fbpx

Chřipka může ovlivnit pravidelnost menstruace. A pozor, má dopad i na účinnost antikoncepce 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Jako by nestačilo, že vám teče z nosu, třeští hlava a máte horečku – do toho všeho vás ještě znervózňuje zpožděná menstruace. Tyto potíže spolu ale velmi často souvisejí.

Zveřejněno: 12. 6. 2024

Pokud se zrovna nesnažíte otěhotnět, opožděná menstruace může být dost stresující – nebo přinejmenším nepříjemná. Těhotenství je ale jen jedním z mnoha důvodů, proč se měsíční krvácení může opozdit, někdy mohou menstruační cyklus narušit i věci, které s ním zdánlivě vůbec nesouvisí – například když marodíte.

I když si možná myslíte, že nějaká chřipka nemá s menstruací nic společného, systémy v těle jsou úzce propojené. Když tedy selže imunitní systém, může to ovlivnit i ten reprodukční. „Vaše menstruace je často barometrem vašeho celkového zdraví a pohody,“ říká pro Well+Good lékařka gynekologie a porodnictví Sherry Rossová.

„Významný fyzický a psychický stres může negativně ovlivnit vaši hormonální rovnováhu,“ pokračuje. Tato nerovnováha pak může narušit ovulaci a ovlivnit tak, kdy dostanete menstruaci a jak dlouho bude trvat, dodává. To, že chřipka dokáže ovlivnit cyklus, potvrzuje v rozhovoru pro portál Bustle i lékařka gynekologie a porodnictví Jessica Shepherdová. „Je to normální vedlejší účinek chřipky,“ podotýká.

Příliš nemocná na těhotenství“

Důvodem, proč se toto děje, je klíčový účel menstruačního cyklu – připravit tělo na potenciální těhotenství a následně propláchnout reprodukční systém, když se oplodněné vajíčko neusadí, píše web Bustle. Tělo jednoduše nevěří, že jste dostatečně zdravá na to, abyste donosila dítě, a tak váš cyklus odkládá. „Stres z chřipky může vést ke změnám menstruace, nebo dokonce k amenoree (absenci menstruace, pozn. red.),“ říká pro magazín lékařka gynekologie a porodnictví Naglaa Rizková.

Užívání některých antibiotik může účinnost antikoncepce narušit, nebo dokonce způsobit krvácení mimo menstruaci. Pokud tedy neplánujete otěhotnět, používejte v těchto případech záložní antikoncepční metodu.

A zatímco u lehkého nachlazení je pravděpodobnost, že se menstruace posune, menší, závažnější onemocnění už může cyklus narušit. „Dlouhá chřipka s nevolností, zvracením, zimnicí a vysokou horečkou může menstruaci oddálit,“ nastiňuje Rossová. A jak dlouho může chřipka menstruaci oddálit? To záleží na každém člověku individuálně, ale je více než pravděpodobné, že to bude jen o několik dní, píše Well+Good.

Situaci nepomáhá ani to, že když je člověk nemocný, rutina jde stranou – i tyto změny mohou cyklus ovlivnit. Boj s chřipkou může také narušit váš spánek a stravování, upozorňuje Shepherdová. „Nedostatek živin nebo spánku může ovlivnit tok menstruace a také ji oddálit nebo prodloužit, proto dbejte na dobré stravování a dostatek spánku,“ radí. 

Na antikoncepci během nemoci nespoléhejte

Pokud užíváte hormonální antikoncepční pilulky, pravděpodobně obvykle dokážete předpovědět příchod krvácení na den přesně. I v tomto případě ale nemoc dokáže tyto jinak přesné hodinky zpozdit. „Při fyzicky náročném onemocnění může kombinovaná antikoncepční pilulka s estrogenem a progesteronem přidat další vrstvu ochrany při kontrole menstruace, ale není to žádná záruka,“ říká Rossová.

Nedostatek živin nebo spánku může ovlivnit tok menstruace a také ji oddálit nebo prodloužit, proto dbejte na dobré stravování a dostatek spánku.

Jinými slovy – některá onemocnění, jako jsou ta, která způsobují zvracení a průjem, mohou snížit účinnost pilulky, která v důsledku těchto potíží není ve střevech správně vstřebána, uvádí portál Mount Sinai. A to může vést ke změnám v krvácení. Podle webu NHS stejně tak užívání některých antibiotik může účinnost antikoncepce narušit, nebo dokonce způsobit krvácení mimo menstruaci. Pokud tedy neplánujete otěhotnět, doporučuje Rossová v těchto případech používat záložní antikoncepční metodu.

Jak snížit riziko zpoždění?

Bohužel neexistuje žádný zaručený způsob, jak rozhození cyklu během nemoci zabránit. Co tedy můžete udělat, abyste minimalizovali dopad? „Co nejvíce odpočívejte, snažte se do sebe dostat co nejvíce živin (je to skvělá doba na polévky, vývary a džusy) a zůstaňte dobře hydratovaná,“ radí Vaziriová.

Související…

„Menstruační průjem“ souvisí s hormonálními změnami. Zkrotit ho není zas tak složité
Dominika Glaserová

 

Rossová pro Well+Good zase nabízí několik tipů, co zařadit do běžné rutiny pro podporu imunitního systému, a tedy i zdravé hormonální rovnováhy:

Přísun toho správného: Dopřejte si ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné výrobky a kvalitní zdroje bílkovin. Nezapomínejte také na pití dostatečného množství vody hydratace je základ!

Pravidelně cvičte: Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí doporučuje věnovat denně alespoň třicet minut cvičení střední intenzity – to samozřejmě platí jen v případě, kdy jste zdravá.

Omezte alkohol: Pití alkoholu s sebou nese mnoho zdravotních rizik. Udělejte si přehled, kolik ho denně či týdně vypijete, a zkuste toto množství omezit.

Postavte se stresu: Podpořte svou imunitu tím, že zjistíte, co vám pomůže se uvolnit. Vyzkoušet můžete jógu, meditaci nebo třeba zvukovou koupel – a pak to zařaďte do své pravidelné rutiny.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...