fbpx

Školní aktovka nesmí bránit v pohybu a přesahovat danou hmotnost. Fyzioterapeutka radí, jakou dětem pořídit 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle odborníka je při výběru školního batohu nebo aktovky důležité znát zejména výšku a váhu dítěte. Jen tak můžeme koupit tu správnou. A jaká by měla být?

Zveřejněno: 19. 8. 2024

Konec prázdnin je za rohem, a tak nejedni rodiče přemýšlí nad nákupem aktovky. Jakou ale vybrat, aby si naše ratolesti neničily záda, a přitom se do ní vešlo vše potřebné? Radí fyzioterapeutka z říčanské nemocnice Veronika Juzlová.

Výběr aktovky či batohu by se měl primárně odvíjet od toho, jak sedne dítěti. Platí zásada, že taška by neměla školáka omezovat v pohybu. Při nákupu si pohlídejte, jestli se zadní část tašky nedostává od těla a také zdali aktovka nepřesahuje přes rameno. Dno tašky by mělo končit někde v místě boků, aby nenaráželo při chůzi do hýždí. „Ověřte si také, že ramenní popruhy jsou dostatečně široké, zhruba čtyři centimetry, polstrované a nastavitelné. Rozhodně se nesmí školákovi zařezávat do krku, ale neměly by ani padat z ramen,“ doporučuje Veronika Juzlová. 

Prostor pro tablet i vodu s pitím

Školní taška by měla ergonomicky sedět. „Musí se pohodlně nosit a samozřejmě je dobré uhlídat i některé maličkosti, které zajistí, že bude dětem správně sloužit,“ upozorňuje Veronika Juzlová a dále dodává, že pro druhý stupeň základní školy můžete volit už i sportovní batoh. „Například s polstrovanými a zpevněnými zády, který dítě využije nejen ve škole, ale i ve volném čase. Stejně tak pro středoškoláky můžete najít vhodné modely i v prodejnách outdoor vybavení. Stále je však vhodné koupit batoh s pevnou kostrou, který rovnoměrně rozprostře váhu na celá záda,“ doplňuje fyzioterapeutka. Podle ní jsou vhodné i ty školní tašky, které mají nastavitelné ramenní popruhy a bederní i hrudní pás. „Naprosto nevhodné jsou tašky či kabelky přes jedno rameno, které jednostranně zatěžují páteř,“ říká fyzioterapeutka.

Související…

Děti se prý rodí jako géniové. Všechno funguje do doby, než nastoupí do školy
Klára Kutilová

V nabídce jsou i aktovky, které se dají různě upravit, zejména podle výšky dítěte – mohou pak sloužit delší čas. Na trh se dostávají i batohy s polstrovanou kapsou pro tablet či notebook, vhodné zejména pro starší školáky. Objem batohu pro tuto skupinu studentů už by měl být tak okolo 25 litrů. „Nechte svého staršího školáka vyzkoušet, zda se mu do batohu vejde například větší lahev či objemnější učebnice, které často na druhém stupni základní nebo střední školy používá,“ radí fyzioterapeutka Juzlová.

Ne více než 15 procent váhy školáka

Jakou vybrat tašku do školy, radí ve své zprávě i Krajská hygienická stanice (KHS) Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě. Pozor by si kupující měli dát na to, jestli má aktovka nepromokavé dno s plastovým chráničem. Pozornost věnujte také bezpečnostním prvkům. „Taška s ergonomickými a reflexními bezpečnostními prvky bývá sice o něco dražší, ale vezměme v úvahu školákovo zdraví,“ píše se ve zprávě.  Reflexní prvky jsou důležité zejména v šeru či v mlze, v brzkých ranních a pozdně odpoledních hodinách. Není ale nutné mít přímo tašku s bezpečnostními prvky, klidně postačí různé fluorescenční pásky či LED diodové blikající světýlko.

A jakou by měla taška pro děti mít hmotnost? Podle normy České agentury pro standardizaci by prázdná taška neměla vážit pro školáka 1. stupně více než 1200 g a pro školáka 2. stupně více než 1400 g. „Váha tašky s pomůckami není dána žádnou normou. Doporučuje se nepřesahovat váhu max. 10–15% váhy dítěte,“ dočtete se ve zprávě KHS. 

Malého školáka je také potřeba naučit nosit tašku správně. „Nestačí jen koupit správný batoh nebo aktovku. Je nutné dítě naučit, aby nosilo brašnu na obou popruzích a správně ji nasazovalo (ne přes hlavu),“ informuje skolnisvet.cz.

Jak má školák aktovku dobře nosit, popisuje v krátkém videu primář centra léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov a přednosta Fyzioterapie FZV Univerzity Palackého Olomouc Petr Konečný, který klade důraz na to, aby horní okraj batohu kopíroval linii ramen a spodní okraj batohu byl v oblasti pásu beder.

Jak ulevit školákovi?

Při pohledu na malé školáky je člověku až skoro líto, kolik toho musí nosit. Jsou ale různé finty, jak hmotnost školní tašky snížit. „Některé děti z lenosti či strachu, aby něco nezapomněly, nosí všechno každý den. Vhodnější je nosit jen to, co opravdu ten den potřebují. Proto je důležité dohlížet na malého školáka a kontrolovat mu brašnu, aby nenosil zbytečnou zátěž navíc a tím neohrožoval zdravý vývoj svých zad,“ doporučuje Státní zdravotní ústav.

Začít můžeme u školních pomůcek. „Děti ve třídě často s radostí ukazují dvoupatrový nebo i třípatrový penál. Vyměňte ho za obyčejný. Nechte v něm jen nejnutnější vybavení. Obyčejně školákovi stačí šest až osm barev pastelek, dvě pera a tři tužky. Rozdíl v hmotnosti prázdného třípatrového a jednopatrového penálu je okolo 150 g,“ dočteme se mezi tipy. Další rada spočívá v tom, že různé pastelky či ořezávátko si může školák nechávat v lavici či ve výtvarném kufříku. Na hmotnosti tašky přidá také láhev s pitím. Je ale zbytečné, aby se s jejím obsahem táhl školák už od domu. Takže dejte do aktovky prázdnou láhev, kterou si vaše dítě doplní ve škole obyčejnou vodou. Stejně je zdravější než různé sladké limonády.

Pokud si ale nosí školáček plnou láhev, myslete na její umístění. „Láhev na pití by měla být umístěna doprostřed aktovky, aby ji nepřevažovala k jedné straně a asymetricky tak zatěžovala páteř dítěte,“ radí Státní zdravotní ústav.   Další nápovědou, jak školákovi ulevit, je výběr desek. „Vyměňte desky z tvrdého papíru za plastové. Nahradíte-li je deskami z plastu, ušetříte dalších několik gramů, které nemusí vaše dítě nosit na zádech,“ píše se dále mezi sedmi tipy.

Nezapomínejte ani na vnitřní uspořádání aktovky. To by kvůli přehlednosti mělo být členěné. „Tašky by měly mít dvě až tři od sebe oddělené přední kapsy a velké postranní kapsy pro svačinu a pití. Nejtěžší věci pak umisťujte co nejblíže zádům a věci rozdělujte symetricky do celé tašky,“ radí web skolnisvet.cz. Nerovné předměty by rozhodně neměly být u zad, aby do nich netlačily, obsah aktovky je potřeba symetricky rozložit na obě strany.  

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...