fbpx

Věčné děti: Novorozenecké reflexy vás mohou provázet až do dospělosti 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Těžko se koncentrujete? Je vám úzko z nových situací? Připadáte si někdy nekoordinovaně? To všechno jsou projevy přetrvávajících novorozeneckých reflexů.

Zveřejněno: 29. 6. 2024

Primární neboli také novorozenecké reflexy jsou automatické pohybové vzory, které mají za úkol ochránit a podpořit vývoj jedince. Vyvíjejí se již během prvních týdnů života plodu. Obvykle přetrvávají u novorozenců a malých dětí a postupně vymizí s vývojem centrální nervové soustavy. Patří mezi ně např. reakce na změny teploty, na bolest, dýchání.

Americký vývojový psycholog Jeffrey Jensen Arnett uvádí, že během prvních několika měsíců života se u dítěte těchto primárních reflexů projeví až sedmadvacet. Do dovršení prvního roku věku obvykle zaniknou, nicméně u některých lidí se neintegrují plně, což může vést k řadě obtíží, včetně právě stresu a úzkosti.

Do boje!

Reakce na stres mohou být fyzické jako třeba zvýšená hladina hormonů kortizolu a adrenalinu, zvýšený srdeční tep, zrychlené dýchání, zvýšený krevní tlak i svalové napětí, potíže se spánkem, zažívací potíže, změny v chuti k jídlu nebo bolesti hlavy. Jsou součástí přirozeného obranného mechanismu těla, který aktivuje únikovou reakci jako odpověď na nebezpečné situace.

Jinými projevy působení stresu jsou psychologické symptomy jako například emocionální neklid, úzkost, podrážděnost, nespavost, koncentrační potíže nebo deprese, dále pocit vyhoření, napětí, únava, zmatenost nebo pokles sebedůvěry. Slušná řádka, že? Osoby reagující na stres mohou také čelit problémům v oblasti mezilidských vztahů tím, že se izolují, vyhýbají komunikaci nebo mají agresivní chování. Pokud si u sebe všímáte následujících projevů, je možné, že jste tedy s ohledem na výše uvedené stále dítětem.

  • Moroův reflex: Máte potíže s koordinací pohybů, rovnováhou, přecitlivělostí na zvuky, obvykle přehnaně reagujete na stres a úzkost a máte potíže se sledováním pohybujících se předmětů
  • Asymetrický tonický šíjový reflex: Všímáte si problémů s psaním a čtením, špatné koordinace ruka – oko, potíží s plaveckými pohyby
  • Symetrický šíjový reflex: Máte špatné držení těla, zejména při sezení, potíže s pozorností, trpíte kinétózou a registrujete problémy s koordinací horní a dolní části těla
  • Palmární reflex: Máte přílišnou potřebu uchopování předmětů, potíže s jemnou motorikou a psaním, napětí v ruce a předloktí během psaní
  • Plantární reflex: Vaše chodidla jsou citlivá, máte tendence chodit po špičkách a potíže při chůzi na nerovném povrchu
  • Spinální Galantův reflex: Pociťujete neklid při sezení, máte potřebu neustálého pohybu, přecitlivělá bedra
  • Sací reflex: Při soustředění pohybujete ústy, máte potíže s artikulací

Když jsou primární reflexy aktivovány nebo neúplně integrovány, mohou narušit správnou funkci nervového systému a vést k nerovnováze v těle. To může způsobit nadměrnou reakci na stresové situace a obtíže s relaxací a uvolněním. Chronický stres má negativní dopad na fyzické i duševní zdraví.

Pryč s nimi

Stres a úzkost nemusí být nevyhnutelnou součástí vašeho života. Odstranění primárních reflexů však může být složitý proces, který vyžaduje individuální přístup a trpělivost, a vždy je třeba postup konzultovat s odborníkem. Většina řešení se zaměřuje na jednoduché cviky a stimulaci nervového systému, která probíhá především v mozku. Když je daný reflex vyvolán, nervové signály se šíří z receptoru (např. pokožka, svalová šlacha) do míchy a poté do mozku. Během integrace primárních reflexů dochází k interakci mezi různými částmi mozku, především mezi mozkovou kůrou a tzv. subkortikálními strukturami. Tyto struktury společně kontrolují a modulují aktivitu nervového systému, což umožňuje správné fungování primárních reflexů. 

K jejich přeprogramování existuje řada jednoduchých cviků, např. zakrývání si levého oka pravou rukou a obráceně.  Pomáhají také masáže a terapeutické techniky. Uvolňují napětí a stres v těle a podporují integraci. Důležité je, aby se terapeut orientoval v diagnostice a terapiích primárních reflexů.  Můžete navštívit třeba neurologa, který by měl určit, zda se opravdu o přetrvávající primární reflexy jedná. Psycholog či psychoterapeut vám mohou pomoci s emocionálními a behaviorálními aspekty primárních reflexů a v neposlední řadě chiropraktik může být skvělým pomocníkem s potížemi držení těla a koordinací.

Je důležité si uvědomit, že odstranění primárních reflexů může trvat čas a vyžaduje trpělivost a pravidelnou práci. Vaše zdraví a pohoda jsou však bez nadsázky životně důležité a zaslouží si tedy vaši péči a pozornost.

Související…

Vymazané vzpomínky. Proč si nepamatujeme své narození či první krůčky
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...