fbpx

Šedivění vlasů lze ovlivnit. Někdy se dokonce pigment vrátí, tvrdí vědci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Sotva jste oslavili třicítku a s hrůzou zjistili, že máte několik viditelných šedých vlasů? Dobrou zprávou je, že kromě genetiky mají na pigmentaci vlasů vliv i další faktory, které můžete ovlivnit.

Zveřejněno: 27. 8. 2024

Šedivění vlasů nám dělá vrásky především proto, že je spojováno se stárnutím a nevyhnutelným koncem života. U většiny lidí se první šediny objeví mezi třicátým a čtyřicátým rokem života. Pokud se objeví už kolem dvacátého roku, jedná se o předčasné stárnutí.

Vědecké studie ale naznačují, že proces šedivění je biologickým fenoménem, jehož načasování ovlivňuje řada faktorů, přičemž genetika je pouze jedním z nich. Šedivé vlasy navíc přestávají být stigmatizovány, naopak se stávají stylovým vyjádřením individuality a mohou být vnímány jako symbol životní síly. Tento trend nastolil například herec George Clooney.

Zásadní role stresu

Geny, které jste zdědili po svých rodičích, mají zásadní vliv na to, kdy a jak moc začnete šedivět. Výzkum publikovaný v časopise Nature Communications dokonce identifikoval konkrétní gen, IRF4, který hraje roli v regulaci produkci melaninu – pigmentu, který dává vlasům jejich barvu. Jakmile produkce melaninu začne klesat, vlasy postupně ztrácejí barvu a mění se na šedé či bílé.

Vědci se ale nespokojili pouze s tímto vysvětlením a pátrali dál. Stále více výzkumů upozorňuje na roli oxidačního stresu a životního stylu. Chronický stres, kouření nebo nedostatek vitamínů mohou urychlit proces stárnutí vlasů. To naznačuje, že šedivění není pouze záležitostí věku, ale jde o proces, který můžete alespoň částečně ovlivnit vy sami.

Syndrom Marie Antoinetty

Náhlému zešedivění nebo zbělání vlasů se přezdívá syndrom Marie Antoinetty. Pojmenování si získal po francouzské královně, jejíž vlasy údajně zbělely přes noc před její popravou během Francouzské revoluce. Tento syndrom je spojován s náhlým výpadkem melaninu (pigmentu, který dává vlasům jejich barvu) v důsledku silného stresu nebo šoku. Ačkoli je nepravděpodobné, že by vlasy skutečně zbělely „přes noc“, náhlý stres nebo trauma mohou proces šedivění urychlit.

Prožíváte v životě hodně stresu? Možná je to důvod, proč vaše vlasy předčasně stárnou. Stres totiž může poškodit vlasové folikuly. Jedna studie publikovaná v roce 2020 v časopise Nature zjistila, že chronický stres může vést k aktivaci sympatického nervového systému, který uvolňuje chemikálie, což může nakonec způsobit ztrátu pigmentu ve vlasech.

Vědci z Columbia University zase přišli na to, že pokud se člověk dostane ze stresového prostředí nebo podmínek, které způsobily šedivění, pigmentace vlasů se může vrátit. Tato zpětná změna však závisí na konkrétním jedinci, jeho genetických predispozicích a stádiu šedivění.

Hormony na uzdě

Stres také ovlivňuje hladiny hormonů, jako jsou kortizol a adrenalin, které mohou dlouhodobě narušit funkci vlasových folikulů a způsobit jejich oslabení. Výsledkem je nejen předčasné šedivění, ale i celkové zhoršení zdraví vlasů, včetně krácení růstové fáze vlasů a zvýšeného rizika jejich vypadávání. Snižování míry stresu se ukazuje jako jeden z klíčových kroků při ochraně vlasů před předčasným stárnutím. Zdá se tedy, že péče o duševní zdraví je stejně důležitá jako jakákoliv jiná péče o vlasy.

Hormonální změny mohou mít významný vliv na zdraví vlasů a jsou jedním z hlavních faktorů, které přispívají k předčasnému šedivění. Hormony totiž ovlivňují růst, strukturu i pigmentaci vlasů, takže mohou ztrácet jak svou sílu, tak barvu. Šedivění ovlivňují hormony štítné žlázy, kortizol, estrogeny a androgeny.

Pokud se člověk dostane ze stresového prostředí nebo podmínek, které způsobily šedivění, pigmentace vlasů se může vrátit. Tato zpětná změna však závisí na konkrétním jedinci, jeho genetických predispozicích a stádiu šedivění.

  • Problémy se štítnou žlázou: Jsou často spojeny se ztrátou objemu i kvality vlasů a mohou mít vliv i na předčasné šedivění. Při takovém podezření raději navštivte lékaře a nechte se vyšetřit.
  • Přemíra stresového hormonu: Kortizol je hormon produkovaný nadledvinami v reakci na stres. Jeho zvýšené hladiny mohou mít škodlivý vliv na různé systémy v těle, včetně vlasových folikulů, a tím zapříčinit jejich vypadávání a šedivění.
  • Pohlavní hormony estrogeny: Jedná se o ženské hormony, jejichž hladina během menopauzy klesá. Ženy tak mohou zaznamenat nejen řídnutí vlasů, ale i ztrátu jejich pigmentu, což vede k šedivění.
  • Pohlavní hormony androgeny: Jedná se o mužské hormony, jako je testosteron. Jejich zvýšená hladina může zkrátit růstovou fázi vlasů a urychluje šedivění.

Dostatečná výživa

Některé ženy během menopauzy podstupují takzvanou hormonální substituční terapii (HRT), aby vyrovnaly pokles estrogenů. Tento druh terapie může pomoci zpomalit proces šedivění. Naopak u mužů, kteří podstupují léčbu testosteronem, může dojít ke zhoršení stavu vlasů, včetně zvýšeného šedivění a vypadávání.

Aby vaše vlasy byly zdravé a plné síly, je nutné je také dobře živit. Klíčové jsou v tomto směru vitamíny skupiny B, D, E, železo, zinek, měď a antioxidanty, které hrají zásadní roli při udržování vlasů v růstové fázi a při produkci melaninu, který dává vlasům jejich barvu. Když strava postrádá tyto důležité složky, může dojít k řadě problému s vlasy včetně jejich pigmentace.

Všeho moc škodí

K předčasnému stárnutí přispívá i příliš agresivní péče o vlasy. Jedná se o často podceňovaný faktor, který může výrazně přispět k celkovému poškození vlasů. Tento problém zahrnuje časté používání produktů s chemikáliemi, přílišné foukání, kulmování a jiné mechanické poškozování vlasů, které oslabuje vlasové folikuly a narušuje jejich přirozenou schopnost udržovat barvu.

Nadměrné tepelné stylingy mohou také ovlivnit schopnost vlasových folikulů produkovat melanin, což může vést k předčasné ztrátě pigmentu a šedivění. Vsaďte proto na ochranné přípravky, které nanesete vždy před každým tepelným stylingem. Můžete také zkusit speciální anti-aging šampony, které mohou pomoci zpomalit proces stárnutí vlasů. Při výběru se zaměřte na ty, které obsahují antioxidanty, keratin nebo proteiny.

Související…

Co dělat, když vlasy nekontrolovaně padají? Odbornice radí, jak na bohatou kštici
Martina Malá

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...