fbpx

Pít, či nepít? Oblíbený spalovač tuků rozděluje i odborníky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

V době, kdy je stále větší důraz kladen na zdravý životní styl a prevenci nemocí, se do popředí dostávají stále nové přírodní látky, které mohou pozitivně ovlivnit naše zdraví. Jednou z nich je právě EGCG neboli epigalokatechin galát, obsažený v zeleném čaji.

Zveřejněno: 17. 9. 2024

EGCG je přirozeně se vyskytující sloučenina, která patří do skupiny katechinů, druhů flavonoidů. Jejím hlavním zdrojem je kvalitní zelený čaj, zejména ten, který pochází z listů rostliny Camellia sinensis. Zelený čaj je oblíbený v asijských kulturách již po staletí, kde je považován za elixír zdraví a dlouhověkosti. Pití (kvalitního) zeleného čaje se rozšířilo i do dalších částí světa a s ním přišla i zvýšená pozornost na látky, které obsahuje, jednou z nich je právě EGCG.

I méně kvalitní zelené čaje EGCG obsahují, ovšem v menším množství. Dobrým zdrojem je také kvalitní bílý čaj, v menší míře i čaj černý a čaje typu oolong – u těch se však EGCG během fermentačního procesu, kterým prochází v průběhu výroby, přeměňuje na jiné sloučeniny, a dochází tak ke značným ztrátám aktivních katechinů. V menším množství se EGCG nachází také v ovoci, např. v jahodách, malinách, ostružinách a v ořeších, např. v lískových nebo pekanových.

Historické okénko: Kde se vzala tradice zeleného čaje?

V tradiční čínské medicíně byl zelený čaj po staletí používán nejen jako osvěžující nápoj, ale také jako léčivý prostředek – v nejrůznějších případech od stavění krvácení a podporu hojení ran přes srážení horečky, snižování krevního cukru až po zlepšování trávení. Podle legend čaj objevil císař Šen-nung, kterému náhodou spadly do kotlíku lístky čajovníku při ohřívání vody. Po ochutnání náhodně vytvořeného nápoje byl pozitivně překvapen jeho vynikající chutí a energií, kterou mu dodal.

Související…

Protizánětlivá dieta: Co jíst, když vás trápí dlouhodobé obtíže
MUDr. Michaela Bachratá

Kissa Yojoki neboli Kniha čaje z roku 1191 popisuje pozitivní účinky pití zeleného čaje na pět životně důležitých orgánů, především na srdce. V posledních letech je ale odborníky často zmiňován tzv. „asijský paradox“ – tedy že navzdory vysoké míře kouření v některých asijských zemích je výskyt srdečních onemocnění a některých typů rakoviny relativně nízký (ve srovnání se západními zeměmi). Tento jev je často spojován právě s vysokou spotřebou zeleného čaje, bohatého na EGCG.

EGCG byl poprvé izolován a identifikován jako specifická chemická sloučenina ve 20. století, od jehož počátku byly nejprve vědecky zkoumány katechiny. První větší významné vědecké studie zaměřené na EGCG se objevily v 60. a 70. letech 20. století, až v 90. letech pak došlo k výraznějšímu nárůstu zájmu o tuto látku a bližšímu sledování jejích potenciálních zdravotních přínosů.

Pozitivních účinků je celá řada

Jedním z nejznámějších účinků EGCG jsou jeho silné antioxidační schopnosti. Antioxidanty hrají klíčovou roli v ochraně buněk před poškozením, způsobeným volnými radikály, které mohou vést k předčasnému stárnutí a vzniku různých nemocí.

EGCG má také pozitivní účinky na zdraví srdce. Studie naznačují, že pravidelná konzumace zeleného čaje může přispět ke snížení hladiny cholesterolu, krevního tlaku a zlepšení celkové funkce cév. Tím se snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, která patří mezi hlavní příčiny úmrtí v moderní společnosti. Často citovaná japonská studie, která vyniká svým velkým rozsahem, sledovala více než 40 000 lidí po dobu 11 let. Výsledky ukázaly, že u těch, kteří denně vypili alespoň 5 šálků zeleného čaje, bylo riziko předčasného úmrtí o 16 % nižší a výskyt kardiovaskulárních onemocnění u nich klesl až o 26 %.

