fbpx

Udržujte si hladinku: Množství cukru v krvi ovlivňuje naši náladu i chování 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Výzkumy naznačují, že cukr si skutečně dokáže s našimi pocity pohrát – ne ale vždy zrovna tak, jak bychom chtěli

Zveřejněno: 31. 5. 2024

Možná už jste někdy zažili „kocovinu“ poté, co jste nezvolili zrovna ideální stravu – a dost možná to souviselo s nerovnováhou cukru v krvi. Udržování její stabilní hladiny je přitom zásadní nejen pro naše fyzické zdraví. Podle portálu Medical News Today některé důkazy naznačují možný vztah mezi kolísáním hladiny cukru v krvi a náladou.

Tělo – včetně mozku – potřebuje k zajištění energie určité množství glukózy, bez které zkrátka nemůže správně fungovat. Hypoglykémie a hyperglykémie představují opačné konce spektra a každá z nich s sebou nese odlišné příznaky a následky.

Ani málo, ani moc

Hypoglykémie nastává, když hladina cukru v krvi klesne pod normální hodnoty. Může být způsobena nedostatečným příjmem sacharidů, hladověním nebo specifickými dietami. Snížit hladinu glukózy může také příliš mnoho cvičení bez doplnění potřebných živin, píše The Wellnest. Mezi příznaky nízké hladiny cukru v krvi, které mohou ovlivnit náladu člověka, patří podle Medical News Today například zmatenost, nervozita, úzkost, potíže s koordinací, soustředěním a rozhodováním, agresivita, podrážděnost a netrpělivost či změny chování.

Hyperglykémie se naopak objevuje v případech, kdy je hladina cukru v krvi trvale zvýšená. Tělo nemá dostatek inzulínu, nebo na něj nereaguje, což vede k inzulínové rezistenci. Hyperglykémii může vyvolat konzumace příliš velkého množství sacharidů, nedostatek fyzické aktivity nebo stres. Vysokou hladinu glukózy mohou způsobit ale také třeba některé zdravotní potíže nebo léky, podotýká The Wellnest. Také vysoká hladina cukru v krvi může způsobit příznaky týkající se psychiky – jako například potíže se soustředěním nebo únavu.

Mezi příznaky nízké hladiny cukru v krvi patří například zmatenost, nervozita, úzkost, potíže s koordinací, soustředěním a rozhodováním, agresivita, podrážděnost a netrpělivost či změny chování.

Medical News Today navíc upozorňuje, že tělo může také uvolňovat adrenalin, aby pomohlo zotavit se z epizody nízké hladiny cukru v krvi. Toto uvolňování může vyvolat „stav boje nebo útěku“, který je známý jako adrenalinový nával. Ve chvíli, kdy tělo tuto reakci spustí, se mohou objevit závratě, změny vidění, neklid, podrážděnost nebo pocit nervozity a trémy.

Jak si udržet zdravou hladinu cukru?

Ke kolísavé hladině cukru v krvi mohou vést nedůsledné stravovací návyky, vynechávání jídel, konzumace nadměrného množství cukrů či rafinovaných sacharidů nebo stres. „Stres zvyšuje hladinu kortizolu, což může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Chronický stres pak může vést k inzulínové rezistenci a vyšší hladině cukru v krvi v průběhu času,“ říká pro portál The Wellnest dietní nutriční terapeutka Michelle Rodgersová. Jak už jsme uvedli, efektivní řízení hladiny glukózy je zásadní pro udržení fyzické a emocionální pohody. Zde je několik tipů, jak na to:

Vyvážená strava: Rodgersová doporučuje si při každém jídle dopřát „dlaň čistých, libových bílkovin, palec zdravého tuku spolu s pěstí komplexních sacharidů.“ „Vždy dbejte na to, abyste během jídla jedli sacharidy jako poslední. Získáte tak lepší odezvu hladinu cukru v krvi. Dbejte také na pravidelnou konzumaci jídel, abyste si udrželi stálou hladinu energie,“ radí. Zkuste také začlenit některé potraviny, které vám mohou pomoci udržet si zdravou hladinu cukru v krvi.

Pravidelné cvičení: Pravidelná fyzická aktivita je základem zdravého životního stylu. Pomáhá kontrolovat hmotnost, snižovat krevní tlak, posilovat svaly a kosti, snižovat úzkost a zlepšovat celkovou pohodu, vyjmenovává Harvard Health Publishing. Pro lidi s cukrovkou má cvičení navíc další výhody – podle webu snižuje hladinu glukózy v krvi a zvyšuje citlivost těla na inzulín, čímž působí proti inzulínové rezistenci.

Související…

Škodlivost cukru lze snížit na minimum. Změňte pořadí jídel i denní dobu
Milada Kadeřábková

Zvládání stresu: Kromě fyzické schránky procvičujte také techniky snižování stresu, jako jsou meditace, dechová cvičení nebo třeba domácí zvukový wellness. Pomůže vám to snížit hladinu kortizolu a podpořit emoční pohodu.

Hlídejte se: Pokud se u vás občas objevují epizody hypoglykémie anebo hyperglykémie, zvažte zakoupení glukometru. Ten vám pomůže měřit hladinu cukru v krvi a můžete si tak zaznamenávat případnou četnost epizod, které zažíváte. Podle portálu The Wellnest jsou občasné epizody normální a lze je snadno řešit nebo se vrátí do normálu samy. Pokud se ale objevují častěji, je potřeba se poradit s lékařem. Diabetes Care Community připomíná, že pozornost je potřeba zaměřit nejen na fyzickou stránku. „Dlouhodobé epizody výkyvů nálad mohou být známkou toho, že hladina cukru v krvi není dostatečně kontrolována. Pokud si všimnete, že se u vás tyto epizody objevují často, poraďte se se svým lékařem,“ vzkazuje.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...