fbpx

Čeho je moc, toho je příliš. Přemíra soli vede k obezitě, zjistili Finové 2 fotografie
foto: Shutterstock

V zemi, kde nadváhou či obezitou trpí „pouhých“ 25% obyvatel, odhalili její další překvapivou příčinu – konzumaci soli.

Zveřejněno: 7. 4. 2025

Sůl zlepšuje chuť téměř všeho – ve slaných pokrmech zvýrazňuje chuť ostatních ingrediencí, vyvažuje cukr ve sladkých jídlech a přiznaná slanost dokonce dokáže některé sladké chutě povýšit na božskou úroveň – přiznejte se, kdo se může po slaném karamelu utlouct jako já?

Zatímco lidem s kardiovaskulárními problémy je již dlouho doporučováno konzumaci soli omezit, finský Institut zdraví nedávno provedl výzkum, jehož výsledky by měly zajímat široké spektrum lidí – včetně těch, kteří žádnými konkrétními zdravotními obtížemi netrpí. Prokazují totiž přímou souvislost mezi nadměrnou konzumací soli a obezitou. Zveřejněny budou na Evropském obezitologickém kongresu ve španělské Malaze v květnu 2025.

Nepleťme si dojmy s pojmy

Bez soli se naše těla neobejdou – je nezbytná pro správné fungování základních tělesných funkcí. Proto když hladina sodíku klesne, mozek automaticky zareaguje a vyvolá chuť na další sůl.

Ale! Sůl, jak jsme obecně zvyklí říkat, je ve skutečnosti chemickou sloučeninou sodíku a chloru. Když říkáme, že konzumujeme „příliš mnoho soli“, ve skutečnosti jde o přebytek sodíku, který je v těle zodpovědný za regulaci tlaku, zadržování vody, nervové funkce atd.

Proč je to důležité? Z jednoho prostého důvodu, který si mnoho lidí nemusí uvědomovat: Světovou zdravotnickou organizací (WHO) doporučovaná denní dávka soli 5 g totiž odpovídá pouhým cca 2 g sodíku. I pokud tedy budete ke svému zdraví přistupovat s respektem, který si zaslouží, a budete pečlivě zkoumat obsah „soli“ na etiketách výrobků, které si kupujete, nenechte se ukolébat – ačkoliv složení většiny českých (evropských) produktů, pokud už je uváděno, obsahuje dle Nařízení EU č. 1169/2011 položku „sůl“ (s výjimkou např. minerálních vod), například v USA platí značení, které reguluje Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a ten výrobcům ukládá povinnost uvádět na produktech obsah SODÍKU, nikoliv soli.

No a vzhledem k tomu, že obsah sodíku v soli je cca 40 %, u výrobků, jejichž složení obsahuje položku „sodík (angl. sodium)“ namísto „sůl (salt)“, je nutno jeho hodnotu vynásobit dvaapůlkrát, abyste získali reálnou hodnotu příjmu soli, kterou můžete s doporučeným množstvím porovnat.

Nevidím zlo, neslyším zlo

Potíž je v tom, že ke slaným jídlům máme příliš snadný přístup, a sodík dokonce často konzumujeme, aniž bychom si toho byli vědomi. Největší podíl na tom mají průmyslově zpracované a balené potraviny, které jsou skrytým obsahem sodíku notoricky známé. Češi tak solí nad evropský průměr – a to až trojnásobně.

Jak pro Flowee uvedl lékař a pediatr František Kovařík: „Mezi nadměrnou konzumací soli a hypertenzí, kterou v Česku trpí téměř polovina mužů a více než třetina žen ve věku od 24 do 55 let, existuje úzká spojitost. Hypertenze je klíčovým rizikovým faktorem pro kardiovaskulární choroby, infarkt a mrtvici. Už děti přijímají příliš mnoho soli, což může vést ke špatným stravovacím návykům a vzniku hypertenze v dospělosti.“

Zkoumat se bude dál, základní fakta jsou ale jasná

Finská studie zahrnovala 2 222 mužů a 2 792 žen. Údaje o příjmu sodíku byly získány prostřednictvím dotazníku o stravování účastníků, části z nich byly také odebrány vzorky moči. Celková obezita byla hodnocena pomocí indexu BMI, zatímco měření obvodu pasu bylo použito k určení tzv. abdominální obezity.

Příjem sodíku a koncentrace sodíku v moči byly rozděleny do čtyř stejně velkých skupin podle úrovně příjmu (což souvisí mimo jiné také s životním stylem, a tím pádem dalším zvýšením rizika rozvoje civilizačních nemocí, včetně obezity). Příjem sodíku překračoval doporučení Světové zdravotnické organizace u všech účastníků mimo nejvyšší příjmovou skupinu. V nejnižší příjmové skupině pak doporučenou dávku překračoval více než dvojnásobně. Účastníci s vyšším příjmem sodíku ve stravě nebo s vyšší koncentrací sodíku v moči častěji trpěli celkovou i abdominální obezitou, a to až šestkrát, přičemž výraznější souvislost byla pozorována u mužů.

Mezi možná vysvětlení patří změny ve vylučování hormonů sytosti v důsledku dlouhodobého vystavení vysokému příjmu soli.

„Muži obecně konzumují více potravin a také více potravin, které jsou hlavními zdroji sodíku ve stravě, jako jsou masné výrobky, chléb a pečivo a sýry. Naše analýzy byly upraveny na celkový příjem energie, a proto silnější asociace u mužů mohou být způsobeny vyšším příjmem soli v poměru k celkovému příjmu energie. Nicméně bez ohledu na velikost vztahu měly asociace u mužů i žen podobný směr,“ komentovali výzkumníci.

Sami autoři studie připouští, že studie nebyla na úplné objasnění vztahu mezi příjmem soli a obezitou dostatečně rozsáhlá, naznačují ale možné biologické mechanismy této souvislosti: „Mezi možná vysvětlení patří změny ve vylučování hormonů sytosti v důsledku dlouhodobého vystavení vysokému příjmu soli. Vysoký příjem soli může také být ukazatelem kvality výživy jako celku – může odrážet nadměrnou konzumaci ultrazpracovaných potravin s vysokým obsahem sodíku.“

Pár tipů, jak se solí zatočit

V odpovědích, jak snížit celkový příjem sodíku, panuje mezi českými i zahraničními odborníky shoda. Většinu jejich doporučení by sice vyprodukoval i zdravý selský rozum, nicméně některá stojí za zvláštní zmínku. Nabízíme vám jejich přehled:

  • Pečlivě zkoumejte výživové údaje na výrobcích – viz výše o obsahu soli a sodíku na etiketách.
  • Pozor na názvosloví – například: věděli jste, jaký je rozdíl mezi mletým a mělněným masem? Takzvané „mělněné maso“ totiž na rozdíl od „mletého masa“ obsahuje více než    1 % přidané soli.
  • Pokud to jde, vařte si doma, kde objem použité soli můžete regulovat.
  • Například American Heart Association doporučuje vynechat solení příloh k jídlům během jejich přípravy. „Jídlo, které připravujete, obsahuje dostatek chutí, chybějící soli v příloze si tedy pravděpodobně ani nevšimnete,“ uvádí.
  • Zvyšte příjem draslíkuzmírňuje negativní účinky nadbytečného sodíku.
  • Nebojte se v restauraci požádat o méně slané jídlo.

Zkrátka a dobře, se solí je to jako se vším – všeho moc škodí...

Související…

Nikomu neříkáme, aby měl rád svůj zhoubný nádor. Obezita je stejně nebezpečná, varuje dietolog
Zdeněk Strnad

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...