou, odborníkem na interakce látek.

Výsledkem naší spolupráce je patentovaný produkt, který́ kombinuje vylepšený nikotinamid (NNM), jež podporuje produkci koenzymu NAD+, klíčového pro buněčnou obnovu a produkci energie. Dalšími složkami jsou například kyselina hyaluronová́, která zajišťuje pružnost a hydrataci pleti, nebo koenzym Q10, který chrání buňky před poškozením volnými radikály a udržuje vysokou energetickou úroveň. Náš doplněk je obohacen také o hloh, jenž podporuje zdraví srdce a krevní́ oběh, a ashwagandhu, známou pro své protizánětlivé účinky a schopnost snižovat stres. 

Dále dokončujeme celovečerní film „Manipulace“ pod vedením českého režiséra Davida Baldy, kde hraji matku hlavního hrdiny. Je to film o tom, v jakém světě manipulací žijeme. Žádné lehké téma. Pouze tvrdá realita. A k tomu všemu mám stále plno aktivit v modelingu.

Co vaše značka šperků, kterou máte už deset let. Budete v ní pokračovat?

Ano, a nejvíce jsem hrdá na kolekci Den D. Obsahuje všechna čísla v měsíci a vy si můžete vybrat datum, které je pro vás nebo pro obdarovaného důležité. Je to tedy více než jen šperk.

Užíváte si podzim?

Ano, ale já miluji každé roční období. Na podzim miluji ty barvy, pak v zimě klasické svátky, jako je Mikuláš a Vánoce, no a pak se zase budu těšit na jaro, kdy se příroda probouzí k životu. Ve všem si najdu to krásné, miluji ty věčné koloběhy života.

Související…

Tranzice mé problémy nevyřešila, a ještě mi zlikvidovala tělo, říká Daniel Black
Alžběta Bublanová

foto: Se svolením Pavlíny Němcové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...