fbpx

Tantrická masáž je cesta k hluboké intimitě a harmonii těla i duše, říká masérka a koučka 2 fotografie
Lucie Bečková. (zdroj: se svolením Lucie Bečkové)

Nejen fyzický prožitek, ale také hluboké propojení těla, mysli a duše. Skrze vědomý dotek a energetickou práci otevírá cestu k sebepoznání, harmonii, spirituálnímu růstu a rozšiřování vědomí.

Zveřejněno: 21. 9. 2024

„Tantrická masáž je inspirovaná hlubokým a velmi komplexním učením starověké tantry, novodobými tělesnými terapiemi a dalšími duchovními praxemi. Ty zjednodušuje a přizpůsobuje uspěchané a na výkon zaměřené společnosti,“ vysvětluje v úvodu Lucie Bečková, která se celostní tantrou zabývá. Podle Lucie je současný trend tantrických masáží s původní tantrou propojen poněkud ležérně. „Určitě se nejedná o pokračování originálního učení,“ doplňuje.

Lucie Bečková zároveň poukazuje na to, že je potřeba odlišit dva samostatné pojmy. Tantra představuje starověký soubor velmi komplexních přístupů a technik osobnostního a duchovního růstu, zatímco tantrické masáže jsou novodobou metodou, která se původním učením pouze volně inspirovala.

Lucie, tantrická masáž je stále mezi mnoha lidmi považována jako něco „necudného“. Někteří to spojují pouze se sexualitou. Přitom podstata tantry je zcela v něčem jiném. 

Je to tak. Bohužel tomu nahrává i fakt, že výše popsané ideály zůstávají v případě většiny „tantrických“ center, masérů a masérek pouze v rovině nepokorně využitého marketingového tahu či hořkosladce nevědomého pozlátka. Často záměrně vycházejí vstříc poptávce po sexuálním uspokojení.

Související…

Spěte odděleně a zbavte se závislosti jeden na druhém, radí párům tantrická průvodkyně
Simona Kožuchová

Koncept tantrických masáží tak dále osekávají o tolik potřebný, avšak méně populární kontext. Metaforicky řečeno, podléhají tlaku nevychovaných dětí, které místo komplexní výživy křičí po dalším dortíku, a „pod záštitou“ tantry prodávají předraženou sexuální službu.

Jaké jsou typy tantrických masáží? 

Mezi nejrozšířenější typy patří celotělová tantrická masáž, zaměřená na oživení těla, zklidnění mysli a harmonizaci čaker. Velmi meditativním směrem se ubírá kašmírská tantrická péče. Taoistická erotická masáž se soustředí na kultivaci sexuální energie. O intimní partie pečuje tzv. Jóni a Lingam masáž, která může sloužit jak k potěšení, tak k léčení emocionálních či energetických bloků.

Existují také tantrická setkání s prvky BDSM (bondáž, dominance, sadismus, masochismus). V jejich bezpečném a konsenzuálním rámci lze zkoumat témata hranic, rolí, kontroly a moci. Velké oblibě se těší také japonská Nuru masáž, při které se používá speciální kluzký gel z mořských řas. Tento gel umožňuje masírujícímu klouzat po těle masírovaného, často ve vzájemné nahotě. Jedná se o sexuální službu, která se však s „tantrickými“ masážemi velmi často kombinuje. Samostatnou kategorii tvoří masáže pro páry či péče o jednotlivce více odborníky.

Na jaké tantrické masáže se zaměřujete vy?

Já osobně se specializuji na holistická, mnohahodinová až celodenní setkání s terapeutickým přesahem. Příznačný je pro mě velmi individuální a trauma-informovaný přístup. Klienti a klientky mě vyhledávají pro léčení v oblasti sexuality, sebelásky a vztahů či pro restart po přelomové zkušenosti, jako je například rozvod či ztráta smyslu života.

Sex prodává, a západní komercializace a marketing proto spojují tantru primárně se zlepšením sexuálních prožitků. Tantra sice zahrnuje erotické praktiky, zdaleka se však na ně neomezuje.

