fbpx

Problémy v intimním životě způsobí i neléčený vysoký krevní tlak. Ušetřeny nejsou ani mladší ročníky 1 fotografie
MUDr. Pavel Rutar (zdroj: se svolením Pavla Rutara)

Není radno si s ním zahrávat – kromě infarktu nebo mrtvice může negativně ovlivnit váš intimní život, zejména pokud jde o muže.

Zveřejněno: 10. 8. 2024

U mužů s dlouhodobě vysokým krevním tlakem byla prokázána souvislost s některými sexuálními obtížemi. Vysoký tlak obecně zhoršuje pružnost cév v celém těle, což se týká i oblasti malé pánve a penisu. „Statistiky poukazují na to, že dvě třetiny mužů s hypertenzí trpí erektilní dysfunkcí,“ uvádí lékařka Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě. Navíc život s chronickým onemocněním, jako je hypertenze, může způsobovat stres a úzkost, což jsou psychické faktory, které mohou ovlivnit sexuální touhu a libido.

Vysoký krevní tlak jde často ruku v ruce s nadváhou nebo obezitou. Kilogramy navíc mohou u mužů snižovat hladinu testosteronu v těle, což je klíčový hormon pro sexuální funkci. Není však zcela jasné, zda vysoký krevní tlak přispívá k poklesu testosteronu, nebo zda jsou tyto hodnoty na sobě nezávislé.

„U žen nejsou zásadní sexuální dysfunkce spojené s vysokým krevním tlakem obvyklé, ale nekontrolovaná hypertenze může způsobovat zvýšenou únavu nebo bolesti hlavy, což jsou bezesporu obtíže, které sexuální apetit nevylepší,“ vysvětluje Pavel Rutar, spolupracující lékař projektu Srdce v hlavě, který v rozhovoru popisuje, jak vysoký krevní tlak rozpoznat a proč se nevyhýbá ani mladším ročníkům.

 Pane doktore, u jakých hodnot hovoříme o vysokém krevním tlaku?

 Zcela zjednodušeně lze říci, že vysoký krevní tlak je takový, který dosahuje hodnot vyšších než 140/90 mmHg. Z dlouhodobého pohledu jsou tyto hodnoty krevního tlaku nežádoucí. Konkrétní způsob léčby je pak ale zvolen u každého pacienta individuálně, a to zejména s ohledem na jeho další onemocnění. Nejčastějším způsobem léčby vysokého krevního tlaku je pravidelné, u řady pacientů doživotní, užívání tablet.  

Co bývá nejčastější příčinou vysokého krevního tlaku?

Až 90 % všech hypertoniků trpí takzvanou esenciální arteriální hypertenzí, tedy vysokým krevním tlakem, u kterého nelze nalézt jednu jasnou vyvolávající příčinu. Ačkoli je výskyt vysokého krevního tlaku částečně dán naší genetickou výbavou, nelze opomíjet úzký vztah mezi rozvojem vysokého krevního tlaku a životním stylem.

Související…

Ženy často po operacích ztrácí zájem o intimní život. Pomoci mohou vhodné erotické pomůcky
Martina Malá

Typickými faktory, které přispívají k rozvoji arteriální hypertenze, jsou například obezita a zvýšený příjem soli. Velmi dobře víme, že pacienti trpící vysokým krevním tlakem, kteří upraví svůj životní styl, zlepší také své hodnoty krevního tlaku. V praxi je však takto disciplinovaných a odhodlaných pacientů naprosté minimum, což bychom samozřejmě velmi rádi změnili.

Vysoký krevní tlak tedy může být příčinou sexuálních obtíží a ovlivnit tak negativně sexuální život, je to tak?

Nejprve bych rád poznamenal, že ne každá ztráta libida či horší erekce musí nutně znamenat problém s vysokým krevním tlakem. Pokud je však arteriální hypertenze příčinou těchto obtíží, po zaléčení vysokého krevního tlaku dojde ke zlepšení těchto problémů. Problematika je ale často komplexnější a týká se i úpravy životního stylu, a pokud obtíže přervávají i po dosažení kompenzace krevního tlaku, je na místě doplnění dalších vyšetření (např. hormonů, známek deprese...). 

Jak vůbec poznat, že za problémy s erekcí stojí právě vysoký krevní tlak?

Na první pohled to nepoznáte. Nicméně pokud u člověka s těmito obtížemi vysoký krevní tlak zachytíme, zahájíme léčbu, a pokud obtíže s léčbou odezní, byly způsobeny hypertenzí. 

Arteriální hypertenzi lze zachytit i u jinak zdravých osob již ve věku mezi 30 a 40 lety, u obézních pacientů se může objevit dokonce mnohem dříve.

Pokud se tak nestane, je na řadě další vyšetření, jak jsem již zmiňoval. 

Nemohou právě léky na tlak nějakým způsobem ovlivnit libido a erekci?

Že bych se setkal s pacientem s vysokým krevním tlakem, který by ztratil libido poté, co začal užívat léky na vysoký krevní tlak, si tedy nevybavuji. Někdy, zejména v úvodu terapie, může nastat u pacientů a pacientek mírná únava, zejména u těch, kteří měli tlak velmi vysoký dlouhodobě a na léčbě se postupně musí adaptovat na jeho nové (správné a fyziologické) hodnoty. To je ale otázka několika dnů. Jinak řada léků na vysoký krevní tlak má na sexuální dysfunkci buď prokazatelně neutrální, nebo dokonce pozitivní, tedy příznivý vliv. 

Jaká věková skupina nejčastěji trpí vysokým tlakem?

Výskyt vysokého krevního tlaku roste s věkem. Ve věkové skupině nad 65 let trpí arteriální hypertenzí více než 60 % lidí. Bylo by však chybou domnívat se, že hypertenze je problémem pouze seniorů.

Projekt Srdce v hlavě
Česká republika se z hlediska onemocnění kardiovaskulárního systému a dodržování léčby i režimových opatření řadí mezi vysoce rizikové, což je v poslední době velmi aktuálním a diskutovaným tématem. Projekt se snaží zlepšit informovanost ohledně rizik spojených s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem či nedodržováním předepsaného léčebného schématu.  https://www.srdcevhlave.cz/

Arteriální hypertenzi aktivně vyhledáváme při preventivních prohlídkách v ambulancích praktických lékařů, protože ji lze zachytit i u jinak zdravých osob již ve věku mezi 30 a 40 lety. U obézních pacientů se hypertenze může objevit dokonce mnohem dříve.

To znamená, že vysoký krevní tlak se nevyhýbá ani mladým lidem?

Ano. Obecně pak platí, že čím je mladší člověk, u kterého vysoký krevní tlak zachytíme, tím obezřetnější jsme a snažíme se více pátrat po tom, zda tento pacient nepatří do skupiny lidí, kteří mají ještě jiný zdravotní problém, jehož je krevní tlak příznakem. Takových pacientů je asi 10 %.

Jak často by si lidé měli nechat krevní tlak zkontrolovat?

Pokud se s vysokým krevním tlakem neléčí a nemají žádné obtíže, měli by si ho nechat změřit při každé preventivní prohlídce. Jestliže však mají zdravotní problémy, které by mohly s vysokým krevním tlakem souviset, je kontrola rozhodně na místě. Pacienti, kteří se již léčí, by měli být monitorováni pravidelně podle doporučení svého ošetřujícího lékaře. Většinou svým pacientům doporučuji kontrolu několikrát do měsíce.



foto: se svolením Pavla Rutara, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...