fbpx

Po jediné proceduře jsem zestárla o 20 let: Rizika estetické medicíny, o kterých se nemluví 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Snaha o mladistvější vzhled se může vymknout z rukou. S jakými procedurami mají ženy negativní zkušenosti a na co je dobré si dát pozor?

Zveřejněno: 24. 9. 2024

Moje kamarádka Eva má od přírody blond husté vlasy, což je genetický jackpot. Bohužel k němu patří i blond řasy a obočí, které si Eva navíc protrhala do opravdu uzoučké linie. Co s tím? „Už mě to přestalo bavit barvit. Příští měsíc jsem se objednala na microblading. Nechám si udělat obočí jako dva dokonalé oblouky a už nebudu muset nikdy ráno dvacet minut řešit domalovávání tužkou.“

Znělo to jako skvělý plán, a když jsme se s Evou domlouvaly další měsíc na kafe, byla jsem připravená říct si o kontakt na tu šikovnou slečnu, která měla na internetu plno pozitivních recenzí. Jenže ve finále Evino obočí vypadalo jako divoký návrat do osmdesátek nebo volná improvizace na Fridu Kahlo. Artistka rozhodně nešetřila na barvě a šířce obočí – jenže pro subtilní blondýnu tohle bylo už prostě moc. „Dřu si to mýdlem a kartáčkem každý den, ale možná to sleze až za rok. Anebo taky za tři. Už jsem se to naučila brát s humorem, ale ten první večer jsem prostě jen brečela a vzala si na týden home office.“

Smutný pohled do zrcadla

Permanentní obočí patří mezi top pět procedur, kterých ženy litují, i podle magazínu Newsweek. Ano, většinou to dopadne skvěle a sklízíte jen komplimenty. Ale je dobré udělat si opravdu důkladný průzkum a prohlédnout si galerii „před a po“ u vybrané artistky. Pokud máte špatný pocit už při modelaci nového obočí nanečisto, je lepší utéct z křesla než dlouhé měsíce litovat.

„Já mám permanentní obočí už asi čtyři roky, stálo mě to 3000 Kč a hrozně toho lituji. Sice mi kosmetička před samotným zákrokem namalovala obočí fixou, jak by mělo vypadat, ale vypadá to úplně jinak. Člověk si to neumí představit. Když se mi to po pár týdnech zahojilo, vůbec se mi to nelíbilo. Udělala mi dvě ostré čáry do oblouku a na každém oku jinak vysoko, to zdůvodnila tím, že mám každé obočí jinak vysoko, tak že to musí napravit. Nevypadá to vůbec hezky a stále ho drhnu peelingem, aby se co nejdřív ztratilo. Teď už to není tak výrazné, ale vydřené růžové čáry jsou pořád viditelné,“ svěřila se uživatelka michhru na diskuzním fóru Beremese.cz.

Ani tolik oblíbené neškodné výplně ale nemusí dopadnout podle představ. Po pár dnech či týdnech totiž mohou z místa aplikace odcestovat a vytvořit ošklivou bouli nebo placku o pár milimetrů až centimetrů dál, kde o ně rozhodně nestojíme.

Cestující výplně

Výplně kyselinou hyaluronovou jsou hitem pro stárnoucí pokožku. První vrásky se nám v závislosti na genetice a stylu života mohou začít dělat už v 25 letech, kdy se většina z nás cítí na hranici mezi dospíváním a dospělým životem.

Co s nimi? Trendem a zároveň nemilosrdným diktátem sociálních sítí je s první jemnou vráskou vzít nohy na ramena a utíkat na kliniku estetické medicíny. Na mračivku botox, do vrásek od smíchu výplně – a tvářička je zase jako dřív, alespoň na pár měsíců.

Přemíra botoxu může tváři dodat výraz voskové figuríny bez mimiky. Ani tolik oblíbené neškodné výplně ale nemusí dopadnout podle představ. Po pár dnech či týdnech totiž mohou z místa aplikace odcestovat a vytvořit ošklivou bouli nebo placku o pár milimetrů až centimetrů dál, kde o ně rozhodně nestojíme.

Od února (před 10 měsíci) jsem díky Thermage zestárla o 20 let. Dala bych cokoli za to, abych mohla vrátit čas a získat pleť takovou, jaká byla předtím.

„Někdy výplně kyseliny hyaluronové mohou ,migrovat‘ cestou nejmenšího odporu. To znamená, že putují tam, kde na ně není vyvíjen takový tlak jako v místě aplikace. Pokud toto hrozí, aplikují se výplně sendvičovou technikou (různé směry, různé vrstvy tkáně) a tím se dosahuje prošpikování, které nemigruje,“ vysvětlil MUDr. Radek Poláček na diskuzním fóru kliniky Esteticon.

Kromě speciální techniky musí mít zdatný chirurg také přesný odhad na množství výplně. Zrovna tady platí „méně je více“, pokud nestojíte o otekle působící obličej jako po útoku včel po několik šílených měsíců v kuse.

A když jsme u trvanlivosti výplní: Dříve se předpokládalo, že se výplně kyseliny hyaluronové jednoduše postupně rozloží a tělo je přirozeně vyloučí zhruba během tří až šesti měsíců. Dnešní výzkumy ale naznačují, že s námi mohou (včetně těch nepovedených) zůstat o mnoho déle.