Zároveň ke mně lidé chodí slavit narozeniny, zásnuby nebo podnikatelské úspěchy, neskrytě diskutovat o otevřených vztahových modelech, učit se prohloubit intimitu, regulovat stres, vymanit se z limitujících přesvědčení, nebo v rámci dlouhodobé spolupráce kultivovat sexuální energii. Snad nejčastěji však, možná nečekaně, přicházejí pro něco, co s erotikou nebo rozprouďováním sexuální energie prvoplánově vůbec nesouvisí. Pro něco tak obyčejného, leč v dnešní společnosti a uspěchané době bohužel poměrně vzácného. Touží po blízkosti, spočinutí, hluboké regeneraci a podpoře. Chtějí se nechat hladit, škrabkat nebo obejmout. Chtějí se otevřeně bavit s někým, kdo je nebude soudit, hodnotit, přinášet nevyžádané rady ani unáhlené závěry.

Mohla byste prosím zmínit nějakou konkrétní kazuistiku – nebo zpětnou vazbu od vašeho klienta/klientky?

Ráda, krásných zpětných vazeb mám mnoho. Zde je jedna z nich. 

„S Lucií jsem strávil intenzivních více než 6 hodin v kuse, s cílem uzdravit svůj vztah k ženské energii. Nepřijetí, které jsem vnímal od své matky, jsem se snažil kompenzovat podlézavou energií u žen: 'Měj mě ráda, prosím.' Tantru jsem dříve vnímal jako podivné, téměř oslizlé slow-motion milování. Začínám chápat, že jde o mnohem hlubší praxi, o které bohužel koluje spousta mylných předsudků. Nejvíce si odnáším to, že standardně je sexuální energie hodně o rostoucím napětí a jejím 'pár vteřinovém' uvolnění. 

Tantra učí, jak zvyšovat svou kapacitu pro vše dobré a příjemné a uvolňovat se do vzrušení. Z toho pak plyne mnohem více životní energie a až neuvěřitelné stavy blaženosti, které jsem dosud nezažil. Zdaleka nejde jen o sex, ale spíše o přístup k životu jako takovému. Málokomu se dokážu plně svěřit, ale Lucii jsem od první chvíle zcela důvěřoval. Má nádhernou ženskou, pečující a láskyplnou energii, ve které se člověk dokáže velmi hezky rozpustit a zbavit všeho, co mu už v životě neslouží – na fyzické, mentální i duševní úrovni.“

Chodí na tyto masáže spíše ženy, nebo i muži a páry?

Na celotělové masáže se zaměřením na sexuální potěšení, uvolnění a intenzivní prožitek chodí rozhodně více muži. V takových případech často vnímají cokoliv tantrického jako nadbytečné či dokonce obtěžující. Holistickou tantrickou péči, kterou u nás bohužel stále nabízí velmi málo průvodců, podle mých zkušeností vyhledávají stejně ženy, muži i páry.

Jaké pocity to klientům přináší – s čím se vám nejčastěji svěřují?

Nejčastěji mě kontaktují klienti kvůli svému prvnímu tantrickému zasvěcení nebo kvůli rehabilitaci nepříjemných prožitků z minulosti. Masáže, při kterých by měli za devadesát minut dosáhnout harmonizace celého svého bytí na zemi, jim prostě nesedí. Stejně tak se necítí komfortně být nazí nebo si nechat masírovat intimní partie člověkem, kterého vidí poprvé a možná i naposled v životě. Často slýchám příběhy o tom, jak se na „klasické tantře v salonu“ cítili divně, neosobně, nebo dokonce zneužitě.

untitled 0370

Holistickou tantrickou péči vyhledávají rovnoměrně muži, ženy i páry.


Oceňují proto můj holistický přístup, pomalost, pozvolnost, délku setkání a bezpečný prostor, na kterém si ve své praxi zakládám. Chválí možnost otevřeně komunikovat a být společně ve velké upřímnosti, autenticitě a křehkosti, stejně jako v síle, hravosti či odvaze. Často mají pocit, že jim čtu myšlenky. Zaznívají věty jako: „Tohle je poprvé v životě, kdy cítím důvěru vůči ženě,“ „V životě by mě nenapadlo, že se budu cítit takto sexy,“ nebo „Od našeho setkání se v mém životě dějí opravdu velké věci.“

Můžete popsat techniky, které používáte?

