fbpx

Zveřejněno: 2. 5. 2017

V květnu, jak už napovídá název tohoto jarního měsíce, je příroda plná rozmanitých barev a vůní. Všechno kolem kvete a je plné života. Některé druhy bylinek, jež si pěstujete za okny či na zahrádce, vytvářejí bohaté porosty a jsou připraveny k použití. Tak s radostí do toho.

Z květů i bylinek máte možnost připravit lahodné sirupy, ale také je můžete nakládat do cukru na způsob kandovaného ovoce. Zelené bylinky můžete využít i k ochucení ovocných octů nebo je konzervovat v soli či oleji. Chcete se to naučit? Je to až neuvěřitelně jednoduché.

Bylinky v soli

Čerstvé zelené bylinky, které chcete uchovat pro pozdější využití, můžete jednoduše nasekat a vrstvu po vrstvě ve skleničce zasypat solí a upěchovat. Důkladně uzavřít a uklidit na tmavé místo. Jakmile je budete chtít použít do polévek, omáček, marinád nebo i salátů, stačí je propláchnout pod vlažnou vodou, aby se vymyla sůl.

zavarovani kveten shutterstock 228682153

Ocet ochucený bylinkami je skvělým ozvláštněním salátů.

Tymiánovo-saturejkový ocet (divoký)

K výrobě bylinkových octů jsou nejvhodnější ty ovocné, například bílý vinný nebo jablečný. Samotná příprava je velmi jednoduchá.

Na půl litru bylinkového octa budete potřebovat:

½ l ovocného octa
50 g tymiánových a saturejkových větviček (celkem)
1 bobkový list
2 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
2 zrnka jalovčinek

Do skleničky s octem vložte bylinky a všechno koření, uzavřete a nechte asi 14 dní stát. Poté můžete používat. Tento ocet se hodí na saláty nebo omáčky na divoko, případně do kyselých polévek. Bylinky z něj můžete také použít do salátů nebo na marinovaná masa.

Stejným způsobem můžete zelené aromatické rostlinky nakládat do kvalitního oleje.

zavarovani kveten shutterstock 137970896

Taková bezová šťáva s citronem je v létě tím nejlepším osvěžením.

Domácí bezový sirup

Na tento velmi voňavý sirup plný vitamínů budete potřebovat pouze:

Bezové květy – kolik se vám vejde do čtyřlitrového hrnce
Kyselinu citronovou – 70 g nebo šťávu ze dvou citronů
1 kg krystalového cukru na 1 l šťávy

Bezové květy naskládejte do hrnce, zalijte asi dvěma litry převařené vychlazené vody, tak aby květy byly pod hladinou, a nechte 24 hodin louhovat. Poté sceďte přes plátno, přidejte kyselinu citronovou nebo šťávu z citronů a na 1 litr bezové šťávy 1 kg cukru. Zahřívejte až k bodu varu, než se cukr rozpustí. Vařit se nemusí. Ještě horký sirup plňte do čistých lahví a uchovejte v temnu. Sirup je vhodný k přípravě letních nápojů nebo i při léčbě nemocí z nachlazení a při horečkách.

Těmito jednoduchými recepty si zajistíte užitek z vašich oblíbených bylinek či květů i v době, kdy už čerstvé na zahradě nebudou k dispozici.

 

Čtěte také:

Zavařujte bez chemie, jde to celý rok

Zavařování v dubnu – sedmikráskový sirup i kopřivové pesto

 Deset plevelů, které nejdřív ochutnejte, než je vyhodíte

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...