fbpx

Pachatel si oběť vybírá. Naše reakce může útok zvrátit, radí instruktor sebeobrany 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nejlepší, co mohou ženy pro sebeobranu udělat, je nestavit se do role oběti. A když už k útoku dojde, důležité je se ubránit, nikoli útočníka přeprat, říká Jan Bláha.

Zveřejněno: 7. 9. 2024

„Útokům často něco předchází. U sebeobrany je důležité plánování a prevence. Učíme, co mají oběti dělat, ale každý se pak musí rozhodnout sám podle sebe a podle situace. Ty informace pomůžou rozhodnout se co nejlépe. Nakonec já ani nikdo jiný tam s nimi nebude,“ říká pro Flowee instruktor sebeobrany a první pomoci Jan Bláha.

Jak předejít útoku? Nejdříve ze všeho je dobré se vymanit z pozice oběti. „Útočníci jdou po ženách, které jsou vystrašené či zmatené. Hledají ženy, které chodí se sklopenou hlavou,“ píše UC Washington Center ve svém manuálu, jak se ubránit přepadení, kde se také dozvíte, že každá třetí žena se během svého života stane obětí nějakého typu násilného útoku.

Nebýt snadná kořist

„V mnoha případech si pachatelé svoje oběti vybírají, tipují. Chtějí to mít co nejjednodušší. Takže si všímají nejen toho, jak je vysoká či svalnatá, ale roli hraje i držení těla. Můžeme také mluvit o celkové životní energii, kterou vyzařujeme,“ vysvětluje instruktor Bláha, který dodává, že útočníci snadno odhadnou, jestli jsme submisivní nebo asertivní. „Jsou to většinou mistři ve čtení těchto signálů. Často je totiž pilují velkou část svého života,“ dodává.

Představte si situaci, že vás někdo zalehl a snažíte se vymanit. Snažíte se ho odtlačit pryč rukama, ale je těžší a nejde to. A postupně vám dochází síly a s tím i odhodlání bojovat. Je lepší mu třeba ukousnout ucho, když se přiblíží k vaší puse. Nebo jednou rukou chytit za hlavou, táhnout k sobě, aby nemohl uhnout, a narvat mu palec druhé ruky do oka.

S výběrem podle něj souvisí tzv. „testování“ neboli pohovor před útokem. „Agresor s námi nějak naváže kontakt. Muže to být narušení našeho osobního prostoru, dotek či sledování. Zkrátka něco, co je lidem nepříjemné, a on to vyhodnocuje a pozoruje naše reakce,“ popisuje Jan Bláha. Když predátor loví v přírodě, také si ze stáda vybere tu nejsnazší a nejzranitelnější kořist.

Odlehlejší místa, ne osamělé lesy

Předejít napadení můžeme také tím, že se pokusíme vyhnout místům, které si útočníci často vybírají. „Čím lépe je ulice osvětlená, tím je méně pravděpodobné, že se vás někdo pokusí beze strachu přepadnout. V důsledku toho se držte ulic, které jsou dobře osvětlené. Kromě toho se vyhněte tmavým ulicím a temnějším oblastem města,“ dočteme se na wikihow.com.

Někdy to samozřejmě není možné. „Pokud už se tam pohybuji, je dobré být ostražitější a připravený,“ doplňuje Jan Bláha. Podle něj se útoky nejčastěji dějí na odlehlých, tichých místech, beze svědků, které jsou ale logicky poblíž frekventovaných míst. „Tam, kde je v danou chvíli patrný rozdíl mezi chudými a majetnými. Tam, kde jsou lidi pod vlivem, alkoholu nebo drog,“ dodává.

Pokud máte pocit, že vás někdo pronásleduje, jednejte. „Určitě není dobré tyto myšlenky a strach zahánět tím, že si budu říkat, že jsem paranoidní, a ignorovat to,“ varuje Jan Bláha. Rozhodně vsaďte na svou intuici, ta zachránila zdraví, nebo dokonce život řadě žen. „Mnoho žen ignoruje ten malý hlásek, který jim říká, že se blíží potíže. Váš instinkt je nejlepší detektor nebezpečí. Až ho příště uslyšíte, poslouchejte, co říká,“ radí UC Washington Center. V případě jakýchkoli pochybností se vydejte na nejbližší bezpečnější místo, kde budete moct případně někoho požádat o pomoc.