Zelený čaj je někdy označován také jako „spalovač tuků“, jehož účinky byly dlouho přisuzovány obsahu kofeinu. Výzkumy však prokázaly, že mnohem důležitější než samotný kofein je přítomnost EGCG, který dokáže proces hubnutí ovlivnit – podpoří energetický výdej, zvyšuje oxidaci tuků, snižuje vstřebávání glukózy a tuků a také ovlivňuje chuť k jídlu. I když je základem redukce hmotnosti rovnováha mezi energetickým příjmem a výdejem, pravidelné pití zeleného čaje tak může přispět k udržení zdravé tělesné hmotnosti.

EGCG je také zkoumán pro své potenciální účinky v prevenci rakoviny. Některé studie naznačují, že tato látka může zpomalit růst nádorových buněk, a dokonce je i zničit. Dobře prozkoumané jsou například nádory prsu a tlustého střeva nebo rozvoj metastáz, další výzkumy v této oblasti však stále probíhají. Také je prokázaná efektivní kombinace EGCG s některými protirakovinnými léky.

Jeden šálek (cca 240 ml) zeleného čaje obsahuje přibližně 50–100 mg EGCG, tyto hodnoty se však mohou lišit podle kvality čajových lístků, konkrétního typu čaje i způsobu jeho přípravy.

Dalším fascinujícím aspektem EGCG je jeho možný vliv na zdraví mozku. Zelený čaj tak může být nejenom povzbuzením pro tělo, ale i pro mysl. Ukazuje se, že může hrát roli ve snížení míry deprese a v prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, nebo podporovat paměť a kognitivní funkce. Přímo také ovlivňuje mentální výkonnost u zdravých osob.

Tím však výčet účinků EGCG nekončí. Vědci zkoumali jeho vliv i při dalších zdravotních stavech, ve kterých se prokázal jistý přínos – ať už se jedná o ztučnění jater, artrózu, autoimunitní onemocnění (např. revmatoidní artritida, nespecifické střevní záněty nebo roztroušená skleróza), nebo o zdraví očí či potlačení padání vlasů.

Zařaďte kvalitní zelený čaj do svého pitného režimu

Zařadit EGCG do své denní rutiny není složité – nejjednodušším způsobem je pravidelné pití kvalitního zeleného čaje. Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 100–200 mg denně, pro léčebné účely jsou používány dávky vyšší, obvykle 400–1000 mg za den. Vysoké dávky by však neměly být konzumovány dlouhodobě. Obecně se však uvádí, že jeden šálek (cca 240 ml) zeleného čaje obsahuje přibližně 50–100 mg EGCG, tyto hodnoty se však mohou lišit podle kvality čajových lístků, konkrétního typu čaje i způsobu jeho přípravy.

Ačkoliv má mnoho pozitivních účinků, není EGCG zcela bez rizik. U některých jedinců může vysoká konzumace vést k žaludečním obtížím, nervozitě nebo nespavosti kvůli obsahu kofeinu. Také by ho neměly užívat osoby se sníženou funkcí štítné žlázy nebo s jaterními chorobami (vyjma výše zmíněného ztučnění jater).

Výzkumy EGCG jsou stále v plném proudu. Ačkoliv existuje mnoho studií, které potvrzují jeho přínosy, některé závěry jsou předmětem diskusí. Vědci se shodují, že je zapotřebí dalšího výzkumu, zejména v oblasti dlouhodobých účinků a optimálních dávek. Nicméně, zelený čaj i tak zůstává jedním z nejvíce studovaných nápojů na světě, který stojí za zařazení do každodenní rutiny.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...