fbpx

Většina Čechů zanedbává preventivní prohlídky. Na vině je často iracionální strach 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Preventivní prohlídky mohou zachránit život. Přitom důvody, proč na ně lidé nechodí, jsou většinou zcela iracionální.

Zveřejněno: 12. 5. 2024

Jsou zdarma a mohou nám zachránit život, nebo podstatně zvýšit jeho kvalitu. Přes rozvinutý systém zdravotních preventivních prohlídek to ale máme jako národ na háku. O něco svědomitější jsme s návštěvou zubaře, kde se nám pozdní návštěva totiž pěkně prodraží. Zatímco k zubaři se podle Seznam zpráv odváží 1-2x ročně zhruba polovina z nás, na základní doporučené prohlídky podle věku chodí pravidelně a v doporučených intervalech jen 32 % lidí.

Nejde přitom „jen“ o to, že s plíživým rozvojem nemocí si zaděláváme na mnohem invazivnější a náročnější způsoby léčby. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka by efektivní prevence nemocí mohla každý rok ušetřit až 100 miliard korun. 100 miliard za hašení požárů, kterým se dalo předejít.

Nemám žádné problémy

„Prosím tě, co by na mně asi tak našli?“ mávala vždycky rukama moje kamarádka Hanka. „Po rozvodu s Pavlem už tři roky nemám chlapa. Nepotřebuju antikoncepci ani těhotenskou poradnu. A navíc je mi to prostě nepříjemný, víš. To už radši k zubaři!“ odpověděla mi, když jsem jí nabídla kontakt na mou gynekoložku. Její bývalá lékařka odešla do důchodu a Hanka tak – pomalu a nenápadně – přestala na prevenci chodit.

Byla jsem kráva. Kdybych šla na preventivku, uříznou mi kousek čípku a tím by to bylo vyřešené. Žádná chemoška, žádné zvracení, žádný rok na nemocenské.

A kdo jsem já, abych poučovala dospělou chytrou ženskou? Navíc byl covid, spousta z nás preventivku odložila z obavy z nákazy, nebo byly ordinace otevřené stejně jen pro akutní případy.

Když ale covid pomalu, ale jistě přestal být téma, už jsem se Hance s číslem na ambulanci doslova vnucovala.

„Hrozně mě bolí břicho a menstruaci mám už třetí týden. Zkouším čaj z kontryhelu, ale vím, že si budu muset fakt zajít,“ řekla mi Hanka. Tenkrát si vůbec nepřipouštěla, že by to mohlo být něco vážnějšího. Ostatně, kdo v té době neměl divné příznaky všeho možného po covidu?

Ani základní prohlídka tenkrát nenaznačila nic vážného. Doktorka ale Hance doporučila biopsii podezřelé tkáně. Za dva týdny přišly výsledky a s nimi i diagnóza – karcinom děložního hrdla.

„Ještě se to dá vyléčit. Ještě ten nádor můžeme zastavit,“ pamatuji si jako dnes chvíli, kdy Hanku povzbudila onkoložka. Neměla zasažené uzliny a po sérii ozařování a doprovodné léčby byla za tři čtvrtě roku „zdravá“. Bohužel ji trápily chronické bolesti a po dalších pár měsících hromadících se problémů Hance díky speciálnímu CT vyšetření lékaři objevili další výsev rakovinných buněk v hrudní kosti. Druhou vlnu nemoci už Hanka bohužel nepřežila.

Vždycky ji budu mít před sebou – vysmátou, oblečenou v zářivých barvách a plánující výlety. A taky už nikdy nezapomenu větu: „Byla jsem kráva. Kdybych šla na preventivku, uříznou mi kousek čípku a tím by to bylo vyřešené. Žádná chemoška, žádné zvracení, žádný rok na nemocenské.“

Co když mi něco najdou...

Výzkumná agentura PAQ research publikovala nejčastější důvody, proč většina z nás na doporučené preventivce chybí.