Nevyčerpávejte se zbytečně

Pokud jsem ale sama v osamělém parku a pomoc v nedohlednu, je lepší útěk, či útok? „Útěk může být dobrá strategie, pokud třeba pravidelně běhám a jsem v kondici. A opět chci směřovat do bezpečí. Pokud ale vím, že to není moje silná stránka, pravděpodobně se tím jen vyčerpám na případný boj, kterému stejně asi neuteču.

Mnoho žen ignoruje ten malý hlásek, který jim říká, že se blíží potíže. Váš instinkt je nejlepší detektor nebezpečí. Až ho příště uslyšíte, poslouchejte.

 

Pokud se tomu tedy nemůžu vyhnout, nezbývá než se tomu postavit,“ vysvětluje Jan Bláha, který popisuje, co máme dělat, když podezřelý jde naproti nám. Určitě se mu nemáme stavit zády, ale stoupnout si kousek stranou tak, aby dotyčný mohl pohodlně projít kolem nás. A být přitom připravení na boj. „Jsou tři možnosti. Buď se moje podezření potvrdí a k něčemu dojde. Nebo dotyčný jen projde okolo, protože jsem se spletl, nebo protože si to na poslední chvíli rozmyslel. To se ale nedozvím,“ popisuje Jan Bláha.

Buďte jako kočka

Pokud na nás agresor zaútočí, je důležité si uvědomit, že už máme jedinou možnost, a sice bojovat. „Na to se vážou další věci, které by měly být součástí dobrého tréninku a vzdělávání v sebeobraně. A to především způsob toho boje,“ doplňuje Jan Bláha, který zmiňuje zajímavou věc, a sice že pro nás není cíl útočníka přemoct či přeprat, ale ubránit se mu.

„Ze skutečných případů víme, že ženy se mohou ubránit. Víme, že většina pachatelů zvažuje risk a zisk,“ pokračuje Jan Bláha a připodobňuje to k lovu kočky psem. Pokud se kočka začne chovat jako šelma a bude chtít psovi vyškrábat oči s tím, že ona nemá co ztratit, pes to raději vzdá. Uzná, že mu za to nestojí. Zkrátka, braňte se, co to jde. „Rozhodnete-li se pro fyzickou obranu, jednejte rozhodně, razantně, abyste útočníka donutili upustit od svého jednání,“ doporučují odborníci na zachranny-kruh.cz. Rozhodně ale neříkejte, že vše nahlásíte na policii. „Nikdy útočníkovi nevyhrožujte oznámením přepadení na policii. Svými slovy můžete jen podnítit agresivitu agresora,“ varuje Česká policie na svém webu.

Efektivita nade vše

A jaké použít techniky? Nic, co by nemělo efekt a bralo nám sílu, například agresora nějak odtlačit od sebe. Ale naopak jednoduché efektivní věci, co způsobí velkou bolest a zranění. „Představte si situaci, že vás někdo zalehl a snažíte se vymanit. Snažíte se ho odtlačit pryč rukama, ale je těžší a nejde to. A postupně vám dochází síly a s tím i odhodlání bojovat. Je lepší mu třeba ukousnout ucho, když se přiblíží k vaší puse. Nebo jednou rukou chytit za hlavou, táhnout k sobě, aby nemohl uhnout, a narvat mu palec druhé ruky do oka,“ popisuje Jan Bláha.

Další kapitolou jsou zbraně. Pepřový sprej je velmi účinný, ale musíte s ním umět zacházet a být připraveni. Nemá cenu ho mít v kabelce. Pokud ucítíte jakékoli nebezpečí, vezměte ho do ruky. „Ideální je absolvovat nějaký kurz jeho použití. Můžu si taky při nákupu pořídit i tréninkovou verzi spreje a zkusit jeho použití podle nějakého videa. Nedoporučuji to poprvé zkoušet až v krizové situaci,“ doplňuje instruktor Bláha a připomíná, že další prostředky k boji vyžadují ještě více tréninku.

Nejdůležitější na sebeobraně je ale nastavení mysli. A umět pár hmatů či úderů. Instruktor Bláha doporučuje naučit se jednoduché cviky, které se mohou použít ve velkém spektru situací. Ubránit se podle něj ženy mohou a také se tak děje. Chce to přípravu, obezřetnost a nebát se bránit.

Související…

Její nová tvář. Cítím se teď krásnější, říká žena, která přežila útok kyselinou
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...