fbpx

Pleť jako dětská prdelka? Může být, ale hlídejte si složení produktů, které používáte 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Některé složky péče o pleť se usazují pouze na nejsvrchnější vrstvě pokožky, jiné se vám ale doslova a do písmene dostanou pod kůži – a s výhodami vás vystaví rizikům.

Zveřejněno: 17. 8. 2024

Influencerka Mikayla Nogueira, jejíž počet sledujících je v srpnu 2024 neuvěřitelných téměř 15 milionů, testovala v březnu 2021 kosmetické kombo tonika a séra na pleť s koktejlem ingrediencí, které slibovaly stažení pórů, hydrataci a zářivou pleť během okamžiku. V minutovém videu nanáší produkty na svůj nenalíčený obličej a poté prohlašuje: „To je ten nejlepší podkladový krém, co znám!“

Tonikum, které Nogueira testovala, obsahuje chemické exfolianty, polyhydroxykyselinu a beta-hydroxykyseliny, zatímco sérum obsahuje vitamin B3 neboli niacinamid, který údajně rozjasňuje mdlou pleť. Existuje celá škála dalších složek, které se v přípravcích péče o pleť často vyskytují spolu s různými tvrzeními o jejich prospěšnosti: vitamin A nebo retinol proti stárnutí; vitamin C pro rozjasnění a ochranu pleti před poškozením vlivem životního prostředí; kyselina hyaluronová pro snížení suchosti, redukci vrásek a jemných linek; vitamin E pro hojení a zklidnění – a seznam by mohl pokračovat.

Otázka „K čemu je sérum s retinolem?“ patřila v roce 2023 ve Velké Británii v oblasti péče o pleť k nejvyhledávanějším a průzkum v USA v roce 2022 odhalil, že 61 % mileniálů a 48 % zákazníků z generace X hledá při nákupu produktů péče o pleť konkrétní složky. Mnohé kosmetické výrobky ale obsahují látky, které mohou být škodlivé jak pro životní prostředí, tak i pro lidské zdraví. Zde jsou některé z těch nejvíce problematických:

Parabeny

Konzervační látky, známé jako parabeny, jsou běžně používány v kosmetických výrobcích k prodloužení jejich trvanlivosti. Přestože jsou v kosmetice běžné, jejich denní používání není bez kontroverzí. Odhaduje se, že průměrný člověk přijímá parabeny v množství 31–766 μg/kg tělesné hmotnosti právě prostřednictvím produktů osobní péče.

Parabeny mohou mít vliv na naše zdraví, protože mají schopnost napodobovat estrogen, což je hormon, který může být spojen s hormonálně podmíněnými problémy, včetně rakoviny prsu. Rakovina prsu, po kožních nádorech druhý nejčastější typ rakoviny u žen, postihla v roce 2022 přibližně 7 918 nových pacientek. To představuje více než 144 nových případů na každých 100 000 žen. Tento stav způsobil také 1 694 úmrtí, což je více než 30 úmrtí na 100 000 žen.

Související…

Kosmetické rituály Korejek: Péči o pleť mají jako kult, denně používají až 10 produktů
Klára Kučerová

I když neexistují jednoznačné studie potvrzující přímou souvislost mezi parabeny a vznikem rakoviny prsu, je známo, že parabeny mohou vyvolat alergické reakce. Nedávné studie naznačují, že vyšší koncentrace parabenů v moči mohou být spojeny s dřívějším rozvojem sekundárních pohlavních znaků u dívek i chlapců, jako je vývoj prsou, pubické ochlupení a menstruace.

Je tedy jasné, že zatímco přímý vztah mezi parabeny a rakovinou prsu zatím nebyl potvrzen, jejich vliv na naše zdraví a hormonální rovnováhu by neměl být přehlížen.

Formaldehyd 

Formaldehyd je známý karcinogen, který se používá v některých lacích na nehty, barvách na vlasy a šamponech. Vdechování nebo kontakt s touto látkou může způsobit dýchací problémy, podráždění kůže a další zdravotní komplikace.

Ftaláty

Tyto chemikálie se často nacházejí v parfémech, lacích na vlasy a jiných produktech. Byly spojeny s reprodukčními problémy, zejména u mužů, a mohou také přispívat k rozvoji astmatu a alergií.

Těžké kovy

Některé kosmetické produkty, včetně rtěnek, očních stínů, pleťových vod, opalovacích krémů a krémů na bělení pleti, mohou obsahovat těžké kovy jako olovo, rtuť, kadmium, chrom či nikl.

Studie z Koreje spojila používání kosmetiky a výrobků osobní péče s vyššími hladinami v mateřském mléce.

Tyto kovy mohou narušovat přirozené fungování našich buněk, komplikovat tělesné procesy a zatěžovat detoxikační systém. Pokud tělo nedokáže efektivně filtrovat tyto látky, mohou se usazovat v tkáních a postupně způsobovat zdravotní problémy.

