fbpx

Z negativní myšlenkové smyčky pomůže psilocybin rychleji než antidepresiva, ukázala nová studie 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Experti pátrají po léku na duševní poruchy. V nové studii vyzkoušeli, jak efektivně na mozek působí psilocybin.

Zveřejněno: 28. 7. 2024

Když profesor neurologie na Washington University School of Medicine v St. Louis Nico Dosenbach zahájil skenování mozku, nebyl si jistý, zda mu v rámci nové klinické studie, která měla zachytit, jak mozek reaguje na psilocybin (hlavní psychoaktivní látku obsaženou v lysohlávkách), podali psychedelikum nebo placebo. Najednou pocítil zrychlený tep, příliv energie i změny vidění. „Pak jsem si řekl: ne, tohle není placebo,“ říká pro CNN Health. „Moje myšlenky byly jako myšlenky počítače, což samozřejmě nedává smysl. Uvědomoval jsem si, že to není normální, ale nebylo to děsivé,“ popisuje.

Dosenbach je spoluautorem velmi malé pilotní studie, která provedla na třicet skenů mozku zdravých účastníků funkční magnetickou rezonancí před psychedelickými zážitky na psilocybinu, během nich a tři týdny poté. Upozornil na ni magazín CNN. „Zjistili jsme, že psilocybin desynchronizuje mozek,“ shrnula spoluautorka studie Ginger Nicolová. „Když je psilocybin ‚na palubě‘, mozek se odpojuje od svých typických drah a znovu se připojuje k různým částem mozku,“ nastínila. Právě tyto nové cesty by mohly být příčinou úspěchu některých psychedelik při léčbě duševních poruch, jako jsou deprese a úzkost.

Nechcete, aby se lidem na několik dní vymazaly mozkové sítě, ale také byste nechtěli, aby se vše okamžitě vrátilo do původního stavu. Chcete, aby účinek trval dostatečně dlouho na to, aby se něco změnilo

Podle Nicolové poukázala nová studie na nárůst spojení s předním hipokampem, který je zodpovědný za emoční paměť, vnímání a představivost. Na monitoru se rozsvítily také části v takzvané síti výchozího režimu, které ovlivňují vnímání sebe sama a času a prostoru. Stejně tak i antidepresiva se zaměřují na tuto síť a snaží se přerušit „negativní myšlenkovou smyčku nebo zaseknuté myšlení, které se může objevit při depresi,“ vysvětluje Nicolová. „Mnoho antidepresiv působí na síť výchozího režimu, jen mnohem pomaleji než psychedelika,“ dodává.

Skeny také ukázaly, že ve dnech po „psilocybinovém tripu“ se většina mozkových sítí vrátila k normálu. Spojení mezi sítí výchozího režimu a předním hipokampem však přetrvávala až tři týdny, uvádí Nicolová. Podle ní by tento přetrvávající účinek mohl vysvětlit část terapeutického dopadu psilocybinu. „Zpočátku dochází k masivnímu účinku, a když pomine, zůstává bodový efekt. To je přesně to, co byste chtěli vidět u potenciálního léku,“ popisuje Dosenbach. „Nechcete, aby se lidem na několik dní vymazaly mozkové sítě, ale také byste nechtěli, aby se vše okamžitě vrátilo do původního stavu. Chcete, aby účinek trval dostatečně dlouho na to, aby se něco změnilo,“ dodává.

Psilocibyn na terapiích?

Studie nicméně byla velmi malá – zúčastnilo se jí pouze sedm dobrovolníků. Všichni měli předchozí zkušenost s psychedeliky nebo „mystickými zážitky“, volně definovanými jako změněný stav vědomí. Každý z účastníků měl jiné zážitky, pouze jeden se nedostal do stavu mystiky, řekl Dosenbach.

Nová studie ilustruje, jak psilocybin může učinit spoje v mozku poddajnějšími a pomoci tak lidem překonat „rigidní maladaptivní vzorce“ myšlení a chování, komentuje profesor psychiatrie v Petros Petridis, který se na studii nepodílel. „Psilocybin by mohl otevřít dveře ke změně a umožnit terapeutovi, aby jimi pacienta provedl,“ píše v přehledu zveřejněném spolu se studií. Petridis ale upozorňuje, že bude ještě potřeba provést rozsáhlé klinické studie, aby bylo možné prozkoumat účinnost psychedelik, jako je psilocybin, a roli terapie rozhovorem v léčbě.

Mnoho antidepresiv působí na síť výchozího režimu, která se napojuje na další části mozku, jen mnohem pomaleji než psychedelika.

Už v minulosti malé klinické studie ukázaly, že jedna nebo dvě dávky psilocybinu mohou způsobit výrazné a dlouhotrvající změny u lidí, kteří mají velkou depresivní poruchu, která obvykle nereaguje na tradiční antidepresiva. Psilocybin se také slibně osvědčuje v boji proti klastrovým bolestem hlavy, úzkosti, mentální anorexii, obsedantně-kompulzivní poruše a různým formám zneužívání návykových látek. Při klinických studiích se obvykle využívají vyškolení psychoterapeuti, kteří s osobou během „psychedelického tripu“ sedí. V mnoha studiích se terapeut s daným člověkem setkává během týdnů před a po zážitku, aby mu pomohl nasměrovat a integrovat případné poznatky z prožitku.

Možné nežádoucí účinky

Psilocybin je podle federálních zákonů nelegální, americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv však povolil, aby se s látkou zacházelo jako s takzvaným průlomovým lékem, což je proces, který urychluje vývoj a přezkoumávání slibných léků, píše CNN. V Česku je pěstování, přechovávání nebo předávání jiné osobě hub obsahujících psilocybin trestné.

Server Medical News Today varuje, že někteří lidé, kteří užívají psilocybin, mohou pociťovat trvalé, znepokojující změny ve vnímání světa. Ty mohou mít podobu flashbacku, traumatické vzpomínky na intenzivně rozrušující zážitek. Lidé je mohou zažívat i několik týdnů až let po užití halucinogenu. Tento stav je nicméně vzácný. Někteří jedinci užívající psilocybin mohou také pociťovat strach, agitovanost, zmatenost, delirium, psychózu a syndromy připomínající schizofrenii, píše Medical News Today.

Související…

Ketamin vám změní vědomí. Zažila jsem „setkání s Bohem“, říká Alena, která prošla netradiční léčbou depresí
Alžběta Bublanová

foto: Shutterstock, zdroj: CNN.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...