Šťouchané brambory mají u nás velkou tradici. Nejsou už ale ty klasické s máslem trochu okoukané a fádní? Není na škodu občas si je vylepšit nějakou dobrou posypkou.
Děda u nás doma vždy říkával, že čerstvá bramborová kaše je „mandlová“, a ujídal ji z hrnce lžičkou. Prostě mu připomínala chuť oříšků, a to právem, protože tyhle dvě věci k sobě opravdu skvěle pasují.
Na kaši pro 2 osoby budete potřebovat:
4 větší brambory
1 hrnek vařených jáhel
červenou cibuli
hrst mraženého hrášku
2 mrkve
přepuštěné máslo
sůl
kmín
Na posypku:
2 lžíce nahrubo mletých lískových oříšků
půl lžičky solných květů
1 lžičku nori vloček
půl lžičky lahůdkového droždí
Postup:
Brambory oloupeme a uvaříme ve vodě. Na přepuštěném másle osmažíme cibuli, pokrájenou mrkev a hrášek, osolíme a okmínujeme. Vmícháme do horkých brambor, přidáme jáhly a rozšťoucháme tak, aby část zeleniny zůstala vcelku a nevznikla kaše.
V hrnečku smícháme nahrubo namleté lískové oříšky, sůl, nori vločky a lahůdkové droždí. Touto směsí posypeme brambory a podáváme. Lísko-oříšková posypka vydrží v lednici v uzavřené nádobě několik dní.
Čtěte také:
Udělejte si guacamole jako v Mexiku. Máme super recept!
Zavařujte bez chemie, jde to celý rok
Perník bez vejce, který drží pohromadě
foto: Shutterstock