Dlouhodobé vystavení těmto těžkým kovům může mít vážné důsledky:

Olovo

Olovo je kov, který může mít vážné následky pro naše zdraví. Dokáže poškodit nervový systém a ledviny a má také negativní vliv na kognitivní vývoj dětí. V 16. až 19. století se však olovo používalo v kosmetice, a to jako součást make-upu. Tento kosmetický produkt, známý jako Benátský serus, se vyráběl rozpuštěním bílého olova v octě, čímž vznikala dnešní předchůdkyně pleťové masky. Výsledkem byla bílá hladká pleť, která byla symbolem bohatství a vysokého společenského postavení, protože naznačovala, že člověk nemusí pracovat venku na slunci. Jedním z tragických příkladů, jak nebezpečné mohlo být používání olovnatého make-upu, je příběh hraběnky Marie Gunning. Tato aristokratka, která podlehla své touze po perfektní bledé pleti, zemřela v pouhých 28 letech. Její smrt byla následkem otravy olovem, což je smutný důkaz toho, jak nebezpečné mohou být kosmetické trendy, které dnes považujeme za dávno přežité.

Rtuť

Rtuť je známá svou neurotoxicitou a může mít závažné dopady na ledviny a nervový systém. V minulosti však byla rtuť populární složkou kosmetických produktů. Byla považována za účinný prostředek k dosažení světlé pleti, ale její nebezpečné účinky byly často ignorovány. Například p. Vuille a Dr. T. Felix Guralda doporučovali kosmetické produkty obsahující arsen. Guralda je známý svým „Orientálním krémem Doktora T. Felixe Guralda“, který sliboval dokonalou pleť a měl bělící účinky. Nicméně, použití těchto látek mělo vážné důsledky. Rtuť se v těle hromadí a může vést k vypadávání zubů, poškození nervového systému a v konečném důsledku i k smrti. Tyto historické kosmetické praktiky ukazují, jak nebezpečné látky byly dříve považovány za „zázračné“ a jaké měly následky na zdraví lidí.

 

parabeny

V rámci EU mají výrobci povinnost uvádět složení produktů na základě Nařízení Evropského parlamentu.


Kadmium: Kadmium může způsobit problémy s ledvinami a kostmi a je považováno za karcinogenní.

Arsen

Dlouhodobé vystavení arsenu může mít závažné zdravotní důsledky, včetně rakoviny a poškození kardiovaskulárního systému. V minulosti se ovšem používal tzv. Fowlerův roztok, tekutina vyvinutá v 70. letech 18. století, která obsahovala arseničnan draselný. Tento roztok byl využíván jako pleťová voda k léčbě ekzémů, kožních chorob a malárie. Dokonce i v 90. letech 19. století si lidé mohli zakoupit karamelky, obsahující malé množství arsenu. Mýdla s příměsí arsenu byla na trhu až do 30. let 20. století. Tento historický trend ukazuje, jak se nebezpečné látky někdy dostávaly do běžného užívání, než byly jejich škodlivé účinky plně pochopeny a regulovány.

Triclosan

Tento antibakteriální prostředek se nachází v některých mýdlech, zubních pastách a deodorantech. Výzkumy ukazují, že může narušovat funkci štítné žlázy, přispívat k antibiotické rezistenci a potenciálně zvyšovat riziko rakoviny.

Je ve vašich rukou, co budete mít v těle

Pravidelné používání kosmetiky, která tyto chemikálie obsahuje, způsobí jejich zvýšené hladiny v krvi ještě po více než dvou letech. Například studie ve Spojených státech zaznamenala vyšší hladiny v krvi u žen, které pravidelně používaly podkladovou bázi pod makeup. Studie z Koreje zase spojila používání kosmetiky a výrobků osobní péče s vyššími hladinami v mateřském mléce.

Proč jsou tyto nebezpečné látky v kosmetice stále používány? Jedním z hlavních důvodů je absence přísnějších regulací. Zatímco některé země mají přísnější normy pro používání potenciálně nebezpečných složek, jiné země, včetně USA, mají regulace volnější. Navrhovaný zákaz Evropské unie by však užívání desítek tisíc chemikálií v kosmetice zásadně omezil.

Pokud se chcete vyhnout nasávání chemického koktejlu, čtěte. Čtěte informace na výrobcích, čtěte příbalové letáky. Hledejte produkty označené jako „bez parabenů“, „bez ftalátů“ a „bez triclosanu“. Také se snažte vybírat přírodní nebo organické produkty, které mají přísnější standardy pro složení. Kosmetika by totiž měla být nástrojem pro zlepšení vzhledu a zvýšení sebevědomí, nikoli zdrojem zdravotních rizik. 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...