fbpx

Podle gynekoložky Petry Filové lze mykózám předcházet dostatečnou prevencí a zvýšenou hygienou. „Aby dovolenou nepokazily intimní potíže, doporučuji mít s sebou vždy takzvaný balíček první pomoci,“ říká v rozhovoru.

Zveřejněno: 6. 8. 2024

Léto je v plném proudu a pro většinu lidí je toto období neodmyslitelně spojeno s koupáním, cestováním, sportováním a trávením času venku. To však s sebou přináší určitá rizika, která mohou zejména ženám znepříjemnit krásné letní dny. Ať už se jedná o gynekologické obtíže, sluneční alergii, potničky, bradavice nebo jiné problémy způsobené častým pocením či nedostatečnou hygienou, je vždy lepší jim alespoň částečně předcházet.

Možná to znáte sami. Vykoupete se v nedostatečně upravené vodě a za pár dní začnete pociťovat nepříjemné pálení a svědění na intimních místech. Mykózy sice patří mezi méně závažná onemocnění, přesto však dokážou pořádně potrápit. Mnoho žen řeší každoročně problémy s vyrážkou mezi stehny, která vzniká třením. Když se v létě více potíme, můžou se mezi stehny vytvořit potničky nebo vyrážka. To samé se může stát kdekoliv na těle. Přibývá také lidí, kteří trpí sluneční alergií. I ta dokáže vysněnou dovolenou u moře pořádně znepříjemnit. Dlouhodobým problémem pak mohou být takzvané plantární bradavice, které se vyskytují nejčastěji na ploskách nohou.

Podle gynekoložky Petry Filové z kliniky Health+ lze mykózám alespoň částečně předcházet dostatečnou prevencí a zvýšenou hygienou. „Aby dovolenou nepokazily intimní potíže, doporučuji mít s sebou vždy takzvaný balíček první pomoci,“ zmiňuje gynekoložka v úvodu.

Na které vody bychom si měli dát zejména pozor a jak se chránit, aby nám mykóza nepokazila letní radovánky nebo třeba i dovolenou?

Jedna z hlavních letních aktivit, která zapříčiňuje vznik gynekologických potíží, je koupání. Při koupání v bazénech a vířivkách hrozí riziko nedostatečně hygienicky upravené vody, což může vyvolat vznik vaginální infekce. Dále jsou to možné hypersenzitivní alergické reakce na chemikálie používané k úpravě vody. Za velmi rizikové považuji koupání v nádržích z důvodu výskytu sinic, naopak nejméně rizikové je koupání ve slané bazénové vodě a v moři.

mudr. filova

MUDr. Petra Filová


Jako prevence vzniku vaginálních infekcí a zánětů je velmi důležité vyměnit ihned po koupání minimálně spodní díl plavek. Nekoupat se při menstruaci, protože tampony nejsou vhodné, pokud je opravdu musíte použít, tak jen v krajní nouzi. Hrozí tím totiž infekce. Mykózu ale může způsobit i nadměrné pocení či sladká strava a nápoje.

Poradíte, jaká je vhodná samoléčba a kdy je lepší zajít k lékaři?

Samoléčba je určitě vhodná, pokud se jedná o mírné příznaky, jako je svědění, pálení nebo bílý výtok. Při samoléčbě je doporučeno po koupání ihned použít vaginální výplach, například Clogin, Rosalgin nebo Tyndaflor. Následně je možné zavádět obyčejné boraxové globule, nebo například preparát Gynimun Rapid s obsahem kyseliny hyaluronové, která léčí většinu běžných patogenů a podporuje regeneraci poševního prostředí.

Pokud nepomáhají ani volně prodejné preparáty a příznaky se zhoršují, je nutné vyhledat gynekologa. Dle diagnózy je pak žena léčena odpovídající terapií, ať už lokální, nebo celkovou. Lékaře je nutné vyhledat ihned, pokud je žena těhotná.

Máte i nějaké babské rady proti mykóze?

Moje babská rada je mít v kufru na dovolenou přípravek Clogin (vaginální výplach) a provádět ho po každém koupání, kde si nejsme jisty hygienickou kvalitou vody.