Možná vás překvapí, že ten nejčastěji opakovaný důvod je zároveň nejméně racionální: 52 % lidí zanedbávajících prevenci střevního karcinomu, 38 % žen nechodících na prevenci nádorů prsu a 41 % žen, které se vyhnuly prevenci nádorů děložního hrdla, svorně hlásí: „Nemám žádné problémy a příznaky.“

Řada pacientů bere toto vyšetření jako velice intimní, a proto jej nevyhledává. Ve chvíli, kdy se však objeví symptomy spojené s nemocí, jde ve většině případů o pozdní odhalení onemocnění v pokročilém stadiu.

U všech těchto vážných onemocnění přitom platí, že nádor na sebe viditelně upozorní až ve chvíli, kdy musí dojít k invazívní léčbě, která si vyžádá mnoho měsíců pracovní neschopnosti a nejistou prognózu do budoucna.

Věděli jste například, že včas objevený nádor prostaty je snadno vyléčitelný bez následků? „Oproti dobám před 25, 30 lety mají dnes pacienti při včasné diagnóze a včasné adekvátní léčbě, řekl bych, téměř stoprocentní naději na vyléčení,“ tvrdí primář urologického oddělení pardubické nemocnice Abdulbaset Hafuda.

Tato šance na uzdravení má jedinou podmínku: přijít včas. V této fázi se totiž onemocnění nijak neprojevuje a pacient nemá šanci odhalit ho sám. „Řada pacientů bere toto vyšetření jako velice intimní, a proto jej nevyhledává. Ve chvíli, kdy se však objeví symptomy spojené s nemocí, jde ve většině případů o pozdní odhalení onemocnění v pokročilém stadiu,“ dodává Hafuda.

TOP 10 výmluv, jak se vyhnout preventivce:

  1. Nemám žádné problémy a příznaky.
  2. Nedostal/a jsem pozvánku nebo doporučení.
  3. Mám proti tomu vnitřní bariéry.
  4. To fakt existuje? Neznám!
  5. Stydím se. A taky se děsím průběhu vyšetření.
  6. Mám hrůzu z toho, že by mi něco našli.
  7. Jiný důvod.

Jak se nebát doktorů?

„Nejpodstatnější je podle mě strach z celé situace jako takové, kterou pak nesprávně označíme jako „strach z lékaře“. Musíme si uvědomit, kolik faktorů zde hraje roli. Jedná se o naše zdraví a naše tělo, tedy něco velmi osobního (kde může hrát roli stud, ostych, strach z narušení intimity). Je zde přítomen strach z nemoci, z neúspěchu operace nebo z toho, „na co se přijde“, vysvětluje pro magazín Žena-In psycholog a psychoterapeut Mgr. Dalibor Špok, Ph.D.

Strach z prevence je podle Špoka rozhodně řešitelný. V první řadě doporučuje ujasnit si, čeho konkrétně se člověk bojí. V dalším kroku potom varuje před neustálým omíláním negativních myšlenek a „zaručenými“ příběhy a radami z internetu.

Související…

Sexuolog: S prevencí mužského přechodu je nutné začít včas. Pomůže pohyb, spánek i sdílení pocitů
Klára Kutilová

„Jedná se o vaše psychické nastavení, posílené čtením hrůzostrašných historek z internetových fór? V tomto případě je rada nejsnazší: vypněte internet a uvědomte si, že hltání dalších článků a symptomů váš strach obvykle jen zvýší, nikdy nesníží. S kamarádkou se bavte o něčem jiném než o nemocech. Koneckonců ještě na začátku dvacátého století příručky společenského bontonu považovaly rozhovory o vlastních chorobách za mimořádně nevhodné. Zdravé jádro takový názor má.“

Na jaké preventivní prohlídky máte nárok? Snadno si to ověříte online na kalkulačce zdraví.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...