Podobně jako chia semínka můžeme ve veganské kuchyni využít i semínka lněná. Jen je před vlastní přípravou musíme umlít. V takové podobě mají totiž vlastnosti téměř shodné s jejich drobnými černými kolegy. Otestovat je můžete třeba právě v brownie.
Cuketa, která je jednou z hlavních ingrediencí tohoto dezertu, ještě více podpoří jeho šťavnatost. Namísto čokolády použijeme karob, který má skvělé výživové, ale i chuťové vlastnosti. Co do přípravy je tento dezert poměrně snadný, tudíž si na něj mohou troufnout i pekařští začátečníci.
Na veganské brownie budeme potřebovat:
2 hrnky nastrouhané cukety
2 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 středně velký, středně zralý banán
½ hrnku třtinového cukru
2 lžíce mletých lněných semínek
Lžičku skořice
2 hrnky špaldové celozrnné mouky
3 vrchovaté lžíce karobu
1 a ½ čajové lžičky jedlé sody
Špetku soli
Postup:
Semínka nejprve namočíme do vody a necháme nabobtnat. Banán si rozmačkáme vidličkou. Poté do hladka umixujeme cuketu, banán, olej a semínka. Ostatní suroviny smícháme v hluboké míse. Obě směsi spojíme a mixujeme do úplného propojení. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 °C přibližně 20 minut. Testujeme špejlí.
Čtěte také:
Perník bez vejce, který drží pohromadě
Veganský dezert bez cukru a lepku? Vyrobte si čokoládovo-karamelové řezy
Recept na báječné ovesné flameri. To musíte zkusit!