Měly by se těhotné ženy vyhýbat veřejným koupalištím raději úplně?

Těhotné ženy by měly být opatrné při návštěvě veřejných koupališť kvůli zvýšenému riziku infekcí. Pokud se koupaliště rozhodnou navštívit, je důležité dodržovat následující opatření:

  1. Vždy se po koupání převléct do suchých plavek.
  2. Po koupání se důkladně vysprchovat a večer provést vaginální výplach.
  3. Zvolit koupaliště s dobrou hygienickou pověstí a pravidelnými kontrolami kvality vody.

Co si obecně myslíte o kvalitě koupališť v Česku?

Kvalita koupališť v Česku je obecně dobrá, ale může se lišit v závislosti na lokalitě a údržbě. Doporučuje se sledovat aktuální informace o kvalitě vody a hygienických podmínkách konkrétního koupaliště.

V létě je také potřeba dbát na bezpečnější sexuální chování. Jak přesně?

Dbát na bezpečné sexuální chování je nutné samozřejmě po celý rok. Důrazně doporučuji vyvarovat se nechráněného sexuálního styku s neznámým partnerem, protože hrozí riziko nákazy celým spektrem sexuálně přenosných onemocnění, která se u pacientky mohou projevit akutními problémy nebo vyvolat dlouhodobé komplikace. Dále je důležité dodržovat osobní hygienu před a po pohlavním styku a jako prevence nákazy může sloužit také vyhýbání se sexuálním aktivitám ve veřejných nebo znečištěných vodních plochách.

Hrozí také zvýšené riziko močových infekcí. Proč tomu tak je právě v letním období?

Mezi hlavní příčiny močových infekcí patří dlouhodobé nošení mokrých a chladných plavek, které vytvářejí vlhké prostředí vhodné pro množení bakterií. Dalšími rizikovými faktory jsou sezení na studených nebo vlhkých površích a v neposlední řadě nedostatečný příjem tekutin, což vede k menší frekvenci močení a tím i k vyššímu riziku bakteriálního přemnožení.

Jak poznáme, že se jedná o močovou infekci?

Typickými příznaky močové infekce jsou:

  • Pálení a bolest při močení.
  • Časté nutkání na močení, i když je močový měchýř prázdný.
  • Zakalená, silně páchnoucí nebo krvavá moč.
  • Bolest v dolní části břicha nebo zad.

Pokud se tedy dostaví pálení a časté nutkání na močení, je nutná vždy léčba antibiotiky?

Lehčí případy mohou být zvládnuty zvýšeným příjmem tekutin a hygienickými opatřeními, ale pokud příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, je nutné vyhledat lékařskou pomoc pro vhodnou diagnózu a léčbu. Mírný stupeň močové infekce je možné léčit jednorázovým podáním antibiotika Fosfomycin. Závažnou infekci je nutné léčit minimálně po dobu 10 dní.

◊◊◊

Na téma kožních problémů, které se v létě nevyhýbají ani mužům, jsme hovořili také s dermatoložkou z kliniky Health+, Luciou Mansfeldovou. „Je pravda, že ženy mohou být některými kožními problémy postiženy častěji než muži, to může být způsobeno hormonálními změnami,“ vysvětluje úvodem.

Paní doktorko, jaké nejčastější kožní problémy trápí v horkém letní období zejména ženy?

V letním období mohou ženy čelit různým kožním problémům, které jsou zhoršeny vysokými teplotami, vlhkostí a vystavením slunečnímu záření. Mezi nejčastější problémy patří sluneční alergie, která se projevuje jako svědivá vyrážka na kůži, která byla vystavena slunci. Může mít formu červených skvrn, pupínků nebo puchýřků. Dále pak vyrážka mezi stehny způsobená třením (intertrigo). Tření o sebe způsobuje podráždění kůže, které se projevuje jako červená, svědivá a bolestivá vyrážka. A v neposlední řadě se jedná o potničky (miliaria). Jsou to malé červené pupínky nebo puchýřky způsobené ucpáním potních žláz.