Technik mám opravdu širokou škálu, zmíním tedy pouze některé z nich. Často vedu klienty k uvolnění třesem, dechem a hlasem. K propojení intimních partií se srdcem. Zvu je, aby vnímali a projevovali kvality obdivu, vděčnosti, odpoutanosti, služby, a také otevřenosti a svobody, která jde ruku v ruce se zodpovědností. Učím je cítit a ctít vlastní potřeby, hranice a přání, hluboce relaxovat, žít v přítomnosti, být zcela bdělí a zároveň naprosto uvolnění.

Kromě tantry hodně čerpám z biohacking světa (otužování, saunování, regulace stresu a nervového systému). Mám za sebou výcvik v transformačním koučinku, dechové terapii, facilitaci extatického tance a terapeutickém využití jógy. Absolvovala jsem také školu přírodní kosmetiky. Miluji léčení traumat dle Somatic Experiencing a harmonizaci vztahů různých vnitřních částí dle Ego State Therapy, Resource Therapy a Internal Family Systems. Fascinuje mě vývojová psychologie a respektující způsoby komunikace a výchovy.

Co se doteku týče, i když mám za sebou poměrně dost kurzů masáží (klasickou sportovní, relaxační, havajskou Lomi Lomi, thajskou jógovou), nejčastěji se klientů dotýkám velmi intuitivně a jako člověk člověka. Nebo lépe řečeno, dotýkám se jich jako svých nejbližších přátel či milovaných partnerů.

Proč podle vás mnoho lidí vnímá tantru jako, dejme tomu, určitý styl erotického uspokojení? Někteří si ji dokonce pletou se sexuálními praktikami.

Mylné domněnky, nedostatečné vzdělání, náročnost, nebo snad lenost pochopit a pojmout tantru v celé její komplexnosti? Neřekla bych, že je to ze zlých úmyslů, spíše jde o snahu vyzobnout si alespoň něco. Sex prodává, a západní komercializace a marketing proto spojují tantru primárně se zlepšením sexuálních prožitků. Tantra sice zahrnuje erotické praktiky, zdaleka se však na ně neomezuje.

Jak byste popsala tantrický rituál, co je jeho hlavní podstatou?

Pro mě osobně je důležitá bezpečná rámcová struktura, která drží jasný záměr, a zároveň umožňuje energii rituálu volně proudit. Také prosba o vyšší vedení a spolupráce s ním, práce s archetypy či symboly, posvátná úcta, bdělá pozornost a zároveň určitá jednoduchost a uvolněnost. Často nechybí humor, změněné stavy vědomí, vášeň, slzy, vděčnost a smích. Tantrické rituály vyžadují především na straně průvodce velkou disciplínu, schopnost rozlišovat mezi příjemným a správným, velmi dobrou vitalitu a vlastní (nejen erotické) naplnění. 

Jaké pomůcky používáte u tantrických rituálů?

To záleží na zaměření rituálu. Já osobně hodně pracuji s hudbou, takže nedám dopustit na svůj červený JBL repráček a koshi zvonkohru. V masérně mám dvě zrcadlové stěny, spoustu svíček, vonných olejů, vykuřovadel a vykládacích karet. Také mám knihy, na kterých jsem se podílela, pomůcky pro saunování, rituální kakao a další dobroty. Pomůcky vytahuji nebo naopak schovávám podle nálady a potřeb daných klientů.

Jak dlouho trvá tantrická masáž a co všechno zahrnuje?

U mě začíná tantrická péče na třech a půl hodinách a může trvat 5–7 hodin, po celý den nebo i několik dní v řadě. Jednotlivé kroky bych zestručnila následovně: život před, příprava, rituál (který sám o sobě zahrnuje mnoho jednotlivostí), vnímání účinků, zapouzdření blahodárných energií, vhledů či inspirací, integrace a sklizeň darů z absolvované transformace a nakonec život po.

Dokud není ve hře práce s rozdmýcháváním sexuální energie do celého těla, jsou rozdíly mezi muži a ženami definovány spíše záměrem a individualitou jedince než jeho pohlavím.

Kromě doteku, dechu a práce s energií zahrnuje každá tantra masáž se mnou i online konzultace, a to před a po živém setkání. Hojně využíváme soukromou saunu. Při celodenních setkáních končíme společnou večeří a i pro ty nejkratší sezení vždy chystám bohaté občerstvení.

