Špikanard je lidový název pro levanduli. Tato oblíbená aromatická rostlina kvete téměř na každé zahrádce a její opojné vůni se nedá odolat. Zkuste její kvítky použít i do pečení. Zdánlivě obyčejné máslové sušenky díky nim hned získají několik bodů navíc!
I když je levandule známá především díky svému nezaměnitelnému aroma a vůně sušených květů se line nejednou domácností, poslední dobou se stává populární ingrediencí všech kuchařek. Dokáže totiž jinak obyčejnému jídlu dodat nevšední chuť.
Co budeme potřebovat:
250 g hladké bílé špaldové mouky
80 g třtinového cukru
150 g másla
4 lžíce jemně mletých mandlí
1 vejce
2 lžíce levandulových květů
½ lžičky limetkové kůry
mléko na doředění těsta
Postup:
Mouku promícháme s cukrem, mletými mandlemi, limetkovou kůrou a špetkou soli. Přidáme pokrájené, lehce změklé máslo, vajíčko a sušené levandulové kvítky. V případě potřeby zředíme trochou mléka. Zpracujeme hladké těsto, které rozválíme na placku silnou asi 0,5 cm. Z něj vykrajujeme sušenky, pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 12 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme vychladnout a uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.
foto: Shutterstock