Rajčatová polévka je oblíbená pro svou výraznou chuť a příjemnou nakyslost. Je lehká do žaludku a umí výborně nastartovat trávení. A když jste v časové nouzi, dá se pohodlně připravit i z rajčat v plechovce.
Černá sůl kala namak se těží v sopečných oblastech v Indii a Pákistánu. Obsahuje množství cenných minerálů. Chutná výrazně po vajíčkách, tak buďte při vaření opatrní – použijte jenom malou špetku jako koření.
Na lahodnou polévku budete potřebovat:
500 g oloupaných a pokrájených rajčat
2 cibule
3 stroužky česneku
700 ml zeleninového vývaru
Hrnek uvařené bílé quinoy
Olivový olej
Celý pepř
Špetku chilli
Černou sůl kala namak
Mořskou sůl
Bazalku a zakysanou smetanu na ozdobu
Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme najemno a zlehka osmažíme na olivovém oleji. Přidáme rajčata, zalijeme vývarem, okořeníme chilli kořením, čerstvě mletým pepřem, jemně ochutíme černou solí, dosolíme mořskou solí a chvilku povaříme. Pak polévku rozmixujeme a přidáme předem uvařenou quinou. Na talíři zdobíme bazalkou a lžičkou zakysané smetany.
Čtěte také:
Rychlé páteční špagety s rajčatovým pestem. Chuť zaručená redakcí flowee!
Rychlý oběd? Cibulová polévka se sýrovým toastem!
Udělejte si guacamole jako v Mexiku. Máme super recept!
foto: Shutterstock