fbpx

Zbavte se zácpy snadno a rychle: Pomůže teplá voda i správná poloha 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Zácpa dokáže člověka potrápit. Nová metoda slibuje snadnou cestu ke kvalitnímu vyprázdnění, ale i podporu celkové fyzické i psychické pohody.

Zveřejněno: 19. 9. 2024

Zácpa je rozšířeným problémem, který postihuje miliony lidí na celém světě. Způsobit ji může řada problémů, jako například špatná strava, stres, sedavý způsob života nebo zdravotní potíže. Gastroenteroložka Gina Samová si nyní získala na internetu pozornost svou inovativní „sedmisekundovou metodou kakání“. Píše o tom portál The Wellnest. Tato metoda slibuje, že lidem pomůže dosáhnout pravidelného a efektivního vyprazdňování, což v konečném důsledku zlepší i jejich celkovou pohodu a zdraví.

Hlavní myšlenkou metody je, že tělo funguje nejlépe, když jsou střeva prázdná. Pravidelné vyprazdňování pomáhá udržovat zdravý trávicí systém, předcházet nemocem a nepříjemným pocitům spojeným se zácpou. Díky podpoře pravidelného a plynulého pohybu střev tato metoda také slibuje minimalizaci nepříjemných pocitů, jako je plynatost a nadýmání. Účinné vyprazdňování zároveň snižuje riziko, že v těle zůstanou škodlivé látky. Navíc, pokud stolice zůstane v těle příliš dlouho, může nakonec způsobit hemeroidy nebo anální trhliny.

Samová věří, že prázdná střeva mohou podpořit vyšší produktivitu, duševní jasnost a celkovou dobrou pohodu, a to vzhledem k tomu, že uspokojivá stolice uvolňuje endorfiny. A jak tedy metoda přesně funguje? 

Dbejte na to, abyste stolici nenutili, protože to může vést ke komplikacím. Místo toho nechte své tělo přirozeně a postupně uvolňovat odpadní látky.

1) Začněte den teplou/horkou vodou

Jedním z prvních kroků v boji proti zácpě je zavedení ranní rutiny. Začněte tím, že se brzy ráno projdete a napijete se teplé (nebo horké) vody, jejíž teplotu si přizpůsobte podle toho, co vám vyhovuje. Teplá voda pomáhá rehydratovat organismus (tedy nahradit ztracené množství tělních tekutin) a zvlhčuje stolici, takže vyprazdňování jde pak snáz

2) Zaujměte správnou polohu

Poloha, ve které sedíte, může výrazně ovlivnit snadnost vyprazdňování. Při sezení ve dřepu je vyvíjen správný tlak na trávicí trakt, což podporuje snadné a hladké odvádění stolice. Tuto přirozenou polohu můžete simulovat pomocí podnožky, která vám zvedne nohy a celý proces vám velmi usnadní.

3) Zhluboka dýchejte

Několik hlubokých nádechů vám pomůže uvolnit břišní svaly, což podpoří přirozený pohyb střev.

4) Uvolněte se

Stres může zácpu zhoršovat, takže uvolnění svalů pánevního dna může pomoci tento problém zmírnit. Dbejte na to, abyste stolici nenutili, protože to může vést ke komplikacím. Místo toho nechte své tělo přirozeně a postupně uvolňovat odpadní látky.

Při sezení ve dřepu je vyvíjen správný tlak na trávicí trakt, což podporuje snadné a hladké odvádění stolice. Tuto přirozenou polohu můžete simulovat pomocí podnožky, která vám zvedne nohy a celý proces vám velmi usnadní.

5) Reagujte na své potřeby

Když musíte, tak musíte – a to doslova. Ujistěte se, že reagujete na nutkání. Odkládání nebo ignorování nutkání vykonat potřebu může vést ke komplikacím a zhoršení zácpy.

6) Na telefon zapomeňte

Během pobytu na toaletě byste se měli soustředit pouze na vyprazdňování. Vyhněte se používání telefonu nebo čtení, protože tyto činnosti mohou narušit vaši koncentraci a celý proces.

7) „Zkontrolujte“ střeva

Po vyprázdnění věnujte ještě minutu nebo dvě tomu, abyste se ujistili, že jste střeva zcela vyprázdnili. Měli byste být klidní a uvolnění, cítit se až euforicky.

Jak podpořit zdraví střev

Portál The Wellnest zmiňuje také některé způsoby, jak podpořit zdraví střev. Jedním z nich je dostatečný příjem vlákniny. „Jezte různé druhy ovoce a zeleniny, například jablka, bobuloviny a listovou zeleninu. Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která dodává stolici objem a usnadňuje její odchod,“ vysvětluje web. Vhodné jsou také celozrnné obiloviny a luštěniny – i ty obsahují nerozpustnou vlákninu, která podporuje zdravé vyprazdňování. Důležitá je také již zmiňovaná hydratace.

Nezapomínejte ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, která stimuluje přirozené stahy střev, které pomáhají posunovat stolici trávicím traktem. Trávicí systém může správně nastartovat třeba „prděcí“ procházka po jídle.

Související…

Jak podpořit imunitu a psychickou pohodu zároveň? Posilte svůj střevní mikrobiom, stačit vám bude 5 každodenních návyků
red

foto: Shutterstock, zdroj: The Wellnest

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...