Dvě třetiny Evropanů žijí ve městech a počet obyvatel v metropolích bude už jen narůstat. A čím víc lidí bude v urbanizovaných oblastech žít, tím víc se budeme muset ptát, jak nakrmit města a nezruinovat přitom přírodu. Jak vlastně ovlivňuje to, co jíme, prostředí, ve kterém žijeme? A není to jen otázka, kde se budou potraviny pro lidi z měst pěstovat, jde také o jejich zpracování, distribuci a třeba i odpadové hospodářství.
I proto se uděluje vybraným městům titul European Green Capital, tedy "hlavní zelené město Evropy", a také European Green Leaf Award, Evropská cena zeleného listu. Města s tímto oceněním si uvědomují, jaký vliv má jídlo na životní prostředí. V novém seriálu Flowee uvádíme příklady oceněných měst, představíme, co dělají pro udržitelnou výživu, a také si představíme pár vybraných receptů, vždy pro inspiraci dodržíme klasickou triádu předkrm-hlavní jídlo-zákusek. Takže dobrou zelenou chuť!
Lisabon
Hlavní město Portugalska buduje zelenou infrastrukturu systematicky a záměrně. V roce 2007 představilo programy Urban Allotment Gardens, zaměřené mimo jiné na udržitelnou produkci potravin – samozřejmě těch, které jsou základem již tak velmi zdravé středozemní kuchyně. Sedmnáct městských zahrad se rozkládá na 8,5 hektarech, o které se stará 700 rodin a organizací. Zahrady praktikují organické zemědělství a nepoužívají žádná umělá hnojiva. Kompostování je samozřejmé, stejně tak jako používání dešťové vody k zalévání nebo sklizeň v optimální dobu, tedy tak, aby potraviny měly nejlepší chuť a nejlépe se využilo přirozených cyklů. A co "zeleného" se v Lisabonu jí?
Smažené fazolky – Peixinhos Da Horta
Suroviny
500 g zelených fazolek
Těstíčko
1 vajíčko
100 g mouky
4 polévkové lžíce jemně nasekané cibulky
Sůl a pepř
Příprava
Fazolky vařte 15 minut v osolené vodě, předtím z nich nezapomeňte odstranit tuhé konce. V misce rozmíchejte mouku s vodou, dejte tolik, aby se v těstíčku daly fazolky obalovat. Přidejte vajíčko a cibuli, dochuťte solí a pepřem. Namáčejte povařené fazolky v těstíčku vždy po dvou a smažte v rostlinném oleji dozlatova. Nechte okapat nebo odsát tuk na ubrousku.
Oslo
Když se mluví o rybaření, většinou si představíme romantické přírodní zátiší s lesíkem a poklidnou hladinou řeky nebo rybníka. Ne tak v Oslu, hlavním městě Norska. Během posledních deseti let otevřelo město řeky a vodní kanály, takže se přímo uprostřed metropole znovu objevily vodní rostliny, zvířata a ryby. Dnes si mohou obyvatelé a návštěvníci Osla vychutnat rybaření přímo uprostřed městské džungle a chytit si třeba oblíbeného a známého norského lososa. Takže si na návštěvu norské metropole nezapomeňte vzít rybářský prut!
Vařený losos s okurkovým salátem a máslovou omáčkou
Suroviny
800 g lososa rozkrájeného na "podkovy"
2 litry vody
6 polévkových lžic soli
1 čajová lžička kuliček pepře
Na okurkový salát
1 organická okurka
1 lžíce octa
2 lžíce vody
½ lžičky soli
½ lžičky mletého bílého pepře
Na máslovou omáčku
200 g másla rozkrájeného na kostičky
200 ml smetany na šlehání
1 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu
½ lžičky soli
¼ lžičky mletého bílého pepře
600 g brambor
Příprava
Oloupejte brambory a 20 minut je povařte v osolené vodě. Pro přípravu okurkového salátu smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl a pepř, nakrájejte okurku na tenké plátky a všechno smíchejte dohromady. V pánvičce povařte smetanu, až se její objem sníží na polovinu. Sundejte pánev ze sporáku a přidejte nakrájené máslo. Přidejte petrželku, citron, sůl a pepř podle chuti. Pak připravte lososa. Dejte vařit vodu, přidejte sůl a kuličky pepře a stáhněte teplotu. Přidejte lososové podkovy a 10 minut zahřívejte. Voda se nesmí vařit! Ryba je hotová ve chvíli, kdy jde maso lehce odstranit od kostí.
Norimberk
Město si extrémně zakládá na kvalitě vzduchu – sbírá informace o ovzduší a údaje zpřístupňuje veřejnosti v reálném čase. Vytvořili zde také environmentální zóny, kam se dostanete jen hromadnou dopravou nebo na kole, a také tu propagují lokální potraviny a ekologické zemědělství. Od roku 2015 je Norimberk a jeho okolí považováno za modelový ekologický region, městu samotnému se říká "organická metropole". Každé léto se pořádá akce s názvem Experience Organic, kdy se na místním trhu vystavují regionální potraviny a jídla, ekologická kosmetika, zelená móda a další. A jednou z nejznámějších potravin je emmer, lokální historická odrůda pšenice, která je poslední dobou zase v kurzu (česky "dvouzrnka", koupíte snadno online).
Norimberská bábovka z mouky dvouzrnky
250 g másla
Trochu soli
200 g hnědého cukru
5 vajíček
Vanilka
30 g kokosu
500 g mouky dvouzrnky (můžete použít celozrnnou mouku)
Prášek do pečiva
200 ml mléka
2 lžíce rumu
Příprava
Zamíchejte dohromady máslo, sůl, cukr, vajíčka a vanilku. Přidejte mouku, prášek do pečiva, mléko a rum a znovu důkladně promíchejte. Polovinu těsta nalijte do formy na bábovku, kterou předtím vymažte máslem a případně vysypejte trochou mouky. Do druhé poloviny těsta vmíchejte kakao a přelijte ji jako druhou vrstvu do formy. Lehce promíchejte vidličkou. Při 180 stupních pečte asi 70 minut. Nechte vychladnout a opatrně vyklopte z formy.
Reklama
foto: Great Food From European Cities, zdroj: Great Food From European Cities