Jak často lidé na tantrickou masáž obvykle chodí? A lze ji kombinovat i s dalšími rituály?

Frekvence návštěv se velmi liší podle individuálních potřeb, očekávání či cílů každého klienta. U tantra masáží třeba každý týden bych však velmi důkladně prověřovala, zda se tímto přístupem tak trošku, nebo dokonce hodně nemíjí účinkem. Já sama bych se znovu objednala až ve chvíli, kdy jsem opravdu vytěžila veškerý potenciál, který mi setkání nabídlo. Kdy jsem se proměnila, začlenila danou tantrickou moudrost do každodenního života, kdy vše dosedlo na své místo a jsem připravená na další krok.

Kombinace s dalšími rituály či seberozvojovými technikami je určitě možná a řekla bych, že až nevyhnutelná, mají-li být účinky dlouhotrvající.

Jak vás vlastně napadlo se dát profesně tímto směrem? A jak vy sama vnímáte tantrické masáže z pohledu masérky?

Tantra se začala z mého osobního života postupně přelévat i do toho pracovního. Klienti, kteří ke mně chodili na relaxační masáže, jógové lekce, ženské kruhy či saunové rituály, čím dál častěji zmiňovali mé (jejich slovy netradiční) vyzařování. Ptali se, čemu dalšímu se věnuji, jak to mám ve vztazích, jakou mám životosprávu a co bych jim doporučila pro zkvalitnění jejich vlastní existence. Všímali si, že žiju „jinak“, a chtěli se inspirovat. A tak jsem začala sdílet i tuto část sebe.

Pro mě je čas při tantra konzultacích či v masérně požehnáním. Baví mě to, dává mi hluboký smysl dělat to právě tak, jak to dělám. Vnímám, že se tomu věnovat mám, že je to jeden ze způsobů, jak mohu dál předávat dary, které byly dány i mně samotné: kvality svobody, otevřenosti, hloubky, vděčnosti a posvátné úcty. Jakmile jsem k tomu přidala pevnost, zodpovědnost a disciplínu, můj život se stal studnicí vděčnosti, lásky, krásy, obdivu a Boží milosti. A to si rozhodně nechci nechávat jen pro sebe.

Nevadí klientům ta délka masáže v dnešní uspěchané době?

A právě proto je tolik potřebná! Většina klientů začíná opravdu dosedat, uvolňovat tělo, nereagovat na rušivé myšlenky a vnímat přítomnost až během druhé nebo třetí hodiny. Natož aby byli připraveni na nějakou hlubší práci... Nejčastější věta po celodenní masáži je: „Vůbec jsem si nedokázal/a představit, co tady budeme dělat. A teď ani trochu nemám pocit, že bych chtěl/a končit.“ I proto tak moc doporučuji nemít v den masáže žádné povinnosti a ideálně také zůstat na noc v hotelu, ve kterém si pronajímám spa.

Nechat si vypnutý telefon, zameditovat si, poznamenat si do deníku svůj stav a jeho změnu oproti stavu před setkáním. Rozmyslet si, jak poznané začlenit do své každodenní reality. A kdo chce i nadále spěchat nebo mít tantrické masáže jako třešničku na jednom z vrcholů svého hektického života, nechť si zajde do salonu na rychlovku.

Jaký je rozdíl vnímání tantrické masáže u žen a u mužů?

Každý z nás má v sobě jak mužské, tak ženské aspekty, namíchané v různých poměrech. Muži (v nás) například více potřebují a oceňují regeneraci a dobíjení v tichu a „krabičce nic“. Ženy (v nás) se zase většinou dostávají do nadhledu tím, že o dané problematice debatují, ideálně opakovaně a s mnoha jedinci.

Vrcholoví manažeři či úspěšné podnikatelky preferují v masérně o ničem nerozhodovat. Přetaženým a sebe neustále obětujícím rodičům zase často nejvíce slouží opakované pobídky směrem k tomu, co by jim aktuálně udělalo nejlépe. Dokud není ve hře práce s rozdmýcháváním sexuální energie do celého těla, jsou rozdíly definovány spíše záměrem a individualitou jedince než jeho pohlavím.

foto: se svolením Lucie Bečkové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...