Můžete u uvedených obtíží popsat prevenci a léčbu?

Ohledně sluneční alergie je nejlepší prevencí důsledné používání krémů s vysokým SPF, nošení klobouků, dlouhých rukávů a také vyhýbání se přímému slunci v době mezi 10. a 16. hodinou. Při výskytu alergie použijte chladivé obklady, antihistaminika a lehké hydrokortizonové krémy. Pokud se vyrážka zhoršuje, vyhledejte lékaře.

Vyrážce mezi stehny lze předejít pomocí volného a prodyšného oblečení. Na místa náchylná k tření použijte antiperspirant nebo speciální pudr, a zvažte použití textilních ochranných pásek. Jako léčba se doporučuje použití bariérových krémů nebo mastných mastí ke zmírnění tření. Postiženou oblast udržujte suchou a čistou.

mudr. lucie mansfeldova

MUDr. Lucia Mansfeldová


Také proti potničkám je vhodné dbát na výběr prodyšného a lehkého oblečení. Snažte se vyhýbat přehřívaní a vlhkým podmínkám. Pomoci mohou chladivé koupele, použití mírných antihistaminik a zklidňující pleťové vody jako kelaminový lotion.

Je pravda, že ženy trápí různé kožní obtíže častěji než muže? Je to dáno i například hormonálně?

Ano, je pravda, že ženy mohou být častěji postiženy některými kožními problémy než muži, což může být způsobeno hormonálními změnami. Hormony, jako jsou estrogen a progesteron, mohou ovlivňovat kůži a její reakce na vnější faktory. Ženy často pozorují výskyt akné během menstruačního cyklu, kdy se hladiny estrogenu mění. Tyto změny ovlivňují nejen texturu a pevnost pleti, ale také její strukturální integritu a rovnováhu tekutin.

Změny hormonálních hladin mohou vyvolat akné – hlavní roli v tomto procesu hraje nevyvážený poměr mezi progesteronem a estrogenem, který může způsobit uzavření pórů a hromadění kožního mazu pod povrchem pokožky. Hormonální změny během těhotenství nebo menopauzy mohou ovlivnit také ekzémy a atopickou dermatitidu.

Je pravda, že masti s kortikoidy nesmí přijít na místa na pokožce, která jsou vystavena slunci?

Kortikoidy nepatří mezi primárně fotosenzibilizující látky, ale působí imunosupresivně, což znamená, že potlačují imunitní kožní bariéru stejně jako UV záření. Z tohoto důvodu by neměly být aplikovány na pokožku, která bude déle vystavena přímému slunci. Během sluneční sezóny se doporučuje aplikovat tyto masti večer nebo ošetřená místa zakrývat oblečením.

Léto a veřejné plovárny jsou také snadným útočištěm pro přenos bradavic – zejména na nohou. Jaká je podle vás vhodná prevence?

Nejúčinnější prevencí proti bradavicím na veřejných plovárnách je nošení vhodné obuvi na místech, jako jsou bazény, sprchy nebo šatny. Nohy by měly být udržovány v suchu, protože bradavice se snadněji šíří ve vlhkém prostředí. Nejen v létě nedoporučuji půjčování osobních věcí, jako jsou ručníky nebo obuv, ostatním lidem.

Jak poznáme bradavice na noze, které lze často nejprve zaměnit například s puchýřkem nebo otlakem?

Bradavice na nohou (plantární bradavice) jsou obvykle tvrdé, ploché, s hrubým povrchem a mohou být bolestivé při chůzi. Jejich podoba připomíná malé černé tečky (drobné krevní sraženiny) uvnitř.

Pokud se bradavice přeci jen objeví, jak se jí zbavit?

Bradavice lze léčit volně prodejnými přípravky obsahujícími kyselinu salicylovou nebo jiná keratolytika. Pokud však tyto přípravky nepomáhají, je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Léčba může zahrnovat kryoterapii (zmrazení), laserovou terapii nebo chirurgické odstranění.

Dodržováním doporučení pro prevenci a léčbu můžete výrazně snížit riziko kožních problémů během letního období a udržet svou pokožku zdravou.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...