„Studie magnetické rezonance potvrdily, že výplně mohou mít dlouhodobé účinky, přičemž u některých pacientů zůstávají výplně v tkáních ještě 5 až 10 let po ošetření. Nyní zjišťujeme, že se nikdy úplně nerozpustí, ve skutečnosti po sobě vždy zanechají nějaké zbytky výplně a případně také jizvy.

Nakonec se tedy stane, že výplň je v těle dlouhodobě, což může být problém, pokud neustále přidáváte další. Časem může dojít k nahromadění, což může vést k trvalé a potenciálně nežádoucí změně v dané oblasti,“ varuje plastický chirurg Amir Karam.

Obličej jako v mikrovlnce

Thermage CPT je procedura využívající vysokofrekvenční energii pro ohřev hlubší vrstvy kůže. Během následných 2 až 6 měsíců po ošetření dochází k nárůstu kolagenových vláken, která přirozeně vypínají pokožku. Žádný skalpel, žádné jizvy, žádné dlouhé prostoje – ještě ten den můžete jít na rande bez otoků a modřin.

Zní to jako pohádka, co říkáte? Proč tedy na Thermage nechodíme všichni a nevypadáme všichni na dvacet? Tak za prvé, podle recenzí tohle kouzlo bohužel rozhodně nefunguje všem. Zaplatíte několik tisíc, trpělivě čekáte několik měsíců – a někdy se nestane vůbec nic.

Chtěla jsem se zvednout a utéct uprostřed procedury. Měla jsem to udělat a poslechnout své instinkty. Ve zkratce: rozmyslete si to, protože dopředu prostě nevíte, jak bude váš obličej na toto ošetření reagovat.

Což je ještě ta lepší varianta. Na diskuzním fóru Realself se uživatelky dělí o negativní zkušenosti s tímto typem ošetření pleti. Výsledky? Spálená pokožka, hrbolky na obličeji, úbytek tuku, který způsobuje propadliny, nebo asymetrie spodních víček. Každá z nás je jiná. Zatímco drtivé většině minimálně neuškodí, některé ženy následně podstupují nápravu na dlouhou trať – a za spoustu peněz. Zákrok některé z nich komentují takto: „Kdybych věděla, že to je jako strčit svůj obličej do mikrovlnky, nikdy bych to neudělala.“

„Takhle začíná příběh o tom, jak jsem si zničila obličej: Nastupovala jsem do nové práce a chtěla vypadat co nejlépe. Nechtěla jsem pod skalpel ani laser. Bohužel jsem poslechla kosmetičku, když mi doporučila Thermage, radiofrekvenční přístroj, který má „řízeně poškodit“ kolagen v kůži, který následně tělo mnohonásobně doplní. U některých pacientů se to pravděpodobně děje, proto si můžete přečíst dobré i špatné recenze. Nicméně pokud máte tenkou, citlivou pleť, která se snadno podráždí počasím nebo agresivní kosmetikou, není to nic pro vás. Rozhodně bych si ho nedělala na obličej, a pokud se do toho pustíte, nechte si zákrok udělat pouze od lékaře!

Já jsem si to nevědomky nechala udělat od nezkušené kosmetičky a teď ve svých 48 letech vypadám na 75 a z jedné strany úst mi tečou sliny. Ubyl mi tuk v obličeji a navždy se mi změnily kontury obličeje. Všude mám jizvy a propadliny, vaky a vrásky pod očima. Moje kůže má texturu pomerančové kůry. Od února (před 10 měsíci) jsem díky Thermage zestárla o 20 let. Dala bych cokoli za to, abych mohla vrátit čas a získat pleť takovou, jaká byla předtím.

Kosmetička mi přejela přístrojem každou část obličeje asi 15krát nebo 20krát, a když jsem se ptala, proč to dělá tak moc, odpověděla, že to je nutné kvůli ukotvení a produkci nového kolagenu. Chtěla jsem se zvednout a utéct uprostřed procedury. Měla jsem to udělat a poslechnout své instinkty. Ve zkratce: rozmyslete si to, protože dopředu prostě nevíte, jak bude váš obličej na toto ošetření reagovat,“ varuje uživatelka wantmyskinback na diskuzním fóru Realself.com.

Na co si dát pozor?

Poučení na závěr? Cílem tohoto článku rozhodně není odradit vás od jakýchkoliv zkrášlovacích zákroků. S velkou pravděpodobností budete krásnější a spokojená. Ale také je užitečné pamatovat na toho černého Petra, kterého si může vytáhnout každá z nás.

  • Zjistěte si tedy o daném typu ošetření maximum. Googlujte nejen na českých, ale i zahraničních fórech, hledejte spolehlivé zdroje a také rizika a negativní zkušenosti.
  • Podezřele levné ošetření u kosmetičky na slevovém portálu? Možná to je v pohodě, a možná taky ne. Jde o váš obličej, který se neschová pod košili, a případné boule a otoky nezamaskuje sebelepší make-up filmových hvězd. Nešetřete na sobě a pro náročnější zákroky rozhodně vybírejte raději lékaře v renomované klinice než kosmetický salón.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...