fbpx

Poptávka po rostlinných produktech narůstá. Bez podpory státu se ale neobejdeme, říká spoluředitel ProVeg Česko 1 fotografie
Martin Ranninger. (zdroj: ProVeg)

Trend rostlinného stravování celosvětově nabývá na popularitě, byznys s rostlinnými alternativami začíná být stále více zajímavý nejen pro spotřebitele, ale také pro obchodníky. O vzrůstajících možnostech i kvalitě „plant based“ produktů jsme si povídali s Martinem Ranningerem, spoluředitelem české pobočky mezinárodní organizace ProVeg.

Zveřejněno: 17. 11. 2024

Ačkoliv se mimo Prahu či případně Brno většinou zdá, že v českých restauracích bohužel o rostlinných alternativách stravování nevědí buď vůbec, nebo v dobré víře jako rostlinnou alternativu nabídnou smažený sýr či zeleninový salát s majonézovou zálivkou, faktem je, že byznys s rostlinnými pochutinami se rozjíždí nejen ve světě, ale i u nás. Martin Ranninger, který se vyzná jak v něm, tak v alternativních proteinech obecně, se s námi podělil o spotřebitelská data, pořízená nejen v zahraničí, ale i v Česku, a rozpovídal se o propojení potravinářského průmyslu se životním prostředím.

Co se děje ve světě

Mezinárodní maloobchodní řetězce, jako jsou Lidl, Billa, Kaufland a další, v posledních 12 měsících představily v různých evropských státech kroky, jejichž záměrem je zpřístupnit více rostlinných produktů větší skupině lidí. Činí tak především kvůli svým klimatickým cílům, kromě toho chtějí nabídnout zdravější, cenově dostupnější a udržitelnější potraviny.

  1. Největší britská letištní skupina MAG oznámila dramatický nárůst prodeje rostlinných potravin a nápojů. Prodej veganských snídaní a brunchů vzrostl oproti loňskému roku o 20 %. Prodeje alternativ rostlinného mléka se zvýšily o 10 %. Nejoblíbenější alternativou mléka je ovesné, následuje sójové a kokosové.
  2. Švédská společnost, známá výrobou rostlinných alternativ mlék, učinila průlomový krok ve využití vedlejších produktů z výroby ovesného mléka. Investovala do vývoje údajně prvního pilotního zařízení na světě, které umožňuje sušit zbytkovou hmotu a vyrábět z ní produkty, jako jsou například veggie burgery.

České rostlinné potravinářství potřebuje podporu od státu

Trend rostlinného stravování stoupá I v Česku. Dle průzkumu společnosti You Gov pro Good Food Institute (GFI) je 59 % českého obyvatelstva otevřeno konzumaci i výrobě kultivovaného masa v Česku pro podporu české ekonomiky. „Byznys s rostlinnými alternativami se u nás posouvá dopředu i díky startupům. Pro další rozvoj a inovace v českém potravinářském sektoru je ale klíčová podpora státu,“ říká Martin Ranninger.

Dle průzkumu FMCG Gurus z roku 2022 počet spotřebitelů a spotřebitelek, kteří nějakým způsobem omezují konzumaci živočišných produktů, od konce roku 2020 vzrostl o 10 %, přičemž 3 % z nich se stravují vegansky, 7 % vegetariánsky, 25 % flexitariánsky a 4 % jedí z masa pouze ryby. Občasných konzumentů a konzumentek masa je aktuálně v Česku 25 %.
Dle novějších dat Spotřebitelského panelu společnosti Gfk z ledna 2024 omezuje více než třetina obyvatel České republiky spotřebu masa, konkrétně veganskou stravu deklarovaly 3 % domácností, vegetariánskou 7 % a snižování spotřeby masa referovalo 26 % českých domácností. Rostou i výdaje na nákup rostlinných alternativ, a to meziročně o 13,3 %.

Češi si uvědomují, že spotřeba masa je u nás příliš vysoká

Více než polovina respondentstva (54 %) průzkumu od GFI se domnívá, že spotřeba masa v Česku je příliš vysoká. Podle Českého statistického úřadu činila v roce 2022 roční spotřeba masa v průměru téměř 83 kilogramů na obyvatele. Podle studie k tzv. planetární stravě EAT Lancet by však měl příjem masa a masných produktů odpovídat přibližně 60 g denně. To je výrazně menší množství než 150 g porce, která je běžně podávaná v rámci jediného jídla.

Související…

Připravme se na nové alternativy masa: Houbová slanina nebo hmyzí hamburgery
Oldřich Pospíšil

„Spotřeba masa v České republice je ve skutečnosti násobně vyšší, než kolik udávají tato doporučení – 220 g masa v hodnotě na kosti/osobu/den. Jednoduchou záměnou masa za rostlinné zdroje bílkovin můžete pomoci nejen svému zdraví, ale také své peněžence. V době, kdy lidé hledají způsoby, jak snížit výdaje, jsou cenově výhodnější například fazole nebo cizrna,“ uvádí Martin Ranninger.

Maso z laboratoře jako budoucnost stravování?

Novější výzkumy se zaměřují také na postoje vůči dalšímu zdroji alternativních bílkovin – kultivovanému masu. To představuje nový způsob produkce masa, a to prostřednictvím kultivace živočišných buněk, bez nutnosti chovu hospodářských zvířat. Přestože v EU zatím není pro konzumaci dostupné, může pomoci uspokojit rostoucí poptávku po bílkovinách a zároveň ve srovnání s průmyslovou produkcí masa spotřebovat méně zdrojů a snížit emise skleníkových plynů a používání antibiotik.
Více než 61 % dotázaných souhlasí s tím, aby po regulačním schválení bylo kultivované maso volně prodejné. „Data z průzkumu GFI Europe jasně ukazují pozitivní postoje spotřebitelstva vůči kultivovanému masu. Jako stát můžeme být hrdí na české startupy v oblasti kultivovaného masa, Mewery a Bene Meat Technologies, které jsou úspěšné na celosvětové úrovni,“ informuje Martin Ranninger.

Dle reportu GFI má navíc kultivované maso potenciál přispět do rozpočtu EU částkou až 85 miliard euro a vytvořit až 90 tisíc nových pracovních pozic napříč celou Evropskou unií, a to do roku 2050. „Samozřejmě předpokladem pro dosažení tohoto potenciálu je legislativní podpora, včetně vytvoření rámce pro rychlé schvalování produktů, a dle reportu také roční investice od EU v přibližné hodnotě pět miliard euro,“ dodává Martin Raninger. Podpora státu je podle něj klíčová i pro rozvoj odvětví v České republice. Pokud k ní nedojde, můžeme očekávat, že na trhu budou k dostání pouze výrobky ze zahraničí, a české firmy nebudou moci dostatečně reagovat na měnící se trh.

„Ačkoliv odvětví živočišné výroby často nahlíží na rostlinné a kultivované alternativy jako na protivníka, je třeba si uvědomit, že transformace potravinového systému nepůjde bez spolupráce. Kultivované a precizně fermentované alternativy mohou zajistit mléčnému průmyslu udržitelnější budoucnost a pomoci mu překonat výzvy, jako je klimatická krize,“ rozvádí dále Martin Ranninger.

Dle reportu THE FUTURE OF DAIRY: Shaping innovation together může totiž mléčný průmysl vyrůst v následující dekádě až o jednu miliardu USD za předpokladu, že se přizpůsobí novým technologiím, jako je právě buněčné zemědělství a precizní fermentace.

foto: se svolením Martina Ranningera, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...