fbpx

Nájem, či koupě? Pronájmem domu peníze nevyhazujete, říká známý milionář 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Také sníte o vlastním bydlení a máte pocit, že s nájmem peníze vyhazujete z okna? Známý milionář na to má jiný názor.

Zveřejněno: 5. 8. 2024

Ramit Sethi, milionář a hvězda seriálu společnosti Netflix „Jak zbohatnout“, říká, že pronájem mnoho lidí odsuzuje jako „plýtvání penězi“, protože „tyto finance jdou na účet pronajímatele“ spíš než na budování bohatství.

„Když ale platíte nájem, peníze nevyhazujete,“ říká Sethi v rozhovoru pro CNBC. „Platíte za střechu nad hlavou. Platíte za to, že pronajímatel danou budovu udržuje, a platíte také za pohodlí a flexibilitu, protože z nájmu můžete v podstatě kdykoli odejít.“

Sethi dále vysvětluje, že nájemníci při pohledu na bydlení jako na investici běžně přehlížejí „fantomové náklady“, které se pojí s vlastnictvím, a to nad rámec běžných splátek hypotéky. Ty zahrnují například daň z nemovitosti, pojištění a služby, poplatky sdružení majitelů domů a opravy. Splátky hypotéky jsou také předem zatíženy úrokem, který je často poměrně vysoký.

„Lidé říkají, že nechtějí vyhazovat peníze za nájem,“ říká Sethi. „Já zase nechci vyhazovat peníze za úroky.“

K vybudování bohatství nepotřebujete vlastnit dům

Sethi si pronajímal domy v drahých městech, jako je Los Angeles a New York, jednoduše proto, že náklady na jejich koupi a vlastnění byly příliš vysoké.

„Pronájmem jsem ušetřil víc peněz, než kdybych dům vlastnil,“ říká. To podle něj neznamená, že koupě domu nemůže být dobrou investicí. Vzhledem k tomu, že hodnota domů vzrostla od roku 2010 o 85 %, mnoho Američanů si díky vlastnictví domu vybudovalo bohatství.

Nicméně jsme si „zvykli na iracionálně vysoké zhodnocení na realitních trzích“, zejména během růstu cen domů po roce 2020, říká Sethi. To může vést lidi k domněnce, že vlastnit dům je nejlepší způsob, jak vybudovat bohatství, přestože akcie historicky překonávaly ceny domů.

Když platíte nájem, peníze nevyhazujete, říká Sethi v rozhovoru pro CNBC. Platíte za střechu nad hlavou. Platíte za to, že pronajímatel danou budovu udržuje, a platíte také za pohodlí a flexibilitu, protože z nájmu můžete v podstatě kdykoli odejít.

„Pokud člověk věří, že nedostatek bytů způsobí po celá desetiletí růst cen, je to naprosto adekvátní předpoklad,“ říká. „Ale musíte také počítat se všemi alternativami. Kolik by stálo pronajmout si byt a investovat jinak?“

Při koupi domu je třeba brát v úvahu i životní styl. To může zahrnovat řadu věcí. Například očekáváte, že se během několika let přestěhujete, budete potřebovat větší bydlení pro rodinu, chcete změnit čtvrť nebo prostě potřebujete „flexibilitu, abyste mohli změnit práci a zvýšit svůj příjem,“ říká Sethi. V takovém případě může být pronájem vhodnějším řešením, protože vám ponechává otevřené možnosti.

Spočítejte to

Podle Sethiho zkušeností kupující ne vždy zkoumají náklady ušlé příležitosti spojené s pořízením nemovitosti, zejména když se rozhodnou, že chtějí mít vlastní bydlení.

Je to proto, že vlastnictví domu je vnímáno jako velký úspěch a klíčová součást snu mnoha lidí, něco, co je „hluboce zakořeněno v americké (a nejen americké) psychice“, říká. To může vést ke krátkozrakému pohledu na skutečnou hodnotu nemovitosti ve srovnání s jinými investicemi, jako jsou například akciové indexové fondy.

„Mluvím s páry, které mi často říkají, že peníze na jejich penzijním účtu nepůsobí reálně. Řeknou: Vždyť tam jsou. Ale nemůžu se jich [jako domů] pořádně dotknout,“ říká Sethi. „Na fyzické věci, kterou můžeme vidět a které se můžeme dotknout, je něco fascinujícího.“

Vzhledem k tomu, že koupě nemovitosti je jedním z největších rozhodnutí, která lidé v životě učiní, Sethi radí kupujícím, aby si před rozhodnutím pečlivě prošli čísla, včetně fantomových nákladů.

„Americký sen není jen koupě drahé nemovitosti, která představuje více než 100 % vašeho čistého jmění a vyčerpá vaše finance kvůli fantomovým nákladům, které jste nepředpokládali,“ říká.

Související…

Bohatství je hlavně o návycích. Chce to disciplínu, říká Eva z Investování pro holky
Simona Kožuchová

foto: Shutterstock, zdroj: CNBC.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...